InspiracjeJedne z najsmaczniejszych grzybów. Zrób jedną rzecz przed smażeniem i marynowaniem

Jedne z najsmaczniejszych grzybów. Zrób jedną rzecz przed smażeniem i marynowaniem

Maślaki
Maślaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. KGD

13.10.2024 14:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Maślaki to jedne z najpopularniejszych grzybów w polskich lasach. Warto poznać zasady ich zbierania, gotowania i przyrządzania, aby w pełni cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i wartościami odżywczymi.

Jak rozpoznać maślaki?

Maślaki to grzyby, które można łatwo rozpoznać po mięsistej konsystencji i kapeluszu pokrytym cienką, łatwo odchodzącą skórką. Najczęściej spotykanym gatunkiem jest maślak zwyczajny, ale w polskich lasach występują również maślak pstry, maślak sitarz, maślak żółty, maślak ziarnisty oraz maślak rdzawobrązowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zbieranie maślaków

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze, a w leśnym runie można znaleźć sporo maślaków. Kiedy znajdziesz je na leśnej drodze, od razu zbierz do koszyka. Pamiętaj, by nie zbierać grzybów w miejscach zanieczyszczonych lub w rejonach, gdzie obowiązują zakazy zbierania.

Czy trzeba obierać maślaki?

Maślaki mają kapelusz pokryty cienką, łatwo odchodzącą skórką. Zaleca się obieranie maślaków przed rozpoczęciem ich obróbki – czy to marynowania, smażenia, duszenia czy gotowania. Skórka maślaka jest gorzkawa i trudna do strawienia z powodu gęstego i lepiącego śluzu, który się na niej znajduje. Spożycie grzybów ze skórką może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nawet suche maślaki wymagają obierania. Proces obierania grzybów jest czasochłonny i wymaga sporo cierpliwości, ale warto się w niego zaangażować, aby cieszyć się pełnią smaku tych grzybów.

Przepis na maślaki marynowane w occie

Maślaki to grzyby, które doskonale nadają się do marynowania. Oto prosty przepis, który pozwoli wydobyć ich smak i zachować w spiżarni na dłużej.

Składniki:

  • 1 kg małych maślaków,
  • 1,5 szklanki octu 10 proc.,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki soli,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 marchewka,
  • 2 litry wody,
  • przyprawy: gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby przebrać, oczyścić i gotować w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Następnie odcedzić i przelać letnią wodą.
  2. Do garnka wlać 2 litry wody, dodać ocet, 2 łyżki soli, przyprawy, marchewkę pokrojoną w talarki i cebulę pokrojoną w ćwiartki.
  3. Gotować przez 15 minut, dodać maślaki i gotować jeszcze przez 20 minut.
  4. Przełożyć grzyby razem z marynatą do wyparzonych słoików, zakręcić i studzić odwrócone do góry dnem.