Słodko-kwaśna zalewa do grzybów z przepisu babci. Większość słoików schodzi przed zimą

Zalewa do grzybów może przybierać różne smaki, kolory, aromaty, jednak babcina wersja sprawdza się najlepiej. Zobacz, jak zrobić idealną słodko-kwaśną zalewę do grzybów. Najlepiej przygotuj z podwójnej porcji, bo słoiki mogą zniknąć jeszcze zanim nastanie zima.

Najlepsza zalewa do marynowanych grzybówNajlepsza zalewa do marynowanych grzybów
Źródło zdjęć: © Canva | androsov58

Marynowane grzybki, mimo że nieznośnie uciekające szpikulcom widelca, nadal należą do jednej z najpopularniejszych zakąsek, nie tylko jesienno-zimową porą. Smak lasu zamknięty w słoikach umila spotkania towarzyskie i dodaje wyrazistości małym przystawkom czy większym daniom. Poza jakością grzybów znaczenie niebagatelne ma również zalewa. Najlepsza to ta sprawdzona, babcina, która każdemu smakuje. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Pyrlandia" w Ferdynandowie – Święto Ziemniaka 2024

Babciny sposób na zalewę do grzybów. Prosto i smacznie

Słodko-kwaśna zalewa to stary i sprawdzony sposób na marynowane grzyby. Kompozycja przypraw to klasyka, z kolei samo przygotowanie zalewy zajmie dosłownie kilka chwil. Więcej czasu poświecimy grzybom, które wymagają dokładnie oczyszczenia, opłukania (pamiętaj, że grzyby wchłoną wodę jak gąbka, nie mocz ich długo w zimnej wodzie), a następnie obgotowania. Obgotowanie sprawi, że grzyby będą lepiej strawne oraz mnie przejdą goryczką. Grzyby gotujemy bez przykrycia i pilnujemy, ponieważ lubią kipieć.

Poniższe proporcje na zalewę do grzybów wystarczą dla 2,5 - 3 kg leśnych grzybów. Oczywiście grzyby do marynowania muszą być świeże, nieuszkodzone, najlepiej małe (np. rydze, kurki, borowiki lub koźlarze). Potrzebne będą też słoiki - czyste i wyparzone. 8 sztuk słoików typu twist o pojemności 250 ml powinno wystarczyć.

Grzybki marynowane to uwielbiany specjał
Grzybki marynowane to uwielbiany specjał © Canva | BurAnd

Zalewa do grzybów słodko-kwaśna. Przepis

Składniki:

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu spirytusowego (10 proc.),
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 6 płaskich łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach,
  • 1 łyżeczka goździków.

Przygotowanie:

  1. Składniki na marynatę wymieszaj i zagotuj.
  2. Oczyszczone grzyby umyj szybko pod bieżącą wodą, a następnie obgotuj w osolonej wodzie (10-15 minut).
  3. Cebulę pokrój w krążki i przelej gorącą wodą.
  4. Do wyparzonych słoików przełóż gorące grzyby (do 2/3 wysokości słoika) oraz cebulę i zalej całość wrzącą marynatą razem z przyprawami - tak, by przykrywała grzyby.
  5. Słoiki zakręć, odstaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia, a następnie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
  6. Słoiki można pasteryzować - 20 minut od zagotowania wody. Słoiki z gorącą zalewą należy pasteryzować od ciepłej wody.
  7. Słoiki po pasteryzacji odstaw do góry dnem na 24 godziny, by ostygły, a następnie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką