Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance

Zalewajka to tradycyjna zupa wiejska, prawdopodobnie wywodząca się z centralnej Polski. Zazwyczaj była gotowana na wywarze z ziemniaków, jednak w wersji z Sanoka akurat ziemniaki przygotowywane są osobno. Sanocka zalewajka wychodzi przyjemnie kremowa i lekko kwaskowata za sprawą tego popularnego nabiału.

Zalewajka to najprostsza zupa na świecieZalewajka to najprostsza zupa na świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zalewajkę możesz przygotować bardzo szybko na bulionie warzywnym, którego zapas warto trzymać w zamrażalniku w postaci praktycznych kostek. Gospodynie z Sanoka proponują dodać do niej maślankę, aby uzyskać przyjemną kasowość i delikatną strukturę zupy. Ziemniaki ugotuj osobno lub wykorzystaj te, które zostały z wczorajszego obiadu, i wymieszaj z konkretną, aromatyczną wkładką.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa

Historia sanockiej zalewajki

Przepis z pewnej karczmy w Sanoku szybko przedostał się do internetu, gdzie doczekał się wielu różnych wersji, na przykład z dodatkiem maślaków lub pieczarek. W odpowiedzi na rekonstrukcje użytkowników na jednym z forów kulinarnych odezwał się pan Mietek Czytajło, autor przepisu z restauracji na rynku w Sanoku, i podał oryginalne proporcje. Do dzisiaj zupa jest popularna na Podkarpaciu, chociaż w domowym zaciszu każdy przygotowuję ją nieco inaczej. Sanocka wersja zdecydowanie różni się od zalewajki świętokrzyskiej, łódzkiej czy radomszczańskiej.

Przepis na sanocką zalewajkę na maślance

Gotową zupę posyp szczypiorkiem z dymki lub natką pietruszki.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 l maślanki,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki mielonego kminku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki, a po odcedzeniu i odparowaniu, rozgnieć tłuczkiem.
  2. Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż na suchej patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż przez kilka minut, po czym dodaj do ziemniaków, wymieszaj.
  3. Zagotuj bulion z drobno pokrojonym czosnkiem.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj maślankę z mąką, kminkiem i odrobiną gorącego bulionu.
  5. Dodaj do zupy, wymieszaj energicznie, aby nie było grudek.
  6. Zalewajkę podawaj z kulką ziemniaków z boczkiem i cebulą.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟