Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm

Uwielbiam zimowe herbatki, są słodkie i aromatyczne. Mój narzeczony parzy mi je bardzo często i za każdym razem proszę go, by wrzucał jedną wyjątkową gwiazdkę. Dzięki niej herbata nabiera wyrazu, a do tego pobudza przemianę materii.

Herbata z anyżem rozgrzewa w chłodne wieczoryHerbata z anyżem rozgrzewa w chłodne wieczory
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Herbata z anyżem to nie tylko aromatyczny sposób na jesienny wieczór. To naturalny napar, który łączy przyjemność z korzyściami dla zdrowia. Anyż, znany z medycyny ludowej od setek lat, ma właściwości rozkurczowe, przeciwzapalne i uspokajające. W połączeniu z herbatą pomaga pobudzić metabolizm, ułatwia trawienie i łagodzi dolegliwości po obfitych posiłkach. To napój, który rozgrzewa ciało i koi układ nerwowy.

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Herbata z anyżem, dlaczego warto ją pić?

Anyż jest jednym z tych dodatków, które działają zarówno na ciało, jak i na głowę. Zawiera anetol, czyli związek o udokumentowanym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Właśnie on odpowiada za charakterystyczny, lekko lukrecjowy smak i aromat. Regularne picie herbaty z anyżem może wspierać odporność, szczególnie w sezonie przeziębień.

Ziołowy napar ma także właściwości rozkurczowe, pomaga przy wzdęciach, uczuciu ciężkości i kolkach jelitowych. To dlatego herbata z anyżem świetnie sprawdza się po obfitym obiedzie. Wspiera pracę wątroby i przyspiesza metabolizm tłuszczów, co może być pomocne dla osób dbających o sylwetkę. Dodatkowo aromat anyżu działa uspokajająco i relaksująco. Jego zapach obniża napięcie nerwowe, ułatwia zasypianie i poprawia nastrój.

Jak zrobić herbatę z anyżem?

Przygotowanie jest banalnie proste:

  1. Do ulubionej filiżanki zielonej lub czarnej herbaty dodaj jedną gwiazdkę anyżu.
  2. Zalej wrzątkiem i zaparzaj przez 5-7 minut pod przykryciem.
  3. Dla mocniejszego efektu rozgrzewającego dodaj plasterek imbiru lub szczyptę cynamonu.
  4. Jeśli chcesz napój lekko osłodzić, dodaj odrobinę miodu lub syropu z agawy, ale anyż i tak naturalnie łagodzi smak herbaty.
  5. Herbatę z anyżem podawaj gorącą, najlepiej wieczorem lub po posiłku.

Można też przygotować większy dzbanek herbaty z anyżem, wtedy wystarczą dwie lub trzy gwiazdki przyprawy. Napar można pić samodzielnie lub traktować jako bazę do herbat zimowych z pomarańczą, goździkami i miodem.

Herbata z anyżem to naturalne wsparcie dla organizmu

Ten aromatyczny napój to nie tylko sposób na rozgrzanie się po wieczornych spacerach. Anyż dostarcza cennych składników bioaktywnych, które mogą wspomagać odporność i pracę układu oddechowego. Wspiera oczyszczanie dróg oddechowych, łagodzi kaszel i ból gardła. Działa również lekko moczopędnie, pomagając usuwać z organizmu nadmiar wody i toksyn.

To także świetna alternatywa dla słodkich napojów. Anyż w naturalny sposób nadaje słodyczy, dzięki czemu łatwiej ograniczyć cukier czy syropy. Regularne picie herbaty z anyżem wspiera zdrową mikroflorę jelitową i może pozytywnie wpływać na odporność, bo większość procesów obronnych organizmu zaczyna się właśnie w jelitach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇