Czy są grzyby w zachodniopomorskim? Wybraliśmy się na zbiory i już mamy odpowiedź
Jesień to szczyt sezonu na grzyby i tym samym czasu, kiedy możemy cieszyć się ich smakiem w świeżo gotowanych daniach i przetworach na zimę. Ale czy natura po równo w tym roku rozdziela ten "wysyp grzybów"? Sprawdziliśmy okolice Szczecina.
01.10.2024 09:03
Południowe i centralne rejony Polski kuszą wysypem grzybów. W lasach w sezonie 2024 nie brakuje kani, prawdziwków czy borowików. Można znaleźć też nietypowe okazy jak siedzun sosnowy. A jak ma się sytuacja w północnej Polsce? Bliżej morza, bo nad Zalewem Szczecińskim w Trzebieży, wybraliśmy się na redakcyjny spacer, w poszukiwaniu najsmaczniejszych okazów.
Jest mało, ale wytrwali znajdą skarby
Żeby liczyć na większe zbiory najlepiej wybrać się na grzyby wczesnym rankiem. Dasz sobie wtedy szansę, że nikt cię nie uprzedzi nawet w sprawdzonych miejscach. Tę zasadę na pewno zastosujemy na kolejną wyprawę, bo tam razem udało zebrać się tylko wiaderko grzybów. W zachodniopomorskim możecie liczyć m.in. na maślaki, kozaki i podgrzybki. Do wiaderka trafiły dwa ładne prawdziwki, ale nie było łatwo je znaleźć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do czego zbierać grzyby?
Jeśli chcesz nawet małą porcję grzybów donieść do domu w możliwie nie naruszonej postaci, zabierz ze sobą odpowiedni pojemnik. Absolutnie najgorszym wyborem będzie reklamówka lub mała siatka jednorazowa. W niej świeże grzyby zwyczajnie się duszą (i to nie w kulinarnym tego słowa znaczeniu) i bardzo łatwo o ich uszkodzenie. To istotne, bo przed obróbką warto jeszcze raz obejrzeć zebrane sztuki i upewnić się, że to zdane nam, jadalne gatunki. Na grzyby sprawdzą się zdecydowanie lepiej przewiewne wiklinowe kosze, ewentualnie wiaderka, w których bez ścisku układać będziesz zbiory. Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Jak przechowywać grzyby?
Część grzybów świeżych najlepiej od raz przerobić na aromatyczny sos grzybowy. Sprawdzi się do placków ziemniaczanych czy makaronu. Niestety, świeże grzyby szybko się psują, dlatego mrożenie grzybów jest doskonałą metodą na ich przechowywanie. Dzięki temu można cieszyć się ich smakiem przez cały rok, przygotowując rozmaite potrawy, od zup po sosy. Istotne jest jednak, aby odpowiednio przygotować grzyby przed umieszczeniem ich w zamrażalniku. Nie wszystkie gatunki grzybów mogą być mrożone na surowo, niektóre wymagają wcześniejszej obróbki termicznej. Grzyby bez blaszek, takie jak borowiki, podgrzybki, maślaki czy kozaki, można mrozić bezpośrednio po oczyszczeniu i osuszeniu. Z kolei grzyby z blaszkami, do których należą kurki, rydze czy kanie, wymagają wcześniejszej obróbki termicznej, np. blanszowania lub gotowania. Enzymy zawarte w tych grzybach mogą bowiem po zamrożeniu powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe, a także zmieniać smak i konsystencję.