Na początku gotowania zawsze wlewam do grzybów ważny płyn. Dlatego nigdy nie ciemnieją

Sezon na grzyby w pełni. Jeśli chcesz przygotować wspaniałą potrawę lub przetwory z ich dodatkiem, warto wiedzieć, jak prawidłowo ugotować te pyszne okazy. Dzięki temu nie tylko zachowają swój piękny kolor, ale również będą odznaczały się rewelacyjnymi walorami smakowymi. W związku z tym jak gotować grzyby? Z przyjemnością odpowiemy na to pytanie.

ObrazekCo zrobić, aby grzyby po ugotowaniu nie ciemniały i nie były gorzkie?- Pyszności; Foto: https://youtu.be/gil9VqozvVM
Agnieszka

Jak gotować grzyby?

Obrazek
Kurki w koszyku - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Przed dalszą obróbką grzybów często poddaje się je wstępnemu obgotowaniu. Proces ten wpływa pozytywnie m.in. na walory smakowe produktów. Dodatkowo grzyby takie są łatwiej trawione przez nasz organizm.

Krótkie obgotowanie grzybów warto wykonać również przed ich zamrożeniem. Dzięki temu po rozmrożeniu okazy takie jak kurki nie będą odznaczać się gorzkim smakiem. W związku z tym przed wrzuceniem grzybów do zamrażalnika należy gotować je w wodzie przez około 15 - 20 minut. 

Jak zachować kolor grzybów?

Obrazek
Marynowane kurki - Pyszności; Foto: Canva.com

Niektóre grzyby po zerwaniu, z czasem tracą swój kolor. Jest to związane z zachodzącym procesem utleniania. Jak gotować grzyby, aby zachować ich piękną barwę? Okazuje się, że wystarczy użyć niewielkiej ilości octu. 

W związku z tym podczas gotowania grzybów polecamy dodać do wody łyżeczkę octu. Jeśli nie macie przy sobie tego produktu, równie dobrze sprawdzi się tutaj także kwasek cytrynowy. W ten sposób zachowacie naturalną barwę tych leśnych skarbów. Niektórzy podczas marynowania łączą oba składniki. W ten sposób mają pewność, że grzyby nie ściemnieją.

Jak długo gotować grzyby?

Obrazek
Jak gotować grzyby? - Pyszności; Foto: Canva.com

Czas gotowania grzybów zależy w dużej mierze od rozmiaru oraz gatunku okazów. W związku z tym niewielkie, delikatne grzyby gotujemy około 15 minut. W przypadku tych większych, twardszych okazów należy poświęcić nieco więcej czasu, bo nawet 30 - 40 minut. Zaliczamy do nich m.in. prawdziwki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować bułki zapiekane z masłem czosnkowym, mięsem mielonym i mozzarellą krok po kroku. Tak przygotowana bułka wspaniale sprawdzi się jako pyszna przekąska między posiłkami.

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste