Słodko-kwaśna zalewa do grzybów z przepisu babci. Większość słoików schodzi przed zimą

Zalewa do grzybów może przybierać różne smaki, kolory, aromaty, jednak babcina wersja sprawdza się najlepiej. Zobacz, jak zrobić idealną słodko-kwaśną zalewę do grzybów. Najlepiej przygotuj z podwójnej porcji, bo słoiki mogą zniknąć jeszcze zanim nastanie zima.

Najlepsza zalewa do marynowanych grzybówNajlepsza zalewa do marynowanych grzybów
Źródło zdjęć: © Canva | androsov58
SKOMENTUJ

Marynowane grzybki, mimo że nieznośnie uciekające szpikulcom widelca, nadal należą do jednej z najpopularniejszych zakąsek, nie tylko jesienno-zimową porą. Smak lasu zamknięty w słoikach umila spotkania towarzyskie i dodaje wyrazistości małym przystawkom czy większym daniom. Poza jakością grzybów znaczenie niebagatelne ma również zalewa. Najlepsza to ta sprawdzona, babcina, która każdemu smakuje. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Pyrlandia" w Ferdynandowie – Święto Ziemniaka 2024

Babciny sposób na zalewę do grzybów. Prosto i smacznie

Słodko-kwaśna zalewa to stary i sprawdzony sposób na marynowane grzyby. Kompozycja przypraw to klasyka, z kolei samo przygotowanie zalewy zajmie dosłownie kilka chwil. Więcej czasu poświecimy grzybom, które wymagają dokładnie oczyszczenia, opłukania (pamiętaj, że grzyby wchłoną wodę jak gąbka, nie mocz ich długo w zimnej wodzie), a następnie obgotowania. Obgotowanie sprawi, że grzyby będą lepiej strawne oraz mnie przejdą goryczką. Grzyby gotujemy bez przykrycia i pilnujemy, ponieważ lubią kipieć.

Poniższe proporcje na zalewę do grzybów wystarczą dla 2,5 - 3 kg leśnych grzybów. Oczywiście grzyby do marynowania muszą być świeże, nieuszkodzone, najlepiej małe (np. rydze, kurki, borowiki lub koźlarze). Potrzebne będą też słoiki - czyste i wyparzone. 8 sztuk słoików typu twist o pojemności 250 ml powinno wystarczyć.

Grzybki marynowane to uwielbiany specjał
Grzybki marynowane to uwielbiany specjał © Canva | BurAnd

Zalewa do grzybów słodko-kwaśna. Przepis

Składniki:

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu spirytusowego (10 proc.),
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 6 płaskich łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach,
  • 1 łyżeczka goździków.

Przygotowanie:

  1. Składniki na marynatę wymieszaj i zagotuj.
  2. Oczyszczone grzyby umyj szybko pod bieżącą wodą, a następnie obgotuj w osolonej wodzie (10-15 minut).
  3. Cebulę pokrój w krążki i przelej gorącą wodą.
  4. Do wyparzonych słoików przełóż gorące grzyby (do 2/3 wysokości słoika) oraz cebulę i zalej całość wrzącą marynatą razem z przyprawami - tak, by przykrywała grzyby.
  5. Słoiki zakręć, odstaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia, a następnie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
  6. Słoiki można pasteryzować - 20 minut od zagotowania wody. Słoiki z gorącą zalewą należy pasteryzować od ciepłej wody.
  7. Słoiki po pasteryzacji odstaw do góry dnem na 24 godziny, by ostygły, a następnie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza