Różnice między bzem czarnym a lilakiem. Większość myli te rośliny

Bez czarny i lilak pospolity bywają mylone ze względu na pewne podobieństwa, głównie w wyglądzie. Chociaż te dwa krzewy mają pewne wspólne cechy, istnieją między nimi istotne różnice. Nie tylko w kwestii wyglądu, ale i pochodzenia. Przyjrzyjmy się zatem bliżej tym dwóm roślinom i postarajmy się odpowiedzieć na pytanie, jak nauczyć się je odróżniać.

Jakie są różnice między bzem czarnym a lilakiem? Czym się różni lilak od bzu czarnego?
Źródło zdjęć: © Canva, Wikipedia | Richard Webb, CC BY-SA 3.0

Bez czy lilak?

Mimo że bez czarny (Sambucus nigra) i lilak pospolity (Syringa vulgaris) na pierwszy rzut oka mogą wydawać się dość podobne, to jednak są to dwie zupełnie różne rośliny. Bez czarny jest przedstawicielem rodziny piżmaczkowatych (Adoxaceae), podczas gdy lilak pospolity zalicza się do rodziny oliwkowatych (Oleaceae).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane róże z mięsem. Czegoś takiego jeszcze nie widzieliście!

Bez czarny (Sambucus nigra) jest drzewem lub krzewem o średniej wielkości, osiągającym wysokość od 6 do 15 metrów. Jego kora ma szary kolor i jest popękana, a liście są nieparzysto-pierzaste, składające się z listków o ząbkowanych brzegach. Roślina ta charakteryzuje się kwiatami o białym kolorze (rozwijającymi się w czerwcu), które przekształcają się w mięsiste, kuliste pestkowce o czarnym odcieniu.

Z kolei lilak pospolity (Syringa vulgaris) to krzew, który zwykle osiąga wysokość od 2 do 7 metrów. Jego gałęzie są sztywne, a liście skórzaste i szerokojajowate. Kwiaty lilaka mają kwiaty w kolorze białym lub w różnych odcieniach fioletu i są zebrane w wiechy. Mają silny, przyjemny zapach i rozwijają się w połowie maja.

Kwiaty lilaka występują w kolorze niebieskofioletowym
Kwiaty lilaka mają niebieskofioletowy kolo © Wikipedia | Christer Johansson, CC BY-SA 2.5

Czarny bez i lilak pospolity. Czym się różnią?

Aby odróżnić bez czarny od lilaka pospolitego, warto zwrócić uwagę na następujące cechy:

- kwiaty: bez czarny ma drobne, białe kwiaty zebrane w płaskie baldachogrona, natomiast lilak posiada większe, intensywnie pachnące kwiaty zgromadzone w wiechy. Kwiaty lilaka występują w różnych odcieniach fioletu, bieli oraz różu;

- liście: liście bzu czarnego są pierzaste, złożone z 5-7 (9) lancetowatych, ząbkowanych listków, podczas gdy lilak ma pojedyncze, szerokojajowate, ostro zakończone liście;

- owoce: bez czarny wytwarza czarne, błyszczące owoce, które są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Lilak nie wytwarza jadalnych owoców – jego owoce są suchymi, drewniejącymi torebkami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę