Czy są grzyby w zachodniopomorskim? Wybraliśmy się na zbiory i już mamy odpowiedź

Jesień to szczyt sezonu na grzyby i tym samym czasu, kiedy możemy cieszyć się ich smakiem w świeżo gotowanych daniach i przetworach na zimę. Ale czy natura po równo w tym roku rozdziela ten "wysyp grzybów"? Sprawdziliśmy okolice Szczecina.

Sprawdzamy, gdzie znajdziesz grzyby na północy PolskiSprawdzamy, gdzie znajdziesz grzyby na północy Polski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pysznosci.pl
Magdalena Pomorska

Południowe i centralne rejony Polski kuszą wysypem grzybów. W lasach w sezonie 2024 nie brakuje kani, prawdziwków czy borowików. Można znaleźć też nietypowe okazy jak siedzun sosnowy. A jak ma się sytuacja w północnej Polsce? Bliżej morza, bo nad Zalewem Szczecińskim w Trzebieży, wybraliśmy się na redakcyjny spacer, w poszukiwaniu najsmaczniejszych okazów.

Jest mało, ale wytrwali znajdą skarby

Żeby liczyć na większe zbiory najlepiej wybrać się na grzyby wczesnym rankiem. Dasz sobie wtedy szansę, że nikt cię nie uprzedzi nawet w sprawdzonych miejscach. Tę zasadę na pewno zastosujemy na kolejną wyprawę, bo tam razem udało zebrać się tylko wiaderko grzybów. W zachodniopomorskim możecie liczyć m.in. na maślaki, kozaki i podgrzybki. Do wiaderka trafiły dwa ładne prawdziwki, ale nie było łatwo je znaleźć.

W ostatni weekend września znaleźliśmy m.in. maślaki i kozaki.
W ostatni weekend września znaleźliśmy m.in. maślaki i kozaki. © pysznosci.pl

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

Do czego zbierać grzyby?

Jeśli chcesz nawet małą porcję grzybów donieść do domu w możliwie nie naruszonej postaci, zabierz ze sobą odpowiedni pojemnik. Absolutnie najgorszym wyborem będzie reklamówka lub mała siatka jednorazowa. W niej świeże grzyby zwyczajnie się duszą (i to nie w kulinarnym tego słowa znaczeniu) i bardzo łatwo o ich uszkodzenie. To istotne, bo przed obróbką warto jeszcze raz obejrzeć zebrane sztuki i upewnić się, że to zdane nam, jadalne gatunki. Na grzyby sprawdzą się zdecydowanie lepiej przewiewne wiklinowe kosze, ewentualnie wiaderka, w których bez ścisku układać będziesz zbiory. Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jak przechowywać grzyby?

Część grzybów świeżych najlepiej od raz przerobić na aromatyczny sos grzybowy. Sprawdzi się do placków ziemniaczanych czy makaronu. Niestety, świeże grzyby szybko się psują, dlatego mrożenie grzybów jest doskonałą metodą na ich przechowywanie. Dzięki temu można cieszyć się ich smakiem przez cały rok, przygotowując rozmaite potrawy, od zup po sosy. Istotne jest jednak, aby odpowiednio przygotować grzyby przed umieszczeniem ich w zamrażalniku. Nie wszystkie gatunki grzybów mogą być mrożone na surowo, niektóre wymagają wcześniejszej obróbki termicznej. Grzyby bez blaszek, takie jak borowiki, podgrzybki, maślaki czy kozaki, można mrozić bezpośrednio po oczyszczeniu i osuszeniu. Z kolei grzyby z blaszkami, do których należą kurki, rydze czy kanie, wymagają wcześniejszej obróbki termicznej, np. blanszowania lub gotowania. Enzymy zawarte w tych grzybach mogą bowiem po zamrożeniu powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe, a także zmieniać smak i konsystencję.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki