Wysyp grzybów na Podkarpaciu. W te okolice warto pojechać m.in. po kanie i prawdziwki

Grzybobranie 2024 trwa w najlepsze, a tym samym nie brakuje zdjęć pięknych zbiorów z polskich lasów. Redakcyjnie sprawdziliśmy, jak wygląda sytuacja na Podkarpaciu, a dokładniej w gminie Ustrzyki Dolne, nieopodal miejscowości Arłamów.

Wysyp grzybów na koniec września na podkarpaciuWysyp grzybów na koniec września na podkarpaciu
Źródło zdjęć: © pysznosci.pl
Magdalena Pomorska

Czy jest po co jechać? Zdecydowanie tak. Podobnie jak w innych miejscach, również i tu pojawiają się głosy, że w tym roku całkiem sporo jest kani. Jednak dorodne, sporych rozmiarów to nie wszystko. Borowiki, podgrzybki, a nawet kozaki to okazy, które dosłownie same pchają się do koszyków.

Gdzie szukać kani?

Grzyby kanie cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Ich delikatny smak i wszechstronność kulinarne zadowalają największych smakoszy. Czubajka kania rośnie na polanach i na skrajach lasu - zarówno liściastego, jak i iglastego. Grzyby te nie lubią wilgotnych i kwaśnych podłoży. A sezon na kanie trwa od lata do listopada. Kanie można kupić też na straganach - ceny mogą jednak odstraszyć. Sięgają nawet 60 zł za kilogram.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Co zrobić z kani?

Kanie to idealne grzyby na wegetariańską wersję kotletów. Słynne schabowe z kani na pół talerza, dobrze zapanierowane, mogą śmiało udawać mięsny klasyk. Kanie z patelni można podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Inna propozycja to słynne flaczki z kani - drobno pokrojone grzyby swoją teksturą idealnie imitują gęstą zupę z podrobów. Aby smakowały idealnie dobrze je zrobić na rosole.

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina