Wystarczy zapiec fileta z 2 składnikami. W pół godziny masz pyszny obiad dla całej rodziny

Nie masz pomysłu na obiad, a jednocześnie tempo twojego dnia nie zachęca do skomplikowanych kulinarnych eksperymentów? Zanim chwycisz za telefon i zamówisz pizzę, przeczytaj ten artykuł. Pokażemy w nim, jak z kilku składników przyrządzić pyszną ucztę!

Filet z piersi kurczaka zapiekany z kilkoma składnikami. Pomysł na obiad idealnyFilet z piersi kurczaka zapiekany z kilkoma składnikami. Pomysł na obiad idealny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | myviewpoint

Nie zawsze mamy czas na długie gotowanie wymyślnych obiadów. To przywara dzisiejszych czasów i nieposkromionego tempa XXI wieku. Oczywiście nie oznacza to, że jedynym sposobem na uniknięcie jedzenia fast foodów jest skorzystanie z drogich cateringów dietetycznych. Czasami wystarczą tylko kilka składników, by stworzyć w domu danie, po które z wielką chęcią sięgnie każdy członek rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piekę je w każdy weekend. Nie zostaje nawet jeden okruszek

Co mamy na myśli? Oczywiście zapiekany filet z kurczaka. Drób jest bardzo podatny na różnego rodzaju kombinacje, a piekarnik potrafi to doskonale połączyć w całość. Nasza propozycja na dzisiaj? Po pierwsze: filet drobiowy. Po drugie: pomidory. I w końcu po trzecie: mozzarella. Takie danie to najprostsza potrawa na świecie i wyraźnie włoski akcent, zwłaszcza wtedy, gdy zdecydujemy się na charakterystyczne dla tego kraju przyprawy. Zobaczmy, jak to wygląda w praktyce!

Pomysł na obiad: zapiekany filet z kurczaka

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1-2 kulki mozzarelli
  • 8 pomidorków daktylowych,
  • sól, pieprz, bazylia.
Filet z piersi kurczaka to doskonałe mięso na kulinarne eksperymenty
Filet z piersi kurczaka to doskonałe mięso na kulinarne eksperymenty © Canva | sri wydyowati

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyść, przekrój na połówki. Staraj się nie myć tego mięsa, bo może to narobić więcej szkody, niż pożytku.
  2. Wetrzyj w mięso mieszankę oleju, pieprzu, soli, bazylii i przeciśniętego przez praskę czosnku.
  3. Mozzarellę pokrój w plastry, a pomidorki na połówki. Poukładaj po równo na każdym kawałku kurczaka. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
  4. Przygotowany w ten sposób filet wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Po około 30 minutach twój obiad będzie już gotowy. To oznacza, że masz akurat czas na wstawienie do tego ziemniaków i posiekanie warzyw na surówkę. Prawda, że proste i ekspresowe? Powodzenia!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem