Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy

Gotujesz ziemniaki codziennie i myślisz, że nie ma potrzeby niczego zmieniać? Spróbuj z tym dodatkiem, a zobaczysz, jak zmieni się ich smak i struktura. To prosta rzecz, a efekty zauważysz od razu.

Możesz zadbać o to, aby gotowane ziemniaki wyszły jeszcze lepszeMożesz zadbać o to, aby gotowane ziemniaki wyszły jeszcze lepsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
oprac.  Anna Galuhn

Gotowanie ziemniaków bywa rutynową czynnością, nic więc dziwnego, że wiele osób nie przykłada do tego wagi. Ale istnieje prosta metoda, która doskonale poprawia ich smak. Ten składnik na pewno masz w domu. Tym razem nie czekaj, aż ziemniaki będą już ugotowane, tylko wrzuć dodatek bezpośrednio do wrzącej wody. Już tłumaczę, jak wtedy zadziała.

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Wystarczy 1 łyżka oleju lub masła

Łyżka tłuszczu, którą dodasz do wrzątku, utworzy delikatną warstwę na powierzchni ziemniaków. W ten sposób temperatura podczas gotowania będzie rozprowadzała się bardziej równomiernie. Co więcej, olej lub masło zamkną strukturę ziemniaków, dzięki czemu nie będą się one rozpadały po ugotowaniu. Jeśli lubisz podawać je w całości, a nie w formie purée, ten trik sprawi, że będą wyglądać estetycznie, a dodatkowo zyskają pełniejszy smak.

Inne dodatki do gotowanych ziemniaków

Ta metoda świetnie sprawdza się podczas gotowania młodych ziemniakach lub ziemniaków w mundurkach, które wystarczy jedynie dobrze wyszorować, a po ugotowaniu można zajadać razem ze skórką. Ciekawym urozmaiceniem może być także dodanie ząbka czosnku, kawałka cebuli lub liścia laurowego. Opcjonalnie, dla bardziej wysublimowanego smaku, warto dorzucić rozmaryn, koper czy szczyptę kurkumy.

Z tak ugotowanych ziemniaki możesz zrobić purée, ale nie ma takiej potrzeby, ponieważ świetnie smakują podane w całości. Sprawdzą się również do sałatek ziemniaczanych, a nawet zapiekanek. Nie ma konieczności dodawania masła na talerzu, ponieważ ziemniaki są już pokryte warstewką tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟