Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy

Gotujesz ziemniaki codziennie i myślisz, że nie ma potrzeby niczego zmieniać? Spróbuj z tym dodatkiem, a zobaczysz, jak zmieni się ich smak i struktura. To prosta rzecz, a efekty zauważysz od razu.

Możesz zadbać o to, aby gotowane ziemniaki wyszły jeszcze lepszeMożesz zadbać o to, aby gotowane ziemniaki wyszły jeszcze lepsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
oprac.  Anna Galuhn

Gotowanie ziemniaków bywa rutynową czynnością, nic więc dziwnego, że wiele osób nie przykłada do tego wagi. Ale istnieje prosta metoda, która doskonale poprawia ich smak. Ten składnik na pewno masz w domu. Tym razem nie czekaj, aż ziemniaki będą już ugotowane, tylko wrzuć dodatek bezpośrednio do wrzącej wody. Już tłumaczę, jak wtedy zadziała.

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Wystarczy 1 łyżka oleju lub masła

Łyżka tłuszczu, którą dodasz do wrzątku, utworzy delikatną warstwę na powierzchni ziemniaków. W ten sposób temperatura podczas gotowania będzie rozprowadzała się bardziej równomiernie. Co więcej, olej lub masło zamkną strukturę ziemniaków, dzięki czemu nie będą się one rozpadały po ugotowaniu. Jeśli lubisz podawać je w całości, a nie w formie purée, ten trik sprawi, że będą wyglądać estetycznie, a dodatkowo zyskają pełniejszy smak.

Inne dodatki do gotowanych ziemniaków

Ta metoda świetnie sprawdza się podczas gotowania młodych ziemniakach lub ziemniaków w mundurkach, które wystarczy jedynie dobrze wyszorować, a po ugotowaniu można zajadać razem ze skórką. Ciekawym urozmaiceniem może być także dodanie ząbka czosnku, kawałka cebuli lub liścia laurowego. Opcjonalnie, dla bardziej wysublimowanego smaku, warto dorzucić rozmaryn, koper czy szczyptę kurkumy.

Z tak ugotowanych ziemniaki możesz zrobić purée, ale nie ma takiej potrzeby, ponieważ świetnie smakują podane w całości. Sprawdzą się również do sałatek ziemniaczanych, a nawet zapiekanek. Nie ma konieczności dodawania masła na talerzu, ponieważ ziemniaki są już pokryte warstewką tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate