Zamiast kupować w sklepie, zbieram na łące i suszę. Mam zapasy na całą zimę

Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez świeżych ziół. Teraz jest na nie najlepszy sezon, ale już zaczynam myśleć o jesieni i zimie. Wtedy sięgam po nie w wersji suszonej. Podpowiadam, jak to zrobić, by zioła zachowały wszystkie swoje cenne właściwości i piękny zapach.

Suszone ziołaSuszone zioła
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
Dorota Gepert

Suszone zioła dodaję do wielu potraw, a także sosów i herbat. Te, które przygotuję samodzielnie mają wspaniały aromat i w pochmurne dni przypominają lato. Nie potrzebuję do tego żadnych urządzeń!

Zacznij w maju

W maju zaczyna się sezon na suszenie ziół. Ich krzaczki z balkonowych czy ogrodowych upraw są już dorodne. Warto je regularnie podcinać, by lepiej rosły. Już wtedy przygotowuję do suszenia bazylię, miętę, oregano, melisę. Wiele ziół można zebrać także na łąkach, np. pokrzywę, krwawnik pospolity czy bluszczyk kurdybanek. Do suszenia nadają się również fiołki i kwiaty czarnego bzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Tylko nie na słońcu

To powszechny błąd. Wydaje się nam, że na słońcu zioła wysuszą się najlepiej. Tymczasem silne światło słoneczne sprawi, że stracą kolor i cenne właściwości. Ich aromat będzie znacznie słabszy. Promienie słoneczne przyspieszają rozkład związków odpowiedzialnych za smak ziół, mogą pod ich wpływem stać się nawet gorzkie.

Promienie UV mają z kolei niekorzystne działanie na witaminy i minerały zawarte w ziołach.

W pęczkach lub na płasko

Zioła najlepiej suszyć w miejscach zacienionych, zadaszonych i przewiewnych. W czasie suszenia temperatura nie powinna przekroczyć 35 st. C, bo wtedy ulatniają się zawarte w ziołach olejki. Zioła na powietrzu można suszyć na dwa sposoby, w zależności od gatunku. Te, które mają twardszą łodygę, jak bazylia, mięta czy oregano, najlepiej związywać w niewielkie pęczki. Potem wystarczy je powiesić w przewiewnym, zacienionym miejscu. Trzeba pamiętać, by odwracać je, wtedy będą wysychać równomiernie. Z kolei liście delikatnych ziół, takich jak melisa czy szałwia, lepiej rozłożyć na czystej bawełnianej ściereczce lub papierze do pieczenia i suszyć również w przewiewnym, zacienionym miejscu. I tu też nie można zapominać o przewracaniu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀