Wysyp grzybów na Podkarpaciu. W te okolice warto pojechać m.in. po kanie i prawdziwki

Grzybobranie 2024 trwa w najlepsze, a tym samym nie brakuje zdjęć pięknych zbiorów z polskich lasów. Redakcyjnie sprawdziliśmy, jak wygląda sytuacja na Podkarpaciu, a dokładniej w gminie Ustrzyki Dolne, nieopodal miejscowości Arłamów.

Wysyp grzybów na koniec września na podkarpaciuWysyp grzybów na koniec września na podkarpaciu
Źródło zdjęć: © pysznosci.pl
Magdalena Pomorska

Czy jest po co jechać? Zdecydowanie tak. Podobnie jak w innych miejscach, również i tu pojawiają się głosy, że w tym roku całkiem sporo jest kani. Jednak dorodne, sporych rozmiarów to nie wszystko. Borowiki, podgrzybki, a nawet kozaki to okazy, które dosłownie same pchają się do koszyków.

Gdzie szukać kani?

Grzyby kanie cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Ich delikatny smak i wszechstronność kulinarne zadowalają największych smakoszy. Czubajka kania rośnie na polanach i na skrajach lasu - zarówno liściastego, jak i iglastego. Grzyby te nie lubią wilgotnych i kwaśnych podłoży. A sezon na kanie trwa od lata do listopada. Kanie można kupić też na straganach - ceny mogą jednak odstraszyć. Sięgają nawet 60 zł za kilogram.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galaretek kolczasty - grzyb, którego nie trzeba gotować

Co zrobić z kani?

Kanie to idealne grzyby na wegetariańską wersję kotletów. Słynne schabowe z kani na pół talerza, dobrze zapanierowane, mogą śmiało udawać mięsny klasyk. Kanie z patelni można podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Inna propozycja to słynne flaczki z kani - drobno pokrojone grzyby swoją teksturą idealnie imitują gęstą zupę z podrobów. Aby smakowały idealnie dobrze je zrobić na rosole.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯