Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku

Nie ma nic lepszego niż domowy, pyszny rosół. Chociaż przepis jest prosty i zna go niemal każdy, to nie wszyscy pamiętają o jednym składniku. Nie tylko wzbogaca smak rosołu, ale również pomaga zachować przejrzystość i dodaje mu apetycznego połysku.

Łyżka rosołuŁyżka rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół to dumna tradycja polskiej kuchni, a wiele osób nie wyobraża sobie niedzieli bez tej zupy. Przepis na dobry, polski rosół zna niemal każda gospodyni. Do garnka wrzucamy mięso, marchew, pietruszkę, seler i przyprawy, a po kilku godzinach mamy obłędną zupę, która nie tylko wspaniale smakuje, ale również apetycznie pachnie. Czy naprawdę trzeba coś do niego dodawać? Jeśli akurat masz w lodówce masło i chcesz, aby twój rosół miał jeszcze bogatszy smak, to zdecydowanie warto je dorzucić.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Prosty sposób na podkręcenie rosołu

Nie od dziś wiadomo, ze tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc jeśli zależy ci na obłędnych potrawach, warto pamiętać o dodaniu go również do zup. Nie inaczej jest w przypadku rosołu. Wystarczy łyżeczka masła dodana pod koniec gotowania, aby podkręcić jego smak, dzięki czemu rosół staje się bogatszy, ma przyjemniejszą konsystencję i jest idealnie klarowny. Może wydawać się to drobną i nic nie wnoszącą zmianą, ale po spróbowaniu rosołu z dodatkiem masła, trudno o nim zapomnieć i wrócić do poprzedniej wersji. Tym bardziej że jest to banalnie proste i nie wymaga ani wysiłku, ani wymyślnych składników.

Przepis na domowy rosół

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa (skrzydło z kurczaka, kawałek kury, szyjka),
  • 1 kawałek wołowiny (pręga lub szponder),
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 kawałek pora,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • pół selera,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie oczyść, włóż do garnka i zalej zimną wodą, zagotuj, a następnie usuń powstałe szumowiny.
  2. Warzywa obierz i pokrój na większe kawałki.
  3. Cebulę opal nad ogniem lub na suchej patelni, por oczyść i pokrój.
  4. Natkę pietruszki dokładnie umyj, osusz i wrzuć do garnka razem z warzywami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  5. Następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez kilka godzin, aż rosół stanie się klarowny.
  6. Na około 10 minut przed końcem gotowania dodaj szczyptę soli, pieprzu i masło klarowane. Delikatnie wymieszaj.
  7. Gotowy rosół podawaj na ciepło z dodatkiem makaronu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki