Kiedy grzyby rosną najszybciej? Nie tylko deszcz ma tutaj znaczenie

Popadało! Trzeba iść na grzyby. Wszyscy wiedzą, że grzybów po deszczu długo nie trzeba szukać. Jednak nie tylko opady mają na nie wpływ. Kiedy warto wybrać się po prawdziwki, podgrzybki, kurki czy maślaki?

Czy po deszczu warto wybrać się na grzyby?Czy po deszczu warto wybrać się na grzyby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Już rozpoczął się sezon na grzyby, ale pełnego wysypu spodziewamy się jesienią. Jednak i w sierpniu można wrócić z lasu z pełnym koszem. Od czego zależy, że grzybobranie będzie udane?

Nie tylko deszcz

Grzybom potrzebny jest nie tylko deszcz. Znaczenie ma też temperatura, podłoże i rodzaj grzyba. Twarda ziemia nie pomoże szybkiemu wzrostowi. Każdy gatunek grzyba rośnie w swoim tempie. Tych niewyrośniętych nie wycinaj, tylko daj im jeszcze czas. Grzyby, które dopiero się rozwijają trudno od siebie odróżnić. Właśnie dlatego najlepiej zbierać dojrzałe okazy — są już dobrze wykształcone i możemy bez problemu odróżnić je od podobnych, ale trujących.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na obiad

Najważniejsza część grzyba

Leśnicy przypominają, że nie ma grzybów bez grzybni. Jeśli zostanie zniszczona, w tym miejscu nie wyrośnie już następca.

"Grzyby są owocnikami wyrastającymi z grzybni, która znajduje się w ściółce i wierzchniej warstwie gleby. Grzybnia jest najważniejszą częścią grzyba, pozostaje ona w stałym współżyciu z korzeniami drzew leśnych, dzięki którym może ona prawidłowo się rozwijać. Dlatego należy przestrzegać kilku ważnych zasad, które pozwolą ochronić grzybnię przed uszkodzeniem oraz zapewnią jej dalszy rozrost" — przypominają na swojej stronie Lasy Państwowe.

Dlatego to takie ważne, aby wycinać lub wykręcać grzyby tuż przy ziemi i przysypywać grzybnię, by nie doprowadzić do jej wysuszenia. W lesie nietrudno o pomyłkę, więc zbieraj tylko te grzyby, które znasz. Nie wolno niszczyć ani wyrywać tych trujących.

W swoim tempie

Na grzyby skoro świt? Tak się utarło, bo wiadomo, że większa szansa jest na zbiory, gdy znajdziemy się w lesie jako pierwsi. Jednak każda pora jest dobra, aby poszukać prawdziwków, kurek czy maślaków. Najszybciej po deszczu rosną maślaki lub koźlarze, zdarza się, że wystarcza im jeden dzień. Kurki rozwijają się od 2 do 5 dni, podgrzybki pojawiają się po ok. 6 dniach. Najwięcej czasu potrzebują nasze ulubione borowiki, nazywane prawdziwkami, bo pojawiają się dopiero po upływie tygodnia, a czasami potrzebują jeszcze więcej czasu. Wiadomo, że wszystkim grzybom służą ciepło i deszcz, ale nie tolerują zimnych nocy.

Ważne!

Najwięcej grzybów wyrasta po deszczu. Dlatego często potrzebne są buty nieprzemakalne. Warto też zabezpieczyć się przed kleszczami i komarami – niezbędne są długie spodnie, bluza lub kurtka z długim rękawem i koniecznie nakrycie na głowę. Dobrze też zabrać preparaty na owady.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil