Zamiast kupować w sklepie, zbieram na łące i suszę. Mam zapasy na całą zimę

Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez świeżych ziół. Teraz jest na nie najlepszy sezon, ale już zaczynam myśleć o jesieni i zimie. Wtedy sięgam po nie w wersji suszonej. Podpowiadam, jak to zrobić, by zioła zachowały wszystkie swoje cenne właściwości i piękny zapach.

Suszone ziołaSuszone zioła
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
Dorota Gepert

Suszone zioła dodaję do wielu potraw, a także sosów i herbat. Te, które przygotuję samodzielnie mają wspaniały aromat i w pochmurne dni przypominają lato. Nie potrzebuję do tego żadnych urządzeń!

Zacznij w maju

W maju zaczyna się sezon na suszenie ziół. Ich krzaczki z balkonowych czy ogrodowych upraw są już dorodne. Warto je regularnie podcinać, by lepiej rosły. Już wtedy przygotowuję do suszenia bazylię, miętę, oregano, melisę. Wiele ziół można zebrać także na łąkach, np. pokrzywę, krwawnik pospolity czy bluszczyk kurdybanek. Do suszenia nadają się również fiołki i kwiaty czarnego bzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Tylko nie na słońcu

To powszechny błąd. Wydaje się nam, że na słońcu zioła wysuszą się najlepiej. Tymczasem silne światło słoneczne sprawi, że stracą kolor i cenne właściwości. Ich aromat będzie znacznie słabszy. Promienie słoneczne przyspieszają rozkład związków odpowiedzialnych za smak ziół, mogą pod ich wpływem stać się nawet gorzkie.

Promienie UV mają z kolei niekorzystne działanie na witaminy i minerały zawarte w ziołach.

W pęczkach lub na płasko

Zioła najlepiej suszyć w miejscach zacienionych, zadaszonych i przewiewnych. W czasie suszenia temperatura nie powinna przekroczyć 35 st. C, bo wtedy ulatniają się zawarte w ziołach olejki. Zioła na powietrzu można suszyć na dwa sposoby, w zależności od gatunku. Te, które mają twardszą łodygę, jak bazylia, mięta czy oregano, najlepiej związywać w niewielkie pęczki. Potem wystarczy je powiesić w przewiewnym, zacienionym miejscu. Trzeba pamiętać, by odwracać je, wtedy będą wysychać równomiernie. Z kolei liście delikatnych ziół, takich jak melisa czy szałwia, lepiej rozłożyć na czystej bawełnianej ściereczce lub papierze do pieczenia i suszyć również w przewiewnym, zacienionym miejscu. I tu też nie można zapominać o przewracaniu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat