Koniecznie zjedz przed spacerem. Kleszcze będą uciekać w popłochu

Wyprawy do lasu, pikniki na łące, chodzenie boso po trawie... w otoczeniu natury odpoczywamy najlepiej i tego nam właśnie trzeba na wyczekanym urlopie. I wszystko byłoby wspaniale gdyby nie to, że martwimy się wtedy o kleszcze. Warto wykorzystywać wszystkie sposoby, by chronić się przed tymi pajęczakami. Może pomóc też odpowiednia dieta.

Co jeść, aby kleszcze nas unikały?Co jeść, aby kleszcze nas unikały?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arrlfx, fangphotolia
Dorota Gepert

Bardzo przyjemnie spędza się wolny czas na łonie natury. Jednak rzeczywistość nie zawsze jest tak kolorowa i nie jesteśmy tam w pełni bezpieczni. Wszystko przez kleszcze, które właśnie latem są wyjątkowo aktywne.

Szybka reakcja

Te malutkie pajęczaki, choć na pierwszy rzut oka niepozorne, są niezwykle niebezpieczne. Uwielbiają wbijać się w skórę nie tylko naszych domowych zwierząt, ale także nas samych. To z kolei może skutkować bardzo nieprzyjemnymi konsekwencjami, takimi jak borelioza czy zapalenie opon mózgowych. Naukowcy zwracają uwagę na konieczność szybkiej reakcji w przypadku ukąszenia kleszcza, ponieważ nawet co ósmy z nich może przenosić poważne choroby. Dlatego trzeba zadbać o odpowiednią profilaktykę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kinder Country bez pieczenia robię na okrągło. Ciągle słyszę prośby o dokładki

Ważna profilaktyka

Lekarze zalecają, by używać preparatów odstraszających kleszcze. Stosowanie takich środków, czyli odpowiednich repelentów jest całkowicie bezpieczne. Zawierają one substancje z dietylotoluamidem (DEET). Rozpyla się je na ubranie i odsłoniętą skórę z wyjątkiem twarzy. Skutecznie odstrasza to kleszcze na kilka godzin. Substancja DEET blokuje bowiem receptory insektów i pajęczaków zniechęcając do lądowania na powierzchni skóry. Warto też ubierać się na jasno, bo wtedy łatwiej zauważyć kleszcza. Jest jeszcze jeden "domowy" sposób związany z dietą.

Pomocna dieta

Chodzi o czosnek. Badania przeprowadzone przez meksykańskich naukowców, dowodzą, że trisiarczek dialilu zawarty w czosnku może odstraszać kleszcze. I wcale nie trzeba smarować się tym warzywem o mocnym zapachu. Choć olejek z czosnku rzeczywiście został uznany za skuteczny środek zapobiegawczy na kleszcze, to jednak jest bardziej praktyczne rozwiązanie. Wystarczy jeść codziennie 2-3 ząbki tego warzywa. Efektem takiej "diety" jest przenikanie zapachu czosnku do potu. Dla nas ten zapach będzie niewyczuwalny, ale kleszcze będą uciekać przed nim w popłochu. Ryzyko ukąszenia będzie znacznie mniejsze.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"