Jedne z najsmaczniejszych grzybów. Zrób jedną rzecz przed smażeniem i marynowaniem
Maślaki to jedne z najpopularniejszych grzybów w polskich lasach. Warto poznać zasady ich zbierania, gotowania i przyrządzania, aby w pełni cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i wartościami odżywczymi.
13.10.2024 14:13
Jak rozpoznać maślaki?
Maślaki to grzyby, które można łatwo rozpoznać po mięsistej konsystencji i kapeluszu pokrytym cienką, łatwo odchodzącą skórką. Najczęściej spotykanym gatunkiem jest maślak zwyczajny, ale w polskich lasach występują również maślak pstry, maślak sitarz, maślak żółty, maślak ziarnisty oraz maślak rdzawobrązowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zbieranie maślaków
Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze, a w leśnym runie można znaleźć sporo maślaków. Kiedy znajdziesz je na leśnej drodze, od razu zbierz do koszyka. Pamiętaj, by nie zbierać grzybów w miejscach zanieczyszczonych lub w rejonach, gdzie obowiązują zakazy zbierania.
Czy trzeba obierać maślaki?
Maślaki mają kapelusz pokryty cienką, łatwo odchodzącą skórką. Zaleca się obieranie maślaków przed rozpoczęciem ich obróbki – czy to marynowania, smażenia, duszenia czy gotowania. Skórka maślaka jest gorzkawa i trudna do strawienia z powodu gęstego i lepiącego śluzu, który się na niej znajduje. Spożycie grzybów ze skórką może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nawet suche maślaki wymagają obierania. Proces obierania grzybów jest czasochłonny i wymaga sporo cierpliwości, ale warto się w niego zaangażować, aby cieszyć się pełnią smaku tych grzybów.
Przepis na maślaki marynowane w occie
Maślaki to grzyby, które doskonale nadają się do marynowania. Oto prosty przepis, który pozwoli wydobyć ich smak i zachować w spiżarni na dłużej.
Składniki:
- 1 kg małych maślaków,
- 1,5 szklanki octu 10 proc.,
- 2 duże cebule,
- 2 łyżki soli,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 marchewka,
- 2 litry wody,
- przyprawy: gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Grzyby przebrać, oczyścić i gotować w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Następnie odcedzić i przelać letnią wodą.
- Do garnka wlać 2 litry wody, dodać ocet, 2 łyżki soli, przyprawy, marchewkę pokrojoną w talarki i cebulę pokrojoną w ćwiartki.
- Gotować przez 15 minut, dodać maślaki i gotować jeszcze przez 20 minut.
- Przełożyć grzyby razem z marynatą do wyparzonych słoików, zakręcić i studzić odwrócone do góry dnem.