Słodko-kwaśna zalewa do grzybów z przepisu babci. Większość słoików schodzi przed zimą
Zalewa do grzybów może przybierać różne smaki, kolory, aromaty, jednak babcina wersja sprawdza się najlepiej. Zobacz, jak zrobić idealną słodko-kwaśną zalewę do grzybów. Najlepiej przygotuj z podwójnej porcji, bo słoiki mogą zniknąć jeszcze zanim nastanie zima.
01.10.2024 11:24
Marynowane grzybki, mimo że nieznośnie uciekające szpikulcom widelca, nadal należą do jednej z najpopularniejszych zakąsek, nie tylko jesienno-zimową porą. Smak lasu zamknięty w słoikach umila spotkania towarzyskie i dodaje wyrazistości małym przystawkom czy większym daniom. Poza jakością grzybów znaczenie niebagatelne ma również zalewa. Najlepsza to ta sprawdzona, babcina, która każdemu smakuje. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babciny sposób na zalewę do grzybów. Prosto i smacznie
Słodko-kwaśna zalewa to stary i sprawdzony sposób na marynowane grzyby. Kompozycja przypraw to klasyka, z kolei samo przygotowanie zalewy zajmie dosłownie kilka chwil. Więcej czasu poświecimy grzybom, które wymagają dokładnie oczyszczenia, opłukania (pamiętaj, że grzyby wchłoną wodę jak gąbka, nie mocz ich długo w zimnej wodzie), a następnie obgotowania. Obgotowanie sprawi, że grzyby będą lepiej strawne oraz mnie przejdą goryczką. Grzyby gotujemy bez przykrycia i pilnujemy, ponieważ lubią kipieć.
Poniższe proporcje na zalewę do grzybów wystarczą dla 2,5 - 3 kg leśnych grzybów. Oczywiście grzyby do marynowania muszą być świeże, nieuszkodzone, najlepiej małe (np. rydze, kurki, borowiki lub koźlarze). Potrzebne będą też słoiki - czyste i wyparzone. 8 sztuk słoików typu twist o pojemności 250 ml powinno wystarczyć.
Zalewa do grzybów słodko-kwaśna. Przepis
Składniki:
- 5 szklanek wody,
- 1 szklanka octu spirytusowego (10 proc.),
- 1 płaska łyżka soli,
- 6 płaskich łyżek cukru,
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy,
- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach,
- 1 łyżeczka goździków.
Przygotowanie:
- Składniki na marynatę wymieszaj i zagotuj.
- Oczyszczone grzyby umyj szybko pod bieżącą wodą, a następnie obgotuj w osolonej wodzie (10-15 minut).
- Cebulę pokrój w krążki i przelej gorącą wodą.
- Do wyparzonych słoików przełóż gorące grzyby (do 2/3 wysokości słoika) oraz cebulę i zalej całość wrzącą marynatą razem z przyprawami - tak, by przykrywała grzyby.
- Słoiki zakręć, odstaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia, a następnie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Słoiki można pasteryzować - 20 minut od zagotowania wody. Słoiki z gorącą zalewą należy pasteryzować od ciepłej wody.
- Słoiki po pasteryzacji odstaw do góry dnem na 24 godziny, by ostygły, a następnie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.