Myjesz kurczaka tak, jak na zdjęciu? To kolosalny błąd, nie rób tak pod żadnym pozorem

Mycie kurczaka to kwestia, która dzieli miłośników gotowania. Jedni to robią, inni nie. Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy można myć kurczaka pod bieżącą wodą, to koniecznie zapoznaj się z naszymi wskazówkami. Wiemy, kiedy to robić, a kiedy nie.

ObrazekMycie kurczaka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Czy mycie kurczaka przed gotowaniem to dobre rozwiązanie?

Przyrządzając swoje ulubione dania, z kurczakiem w roli głównej, większość z nas zupełnie odmiennie podchodzi do tematu mycia kurczaka. Jedni miłośnicy gotowania robią to zawsze, a inni nie. Wydawać by się mogło, że jest to obowiązkowe, ale rzeczywistość jest zupełnie inna. Mycie kurczaka jest błędem, który większość z nas popełnia. I nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Żyjemy w przekonaniu, że w ten sposób pozbędziemy się szkodliwych substancji, czy drobnoustrojów. Okazuje się, że popełniamy błąd.

Ścięgno z kurczaka- Pyszności
Ścięgno z kurczaka- Pyszności

Istotną i najważniejszą kwestią w tym wszystkim są bakterie z grupy Salmonella. Jeśli znajdują się one w mięsie, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że rozniosą się po całym zlewie i jego otoczeniu podczas mycia. Oznacza to, że w ten sposób możemy je przenieść na inne produkty spożywcze lub naczynia. Inne niebezpieczne bakterie to te z grupy Campylobacter, które są szczególnie groźne dla naszego żołądka.

Miej na uwadze fakt, że temperatura bieżącej wody w naszym zlewie jest zbyt niska, by w pełni pozbyć się bakterii, które ewentualnie mogą się znajdować na mięsie drobiowym. Mycie kurczaka w takim przypadku więcej zaszkodzi niż pomoże. Salmonella i inne bakterie giną w temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza, czyli podczas smażenia, gotowania lub pieczenia.

Jak oczyścić kurczaka przed gotowaniem?

Jeżeli mimo wszystko żyjesz w przekonaniu, że mycie kurczaka tuż przed jego przyrządzeniem będzie dobrym rozwiązaniem, to mamy dla Ciebie kilka alternatywnych rozwiązań. Pomogą Ci one oczyścić mięso z kurczaka w nieco inny sposób. Można go osuszyć na przykład ręcznikiem papierowym, który jest nieodłącznym elementem w każdej kuchni. Gotując obiady, żyj jednak w przekonaniu, że bakterie podczas termicznej obróbki po prostu zginą.

Udka z kurczaka- Pyszności
Udka z kurczaka- Pyszności

Pamiętaj, że wszystkie naczynia i sztućce, które miały styczność z nieumytym kurczakiem, dobrze jest potraktować później wrzącą wodą, która pozwoli wyeliminować szkodliwe bakterie, które mogą się na nich znaleźć.

Jeśli dania z kurczaka rządzą w Twoim menu, to zobacz nasz film z pomysłami na 6 wystrzałowych dań:

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀