PrzepisPrzekąskiJedne z najsmaczniejszych grzybów. Zrób jedną rzecz przed smażeniem

Jedne z najsmaczniejszych grzybów. Zrób jedną rzecz przed smażeniem

Maślaki
Maślaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SANDRA KALINOWSKA

30.09.2024 08:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze, a w sieci pojawia się coraz więcej zdjęć koszyków wypełnionych po brzegi grzybami. W leśnym runie znaleźć można sporo maślaków, jednak niektórzy narzekają, że nie wiedzą, jak je przygotować, aby były smaczne. Ten przepis pozwoli wydobyć ich smak i zachować w spiżarni na dłużej.

Maślaki są jednymi z najbardziej smakowitych grzybów, które możemy znaleźć w polskich lasach. Idealnie nadają się do marynowania, smażenia, duszenia i gotowania. Pozostają jednak w cieniu borowików i podgrzybków, a u mniej doświadczonych grzybiarzy budzą pytania, jak je przygotować. Gdy spotkasz je na leśnej drodze, od razu zbierz do koszyka. Później sobie podziękujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy maślaki trzeba obierać?

Kapelusz maślaka jest pokryty cienką, łatwo odchodzącą skórką. Przed rozpoczęciem marynowania lub duszenia grzybów musimy je obrać. Skórka jest gorzkawa i trudna do strawienia, ze względu na gęsty i lepiący śluz, który się na niej znajduje. Spożycie grzybów ze skórką może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nawet suche maślaki wymagają obierania. Proces obierania grzybów jest czasochłonny i wymaga sporo cierpliwości. Warto się jednak w nią uzbroić, bo smak zdecydowanie wynagradza czas spędzony na obróbce.

Maślak
Maślak© Wikipedia

Przepis na maślaki

Maślaki można dusić, smażyć, marynować, a nawet suszyć. Marynowane maślaki można dodawać do mięsa, sałatek oraz dekorować nimi przystawki. Z maślaków można również przygotować aromatyczny, kremowy sos ze śmietaną. Doskonale nadają się do risotto, jajecznicy, zupy czy dań z makaronem.

Sos grzybowy pasuje do wielu dań
Sos grzybowy pasuje do wielu dań © Canva | gyro

Warto również przygotować maślaki marynowane w occie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs lub przekąska na świątecznym stole.

Składniki:

  • 1 kg małych maślaków,
  • 1,5 szklanki octu 10 proc.,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki soli,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 marchewka,
  • 2 litry wody,
  • przyprawy: gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby przebrać, oczyścić i gotować w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Następnie odcedzić i przelać letnią wodą.
  2. Do garnka wlać 2 litry wody, dodać ocet, 2 łyżki soli, przyprawy, marchewkę pokrojoną w talarki i cebulę pokrojoną w ćwiartki.
  3. Gotować przez 15 minut, dodać maślaki i gotować jeszcze przez 20 minut.
  4. Przełożyć grzyby razem z marynatą do wyparzonych słoików, zakręcić i studzić odwrócone do góry dnem.
przepisgrzybymarynowane grzyby