Wielu grzybiarzy sprawdza grzyby w ten sposób. Ekspertka ostrzega, że to śmiertelnie niebezpieczne

Grzybów w bród, polskie lasy kuszą wszystkich miłośników grzybobrania, ale jak bumerang wracają najczęściej powielane mity. Te dotyczą par podobnych grzybów, z których tylko połowa jest jadalna. A także dziwnych testów związanych ze sprawdzaniem, czy grzyb jest trujący. Małgorzata Lorek-Stańczak z Nadleśnictwa Złotów wyjaśniła wszystkie wątpliwości.

Małgorzata Lorek-Stańczak z Nadleśnictwa Złotów o grzybachMałgorzata Lorek-Stańczak z Nadleśnictwa Złotów o grzybach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pyszności
Magdalena Pomorska

W trakcie wydarzenia Manewry Grzybowe 2024 w Pleceminie do konkursu na najlepsze zbiory z lasu przystępuje rok w rok setka osób. Dobierają się w pary i wyruszają na łowy. Imprezie towarzyszy konkurs kulinarny, a także możliwość wymieniania się wiedzą z ekspertami z Nadleśnictwa Złotów. I my skorzystaliśmy z tej okazji, pytając o najpopularniejsze, acz wciąż niechlubne mity. Małgorzata Lorek-Stańczak w rozmowie z reporterem Krzysztofem Dęgą rozwiała wszelkie wątpliwości.

Najczęściej mylone grzyby

O tym, jak ważne jest zbieranie tylko tych grzybów, które znamy, trąbi się na prawo i lewo. To istotne, bo wiele z okazów z runa leśnego to prawdziwe pułapki dla amatorów grzybobrania. Które pary grzybów najczęściej są ze sobą mylone? Małgorzata Lorek-Stańczak wskazuje trzy popularne i kulinarnie pożądane gatunki. To przede wszystkim kurki, czyli pieprzniki zwyczajne mylone z lisówką. Ponadto rydze: mleczaj i wełnianka, a także kanie z podobnymi sobie odmianami. Szczegółowo nasza rozmówczyni wyjaśniła to na wideo poniżej. Ponadto obaliła też krążącą niebezpieczną poradę o sprawdzaniu smaku trujących grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Gorzki grzyb to trujący grzyb?

Zapytaliśmy też o sposób, o którym czasem można podsłuchać nad koszykami, czyli weryfikacja trującego grzyba przez jego spróbowanie - sprawdzenie, czy jest gorzki. To absolutnie niedopuszczalne zachowanie i zdecydowanie tego rodzaju niezdrową ciekawość powinna zastąpić fachowa wiedza oraz pomoc ekspertów.

Warto wziąć do lasu atlas grzybów lub wybrać się do stacji sanitarnej i epidemiologicznej, jeżeli nie jesteśmy pewni. Tam są znawcy, oni nam zawsze pomogą i doradzą - podkreśla ekspertka.

Jak kupować bezpiecznie grzyby?

Kupowanie grzybów na targu czy w sklepach również wymaga ostrożności. Najlepiej wybierać miejsca, które są znane ze sprzedaży sprawdzonych produktów. Pamiętaj, aby unikać sprzedawców, którzy nie są w stanie dokładnie określić pochodzenia swojego asortymentu. Warto odwiedzać certyfikowane punkty sprzedaży, gdzie grzyby podlegają regularnym kontrolom jakości.

Kiedy już zdecydujesz się na zakup, zwróć uwagę na wygląd grzybów. Powinny być świeże, bez widocznych oznak pleśni czy uszkodzeń. Dobrze jest też poprosić sprzedawcę o radę co do przygotowania i przechowywania poszczególnych gatunków. Przestrzegając tych zasad, zapewniasz sobie i swojej rodzinie bezpieczne i smaczne posiłki. A co jeśli chcesz sprzedać zebrane przez siebie grzyby? Obostrzenia są bardzo wysokie, więc lepiej rozważyć po prostu domowe zapasy do słoików.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"