Czy są grzyby w zachodniopomorskim? Wybraliśmy się na zbiory i już mamy odpowiedź

Jesień to szczyt sezonu na grzyby i tym samym czasu, kiedy możemy cieszyć się ich smakiem w świeżo gotowanych daniach i przetworach na zimę. Ale czy natura po równo w tym roku rozdziela ten "wysyp grzybów"? Sprawdziliśmy okolice Szczecina.

Sprawdzamy, gdzie znajdziesz grzyby na północy PolskiSprawdzamy, gdzie znajdziesz grzyby na północy Polski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pysznosci.pl
Magdalena Pomorska

Południowe i centralne rejony Polski kuszą wysypem grzybów. W lasach w sezonie 2024 nie brakuje kani, prawdziwków czy borowików. Można znaleźć też nietypowe okazy jak siedzun sosnowy. A jak ma się sytuacja w północnej Polsce? Bliżej morza, bo nad Zalewem Szczecińskim w Trzebieży, wybraliśmy się na redakcyjny spacer, w poszukiwaniu najsmaczniejszych okazów.

Jest mało, ale wytrwali znajdą skarby

Żeby liczyć na większe zbiory najlepiej wybrać się na grzyby wczesnym rankiem. Dasz sobie wtedy szansę, że nikt cię nie uprzedzi nawet w sprawdzonych miejscach. Tę zasadę na pewno zastosujemy na kolejną wyprawę, bo tam razem udało zebrać się tylko wiaderko grzybów. W zachodniopomorskim możecie liczyć m.in. na maślaki, kozaki i podgrzybki. Do wiaderka trafiły dwa ładne prawdziwki, ale nie było łatwo je znaleźć.

W ostatni weekend września znaleźliśmy m.in. maślaki i kozaki.
W ostatni weekend września znaleźliśmy m.in. maślaki i kozaki. © pysznosci.pl

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

Do czego zbierać grzyby?

Jeśli chcesz nawet małą porcję grzybów donieść do domu w możliwie nie naruszonej postaci, zabierz ze sobą odpowiedni pojemnik. Absolutnie najgorszym wyborem będzie reklamówka lub mała siatka jednorazowa. W niej świeże grzyby zwyczajnie się duszą (i to nie w kulinarnym tego słowa znaczeniu) i bardzo łatwo o ich uszkodzenie. To istotne, bo przed obróbką warto jeszcze raz obejrzeć zebrane sztuki i upewnić się, że to zdane nam, jadalne gatunki. Na grzyby sprawdzą się zdecydowanie lepiej przewiewne wiklinowe kosze, ewentualnie wiaderka, w których bez ścisku układać będziesz zbiory. Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jak przechowywać grzyby?

Część grzybów świeżych najlepiej od raz przerobić na aromatyczny sos grzybowy. Sprawdzi się do placków ziemniaczanych czy makaronu. Niestety, świeże grzyby szybko się psują, dlatego mrożenie grzybów jest doskonałą metodą na ich przechowywanie. Dzięki temu można cieszyć się ich smakiem przez cały rok, przygotowując rozmaite potrawy, od zup po sosy. Istotne jest jednak, aby odpowiednio przygotować grzyby przed umieszczeniem ich w zamrażalniku. Nie wszystkie gatunki grzybów mogą być mrożone na surowo, niektóre wymagają wcześniejszej obróbki termicznej. Grzyby bez blaszek, takie jak borowiki, podgrzybki, maślaki czy kozaki, można mrozić bezpośrednio po oczyszczeniu i osuszeniu. Z kolei grzyby z blaszkami, do których należą kurki, rydze czy kanie, wymagają wcześniejszej obróbki termicznej, np. blanszowania lub gotowania. Enzymy zawarte w tych grzybach mogą bowiem po zamrożeniu powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe, a także zmieniać smak i konsystencję.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką