Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie

Wiele osób nie wyobraża sobie swojej diety bez ziemniaków. Niestety, często traktowane są wyłącznie jako dodatek i nie zwraca się szczególnej uwagi na ich przygotowanie. A szkoda, bo dobrze przygotowane ziemniaki zachowują więcej witamin i minerałów, a przy odpowiednich metodach mogą mieć nieco mniej kalorii.

Jak obniżyć kaloryczność ziemniaków?Jak obniżyć kaloryczność ziemniaków?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki od lat regularnie goszczą w polskich domach i nie bez powodu – są bardzo zdrowym i wartościowym produktem. Jednak, by w pełni skorzystać z ich właściwości, trzeba przygotowywać je w odpowiedni sposób. Dietetyczka Małgorzata Mękus z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej podkreśla, że nawet drobne zmiany w kuchni mogą znacząco wpłynąć na wartość odżywczą i kaloryczność ziemniaków.

Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie

Wartościowy element diety

Ziemniaki są zdrowym i wartościowym produktem, a jednocześnie nie mają zbyt wielu kalorii – 100 g ugotowanego ziemniaka zawiera około 80 kcal, czyli stosunkowo mało. Mają za to wiele składników odżywczych wspierających zdrowie i dodających energii, takich jak skrobia, witaminy C i B6, błonnik oraz minerały, w tym potas, żelazo i jod. Dzięki nim łatwiej utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, wspierać pracę serca, regulować ciśnienie oraz dbać o prawidłowe trawienie. Niestety, nieodpowiednie przygotowanie ziemniaków może sprawić, że stracą dużą część swoich wartości, dlatego warto trzymać się kilku prostych zasad.

Gotuj ze skórką

Pierwszym i najważniejszym krokiem jest gotowanie ziemniaków w całości, bez obierania. Choć wiele osób od razu wyrzuca skórkę, w rzeczywistości jest ona prawdziwą skarbnicą błonnika, witamin i minerałów, a pozbywając się jej, tracimy dużą część cennych składników odżywczych. Pamiętaj, by przed wrzuceniem ziemniaków do wody, nie kroić ich na mniejsze części, ponieważ zwiększa to straty witamin. Kolejną ważną zasadą jest wrzucanie ziemniaków do wrzącej wody, a nie do zimnej, dzięki czemu zachowują lepszą strukturę.

Mniej kalorii w ziemniakach

Jeśli zależy ci na zmniejszeniu liczby przyswajanych kalorii, warto po ugotowaniu szybko schłodzić ziemniaki, na przykład w lodówce. Dzięki temu część skrobi w ziemniakach przekształca się w tzw. skrobię oporną – rodzaj skrobi, którą nasz organizm trawi wolniej lub wcale. Proces ten nazywa się retrogradacją skrobi i nie tylko nieco obniża kaloryczność bulw, ale także poprawia ich konsystencję – ziemniaki stają się lekko sprężyste i bardziej zwarte, co sprawia, że świetnie nadają się na przykład do sałatek, ale równie dobrze sprawdzą się w tradycyjnym obiedzie obok surówki i kotleta.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥