Myjesz kurczaka tak, jak na zdjęciu? To kolosalny błąd, nie rób tak pod żadnym pozorem
Mycie kurczaka to kwestia, która dzieli miłośników gotowania. Jedni to robią, inni nie. Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy można myć kurczaka pod bieżącą wodą, to koniecznie zapoznaj się z naszymi wskazówkami. Wiemy, kiedy to robić, a kiedy nie.
06.10.2022 17:12
Czy mycie kurczaka przed gotowaniem to dobre rozwiązanie?
Przyrządzając swoje ulubione dania, z kurczakiem w roli głównej, większość z nas zupełnie odmiennie podchodzi do tematu mycia kurczaka. Jedni miłośnicy gotowania robią to zawsze, a inni nie. Wydawać by się mogło, że jest to obowiązkowe, ale rzeczywistość jest zupełnie inna. Mycie kurczaka jest błędem, który większość z nas popełnia. I nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Żyjemy w przekonaniu, że w ten sposób pozbędziemy się szkodliwych substancji, czy drobnoustrojów. Okazuje się, że popełniamy błąd.
Istotną i najważniejszą kwestią w tym wszystkim są bakterie z grupy Salmonella. Jeśli znajdują się one w mięsie, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że rozniosą się po całym zlewie i jego otoczeniu podczas mycia. Oznacza to, że w ten sposób możemy je przenieść na inne produkty spożywcze lub naczynia. Inne niebezpieczne bakterie to te z grupy Campylobacter, które są szczególnie groźne dla naszego żołądka.
Miej na uwadze fakt, że temperatura bieżącej wody w naszym zlewie jest zbyt niska, by w pełni pozbyć się bakterii, które ewentualnie mogą się znajdować na mięsie drobiowym. Mycie kurczaka w takim przypadku więcej zaszkodzi niż pomoże. Salmonella i inne bakterie giną w temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza, czyli podczas smażenia, gotowania lub pieczenia.
Jak oczyścić kurczaka przed gotowaniem?
Jeżeli mimo wszystko żyjesz w przekonaniu, że mycie kurczaka tuż przed jego przyrządzeniem będzie dobrym rozwiązaniem, to mamy dla Ciebie kilka alternatywnych rozwiązań. Pomogą Ci one oczyścić mięso z kurczaka w nieco inny sposób. Można go osuszyć na przykład ręcznikiem papierowym, który jest nieodłącznym elementem w każdej kuchni. Gotując obiady, żyj jednak w przekonaniu, że bakterie podczas termicznej obróbki po prostu zginą.
Pamiętaj, że wszystkie naczynia i sztućce, które miały styczność z nieumytym kurczakiem, dobrze jest potraktować później wrzącą wodą, która pozwoli wyeliminować szkodliwe bakterie, które mogą się na nich znaleźć.
Jeśli dania z kurczaka rządzą w Twoim menu, to zobacz nasz film z pomysłami na 6 wystrzałowych dań: