Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Zalewajka to tradycyjna zupa wiejska, prawdopodobnie wywodząca się z centralnej Polski. Zazwyczaj była gotowana na wywarze z ziemniaków, jednak w wersji z Sanoka akurat ziemniaki przygotowywane są osobno. Sanocka zalewajka wychodzi przyjemnie kremowa i lekko kwaskowata za sprawą tego popularnego nabiału.
Zalewajkę możesz przygotować bardzo szybko na bulionie warzywnym, którego zapas warto trzymać w zamrażalniku w postaci praktycznych kostek. Gospodynie z Sanoka proponują dodać do niej maślankę, aby uzyskać przyjemną kasowość i delikatną strukturę zupy. Ziemniaki ugotuj osobno lub wykorzystaj te, które zostały z wczorajszego obiadu, i wymieszaj z konkretną, aromatyczną wkładką.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa
Historia sanockiej zalewajki
Przepis z pewnej karczmy w Sanoku szybko przedostał się do internetu, gdzie doczekał się wielu różnych wersji, na przykład z dodatkiem maślaków lub pieczarek. W odpowiedzi na rekonstrukcje użytkowników na jednym z forów kulinarnych odezwał się pan Mietek Czytajło, autor przepisu z restauracji na rynku w Sanoku, i podał oryginalne proporcje. Do dzisiaj zupa jest popularna na Podkarpaciu, chociaż w domowym zaciszu każdy przygotowuję ją nieco inaczej. Sanocka wersja zdecydowanie różni się od zalewajki świętokrzyskiej, łódzkiej czy radomszczańskiej.
Przepis na sanocką zalewajkę na maślance
Gotową zupę posyp szczypiorkiem z dymki lub natką pietruszki.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 150 g boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 2 l bulionu warzywnego,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 l maślanki,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki mielonego kminku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki, a po odcedzeniu i odparowaniu, rozgnieć tłuczkiem.
- Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż na suchej patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż przez kilka minut, po czym dodaj do ziemniaków, wymieszaj.
- Zagotuj bulion z drobno pokrojonym czosnkiem.
- W osobnym naczyniu wymieszaj maślankę z mąką, kminkiem i odrobiną gorącego bulionu.
- Dodaj do zupy, wymieszaj energicznie, aby nie było grudek.
- Zalewajkę podawaj z kulką ziemniaków z boczkiem i cebulą.