To dzieje się z naszym organizmem, gdy popijemy owoce wodą. Ekspert wyjaśnia

Nasze babcie ciągle powtarzały, że nie możemy popijać owoców wodą. Poprzednie pokolenia również o tym słyszały i wierzyły w to, jak w prawdę objawioną. A jak jest naprawdę? Czy faktycznie woda i owoce to takie złe połączenie? Ekspert postanowił wyjaśnić tę kwestię.

ObrazekCzy można popijać owoce wodą? (ADOBE)
Paulina Hermann

Czy owoce można popijać wodą?

W owocach znajdziemy błonnik pokarmowy, który wpływa na wypróżnianie. Jeśli popijemy je wodą, pobudzi się perystaltyka jelit, co wpływa na objętość stolca. To sprawia, że nasza wizyta w toalecie może odbyć się szybciej, niż nam się wydaje.

- Woda wypijana po posiłku bogatym w błonnik niejednokrotnie przyspiesza przechodzenie pożywienia przez przewód pokarmowy i może powodować biegunki - mówi dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda, cytowana przez portal mamadu.pl.

Uspokaja, że w przypadku zdrowych osób ta reakcja jest jednorazowa i nie przyniesie żadnych niepożądanych skutków. Może to być nawet pomocne, na przykład, gdy zmagamy się z zaparciami. Zdaniem dietetyczki to lepszy pomysł niż branie tabletek z błonnikiem.

Obrazek
Owoce (Pexels)
- Wiele osób przyjmując tabletki z błonnikiem, niejednokrotnie zapomina właśnie o jednoczesnym zwiększeniu nawodnienia i zamiast sobie pomóc w zaparciach, problem nasila - tłumaczy ekspertka.

Dodaje też, że na takie połączenie muszą uważać osoby mające problemy pokarmowe. W ich przypadku owoce mogą być przyczyną biegunek.

Jak to wygląda w przypadku dzieci? Na szczęście nie jest to niebezpieczne i nie zawsze przyczynia się do wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Czy możemy popijać posiłki wodą?

Istnieje przekonanie, że nie tylko owoce nie powinny być popijane wodą, ale i pozostałe posiłki również. To rozrzedza kwasy żołądkowe i rozciąga ściany żołądka. Dietetyczka wyraziła swoją opinię na ten temat. Wypicie małej ilości wody w trakcie posiłku lub przed nim nie jest niczym złym.

- Płyny wypijane w trakcie posiłku powodują przepchnięcie treści pokarmowej do jelit, co unieczynnia enzymy trawienne w żołądku. Wart jest jednak podkreślenia fakt, że aby się wydzieliła odpowiednia ilość soków trawiennych, powinna być adekwatnie do tego "oddelegowana" do żołądka i jelit odpowiednia ilość krwi. Proces ten powoduje, że jesteśmy bardziej spragnieni - tłumaczy Magdalena Czyrynda-Koleda.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze