Wyglądają identycznie, a pomyłka może cię kosztować zdrowie. Jak odróżnić kurkę od lisówki?

Lisówka pomarańczowa to grzyb tak zbliżony wyglądem do popularnego pieprznika jadalnego, że w żargonie grzybiarskim określa się ją jako "fałszywa kurka". Odróżnienie tych dwóch gatunków to wiedza, którą warto posiąść, zanim zdecydujemy się wybrać do lasu na grzybowe łowy.

Kurki a lisówka. Jak je odróżnić?Kurki a lisówka. Jak je odróżnić?
Źródło zdjęć: © Canva | Eketerina Semschko, Koldunov

Chociaż za najlepszy sezon na zbieranie grzybów zawsze uważa się jesień, nic nie stoi na przeszkodzie, by już latem (a także później, zimą), wybrać się do lasu na poszukiwanie wśród gąszczu drzew jadalnych przysmaków. Już od początku czerwca leśne tereny Polski zaroiły się od kurek — jednego z najpopularniejszych i najchętniej zbieranych i spożywanych gatunków grzybów. I chociaż mogłoby się wydawać, że pieprznik jadalny jest grzybem jedynym w swoim rodzaju, to w leśnych zakamarkach może też napotkać jego brata bliźniaka — lisówkę pomarańczową. Pomylenie tych dwóch gatunków może nas sporo kosztować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy stawiam je na stół, wszyscy przecierają oczy ze zdumienia. Po chwili słychać tylko chrupanie

Lisówka pomarańczowa. Tego grzyba lepiej nie próbuj

Zanim opowiemy ci o tym, jak odróżnić lisówkę pomarańczową od pieprznika jadalnego, należy wyraźnie podkreślić powód tego, dlaczego ta umiejętność jest taka ważna. Lisówka pomarańczowa, w przeciwieństwie do kurki, nie jest grzybem jadalnym. Dlaczego? Ponieważ zawiera arbitol, czyli związek chemiczny, który może spowodować poważne zaburzenia trawienne. Nadmiar tego grzyba może więc nieść ze sobą przykre konsekwencje: od nudności po zatrucie i wymioty.

Kurki a lisówka. Lasy Państwowe ostrzegają i uczą

Profilaktyka przed zatruciem grzybami jest najważniejsza, a Lasy Państwowe od wielu lat niczym mantrę powtarzają, by w przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do jadalności znalezionego grzyba, po prostu zostawić go w lesie. Ten sam podmiot postanowił jednak pójść w swojej nauce o krok dalej i wyjaśnił wszystkim, w jaki sposób odróżnić kurkę od lisówki pomarańczowej.

Oba grzyby posiadają blaszki, ale w przypadku lisówki są one ułożone znacznie gęściej, niż u pieprznika jadalnego. Kurki mają też grubsze trzonki i są wyraźnie żółte. Barwa lisówki jest natomiast nieco bardziej pomarańczowa, a jej trzonki cieńsze i bledsze od kapelusza. Lasy Państwowe podsumowały te informacje na jednej prostej grafice, którą warto zapamiętać.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć