Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Nie ma nic lepszego niż domowy, pyszny rosół. Chociaż przepis jest prosty i zna go niemal każdy, to nie wszyscy pamiętają o jednym składniku. Nie tylko wzbogaca smak rosołu, ale również pomaga zachować przejrzystość i dodaje mu apetycznego połysku.
Rosół to dumna tradycja polskiej kuchni, a wiele osób nie wyobraża sobie niedzieli bez tej zupy. Przepis na dobry, polski rosół zna niemal każda gospodyni. Do garnka wrzucamy mięso, marchew, pietruszkę, seler i przyprawy, a po kilku godzinach mamy obłędną zupę, która nie tylko wspaniale smakuje, ale również apetycznie pachnie. Czy naprawdę trzeba coś do niego dodawać? Jeśli akurat masz w lodówce masło i chcesz, aby twój rosół miał jeszcze bogatszy smak, to zdecydowanie warto je dorzucić.
Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Prosty sposób na podkręcenie rosołu
Nie od dziś wiadomo, ze tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc jeśli zależy ci na obłędnych potrawach, warto pamiętać o dodaniu go również do zup. Nie inaczej jest w przypadku rosołu. Wystarczy łyżeczka masła dodana pod koniec gotowania, aby podkręcić jego smak, dzięki czemu rosół staje się bogatszy, ma przyjemniejszą konsystencję i jest idealnie klarowny. Może wydawać się to drobną i nic nie wnoszącą zmianą, ale po spróbowaniu rosołu z dodatkiem masła, trudno o nim zapomnieć i wrócić do poprzedniej wersji. Tym bardziej że jest to banalnie proste i nie wymaga ani wysiłku, ani wymyślnych składników.
Przepis na domowy rosół
Składniki:
- 1 porcja rosołowa (skrzydło z kurczaka, kawałek kury, szyjka),
- 1 kawałek wołowiny (pręga lub szponder),
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 cebula,
- 1 kawałek pora,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- pół selera,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Mięso dokładnie oczyść, włóż do garnka i zalej zimną wodą, zagotuj, a następnie usuń powstałe szumowiny.
- Warzywa obierz i pokrój na większe kawałki.
- Cebulę opal nad ogniem lub na suchej patelni, por oczyść i pokrój.
- Natkę pietruszki dokładnie umyj, osusz i wrzuć do garnka razem z warzywami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez kilka godzin, aż rosół stanie się klarowny.
- Na około 10 minut przed końcem gotowania dodaj szczyptę soli, pieprzu i masło klarowane. Delikatnie wymieszaj.
- Gotowy rosół podawaj na ciepło z dodatkiem makaronu.