PoradyDziadek Bronek przechowuje czosnek tylko w ten sposób. Nie kiełkuje i nie pleśnieje przez całą zimę

Dziadek Bronek przechowuje czosnek tylko w ten sposób. Nie kiełkuje i nie pleśnieje przez całą zimę

Ta metoda na przechowywanie czosnku zawsze się sprawdza.
Ta metoda na przechowywanie czosnku zawsze się sprawdza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.07.2024 18:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz czosnek w ogródku? Z własnej uprawy jest najlepszy. Jednak dużo zależy od tego, jak go będziesz przechowywać po zbiorach. Jeśli o to nie zadbasz, ząbki stracą charakterystyczny smak i aromat oraz przesuszą się. Metoda dziadka Bronka sprawia, że czosnek jest doskonały przez długie miesiące.

Czosnek uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stosuje się go do wielu potraw i sosów, dlatego jego zapas w domu jest zawsze potrzebny. Ten z samodzielnej uprawy jest najbardziej wartościowy, ale trzeba zadbać o to, by był odpowiednio przechowywany.

Gotowy do zbioru

Termin na zbiór czosnku zależy od odmiany warzywa. Duży wpływ ma na to też pogoda. W tym roku wegetacja przyspieszyła i wszystko odbywa się szybciej. Dlatego trudno dokładnie określić datę, kiedy należy czosnek wykopywać. Po prostu trzeba go obserwować. Kiedy połowa liści jest zasuszona i pożółkła, a pozostawione pędy kwiatowe są proste - to znaczy, że czosnek za chwilę będzie gotowy do zbioru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Działania wstępne

Jednak zanim zaczniesz wykopywać czosnek, trzeba go do tego przygotować. Na około dwa tygodnie przed planowanym zbiorem główek, przestań podlewać czosnek. Wtedy główki nie będą narażone na gnicie i lepiej zniosą długie przechowywanie. W tym samym czasie zajmij się wiązaniem liści czosnku, to pozwala roślinie na lepszy rozwój części podziemnych. Dzięki temu główki będą większe i silniejsze.

Tradycyjny warkocz

Kiedy główki są duże i zwarte, czosnek jest gotowy do zbioru. Po wykopaniu dobrze go rozłożyć w słonecznym miejscu, a w razie niepogody w suchym, przewiewnym pomieszczeniu. Główki trzeba oczyścić z ziemi i powiesić do dalszego suszenia. Po upływie mniej więcej trzech tygodni czosnek powinien być dobrze wysuszony i gotowy do dalszego przechowywania. Jak to zrobić? Wciąż nie ma nic lepszego niż tradycyjny, znany od wieków sposób. Wystarczy po prostu zapleść czosnek w warkocz. Łodygi trzeba przeplatać ze sobą, dołączając kolejne główki, dzięki temu przepływ powietrza pomiędzy nimi jest dobry. Czosnek można też związać w bukiet. Niezależnie od metody ważne jest to, by czosnek przechowywać w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu.

Jednak nie w lodówce

Jeśli nie masz własnego ogródka i kupujesz czosnek, również zadbaj o jego odpowiednie przechowywanie. Gdzie najdłużej zachowa świeżość? Często wydaje się, że lodówka to będzie najlepsze rozwiązanie. Jednak jest tam dla niego zbyt dużo wilgoci, dlatego ząbki szybko tracą aromat i smak. Dla czosnku znacznie lepiej znaleźć suche miejsce, z dala od światła i wilgoci. Sprawdzi się kuchenna szafka, spiżarnia lub piwnica. Można główki czosnku włożyć do koszyka, papierowej torby lub pojemnika z otworkami do wentylacji. Ważne, by czosnek nie miał dostępu do światła dziennego, bo to przyśpiesza kiełkowanie. W takich warunkach powinien utrzymać świeżość do sześciu miesięcy.