Wystarczy zapiec fileta z 2 składnikami. W pół godziny masz pyszny obiad dla całej rodziny

Nie masz pomysłu na obiad, a jednocześnie tempo twojego dnia nie zachęca do skomplikowanych kulinarnych eksperymentów? Zanim chwycisz za telefon i zamówisz pizzę, przeczytaj ten artykuł. Pokażemy w nim, jak z kilku składników przyrządzić pyszną ucztę!

Filet z piersi kurczaka zapiekany z kilkoma składnikami. Pomysł na obiad idealnyFilet z piersi kurczaka zapiekany z kilkoma składnikami. Pomysł na obiad idealny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | myviewpoint

Nie zawsze mamy czas na długie gotowanie wymyślnych obiadów. To przywara dzisiejszych czasów i nieposkromionego tempa XXI wieku. Oczywiście nie oznacza to, że jedynym sposobem na uniknięcie jedzenia fast foodów jest skorzystanie z drogich cateringów dietetycznych. Czasami wystarczą tylko kilka składników, by stworzyć w domu danie, po które z wielką chęcią sięgnie każdy członek rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piekę je w każdy weekend. Nie zostaje nawet jeden okruszek

Co mamy na myśli? Oczywiście zapiekany filet z kurczaka. Drób jest bardzo podatny na różnego rodzaju kombinacje, a piekarnik potrafi to doskonale połączyć w całość. Nasza propozycja na dzisiaj? Po pierwsze: filet drobiowy. Po drugie: pomidory. I w końcu po trzecie: mozzarella. Takie danie to najprostsza potrawa na świecie i wyraźnie włoski akcent, zwłaszcza wtedy, gdy zdecydujemy się na charakterystyczne dla tego kraju przyprawy. Zobaczmy, jak to wygląda w praktyce!

Pomysł na obiad: zapiekany filet z kurczaka

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1-2 kulki mozzarelli
  • 8 pomidorków daktylowych,
  • sól, pieprz, bazylia.
Filet z piersi kurczaka to doskonałe mięso na kulinarne eksperymenty
Filet z piersi kurczaka to doskonałe mięso na kulinarne eksperymenty © Canva | sri wydyowati

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyść, przekrój na połówki. Staraj się nie myć tego mięsa, bo może to narobić więcej szkody, niż pożytku.
  2. Wetrzyj w mięso mieszankę oleju, pieprzu, soli, bazylii i przeciśniętego przez praskę czosnku.
  3. Mozzarellę pokrój w plastry, a pomidorki na połówki. Poukładaj po równo na każdym kawałku kurczaka. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
  4. Przygotowany w ten sposób filet wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Po około 30 minutach twój obiad będzie już gotowy. To oznacza, że masz akurat czas na wstawienie do tego ziemniaków i posiekanie warzyw na surówkę. Prawda, że proste i ekspresowe? Powodzenia!
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇