Jedne z najsmaczniejszych grzybów. Zrób jedną rzecz przed smażeniem
Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze, a w sieci pojawia się coraz więcej zdjęć koszyków wypełnionych po brzegi grzybami. W leśnym runie znaleźć można sporo maślaków, jednak niektórzy narzekają, że nie wiedzą, jak je przygotować, aby były smaczne. Ten przepis pozwoli wydobyć ich smak i zachować w spiżarni na dłużej.
Maślaki są jednymi z najbardziej smakowitych grzybów, które możemy znaleźć w polskich lasach. Idealnie nadają się do marynowania, smażenia, duszenia i gotowania. Pozostają jednak w cieniu borowików i podgrzybków, a u mniej doświadczonych grzybiarzy budzą pytania, jak je przygotować. Gdy spotkasz je na leśnej drodze, od razu zbierz do koszyka. Później sobie podziękujesz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa z pieczonej dyni i fety. Obowiązkowe danie tej jesieni
Czy maślaki trzeba obierać?
Kapelusz maślaka jest pokryty cienką, łatwo odchodzącą skórką. Przed rozpoczęciem marynowania lub duszenia grzybów musimy je obrać. Skórka jest gorzkawa i trudna do strawienia, ze względu na gęsty i lepiący śluz, który się na niej znajduje. Spożycie grzybów ze skórką może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nawet suche maślaki wymagają obierania. Proces obierania grzybów jest czasochłonny i wymaga sporo cierpliwości. Warto się jednak w nią uzbroić, bo smak zdecydowanie wynagradza czas spędzony na obróbce.
Przepis na maślaki
Maślaki można dusić, smażyć, marynować, a nawet suszyć. Marynowane maślaki można dodawać do mięsa, sałatek oraz dekorować nimi przystawki. Z maślaków można również przygotować aromatyczny, kremowy sos ze śmietaną. Doskonale nadają się do risotto, jajecznicy, zupy czy dań z makaronem.
Warto również przygotować maślaki marynowane w occie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs lub przekąska na świątecznym stole.
Składniki:
- 1 kg małych maślaków,
- 1,5 szklanki octu 10 proc.,
- 2 duże cebule,
- 2 łyżki soli,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 marchewka,
- 2 litry wody,
- przyprawy: gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Grzyby przebrać, oczyścić i gotować w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Następnie odcedzić i przelać letnią wodą.
- Do garnka wlać 2 litry wody, dodać ocet, 2 łyżki soli, przyprawy, marchewkę pokrojoną w talarki i cebulę pokrojoną w ćwiartki.
- Gotować przez 15 minut, dodać maślaki i gotować jeszcze przez 20 minut.
- Przełożyć grzyby razem z marynatą do wyparzonych słoików, zakręcić i studzić odwrócone do góry dnem.