Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance

Zalewajka to tradycyjna zupa wiejska, prawdopodobnie wywodząca się z centralnej Polski. Zazwyczaj była gotowana na wywarze z ziemniaków, jednak w wersji z Sanoka akurat ziemniaki przygotowywane są osobno. Sanocka zalewajka wychodzi przyjemnie kremowa i lekko kwaskowata za sprawą tego popularnego nabiału.

Zalewajka to najprostsza zupa na świecieZalewajka to najprostsza zupa na świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zalewajkę możesz przygotować bardzo szybko na bulionie warzywnym, którego zapas warto trzymać w zamrażalniku w postaci praktycznych kostek. Gospodynie z Sanoka proponują dodać do niej maślankę, aby uzyskać przyjemną kasowość i delikatną strukturę zupy. Ziemniaki ugotuj osobno lub wykorzystaj te, które zostały z wczorajszego obiadu, i wymieszaj z konkretną, aromatyczną wkładką.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa

Historia sanockiej zalewajki

Przepis z pewnej karczmy w Sanoku szybko przedostał się do internetu, gdzie doczekał się wielu różnych wersji, na przykład z dodatkiem maślaków lub pieczarek. W odpowiedzi na rekonstrukcje użytkowników na jednym z forów kulinarnych odezwał się pan Mietek Czytajło, autor przepisu z restauracji na rynku w Sanoku, i podał oryginalne proporcje. Do dzisiaj zupa jest popularna na Podkarpaciu, chociaż w domowym zaciszu każdy przygotowuję ją nieco inaczej. Sanocka wersja zdecydowanie różni się od zalewajki świętokrzyskiej, łódzkiej czy radomszczańskiej.

Przepis na sanocką zalewajkę na maślance

Gotową zupę posyp szczypiorkiem z dymki lub natką pietruszki.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 l maślanki,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki mielonego kminku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki, a po odcedzeniu i odparowaniu, rozgnieć tłuczkiem.
  2. Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż na suchej patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż przez kilka minut, po czym dodaj do ziemniaków, wymieszaj.
  3. Zagotuj bulion z drobno pokrojonym czosnkiem.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj maślankę z mąką, kminkiem i odrobiną gorącego bulionu.
  5. Dodaj do zupy, wymieszaj energicznie, aby nie było grudek.
  6. Zalewajkę podawaj z kulką ziemniaków z boczkiem i cebulą.
Wybrane dla Ciebie
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące