Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Gotujesz ziemniaki codziennie i myślisz, że nie ma potrzeby niczego zmieniać? Spróbuj z tym dodatkiem, a zobaczysz, jak zmieni się ich smak i struktura. To prosta rzecz, a efekty zauważysz od razu.
Gotowanie ziemniaków bywa rutynową czynnością, nic więc dziwnego, że wiele osób nie przykłada do tego wagi. Ale istnieje prosta metoda, która doskonale poprawia ich smak. Ten składnik na pewno masz w domu. Tym razem nie czekaj, aż ziemniaki będą już ugotowane, tylko wrzuć dodatek bezpośrednio do wrzącej wody. Już tłumaczę, jak wtedy zadziała.
Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Wystarczy 1 łyżka oleju lub masła
Łyżka tłuszczu, którą dodasz do wrzątku, utworzy delikatną warstwę na powierzchni ziemniaków. W ten sposób temperatura podczas gotowania będzie rozprowadzała się bardziej równomiernie. Co więcej, olej lub masło zamkną strukturę ziemniaków, dzięki czemu nie będą się one rozpadały po ugotowaniu. Jeśli lubisz podawać je w całości, a nie w formie purée, ten trik sprawi, że będą wyglądać estetycznie, a dodatkowo zyskają pełniejszy smak.
Inne dodatki do gotowanych ziemniaków
Ta metoda świetnie sprawdza się podczas gotowania młodych ziemniakach lub ziemniaków w mundurkach, które wystarczy jedynie dobrze wyszorować, a po ugotowaniu można zajadać razem ze skórką. Ciekawym urozmaiceniem może być także dodanie ząbka czosnku, kawałka cebuli lub liścia laurowego. Opcjonalnie, dla bardziej wysublimowanego smaku, warto dorzucić rozmaryn, koper czy szczyptę kurkumy.
Z tak ugotowanych ziemniaki możesz zrobić purée, ale nie ma takiej potrzeby, ponieważ świetnie smakują podane w całości. Sprawdzą się również do sałatek ziemniaczanych, a nawet zapiekanek. Nie ma konieczności dodawania masła na talerzu, ponieważ ziemniaki są już pokryte warstewką tłuszczu.