Myjesz kurczaka tak, jak na zdjęciu? To kolosalny błąd, nie rób tak pod żadnym pozorem

Mycie kurczaka to kwestia, która dzieli miłośników gotowania. Jedni to robią, inni nie. Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy można myć kurczaka pod bieżącą wodą, to koniecznie zapoznaj się z naszymi wskazówkami. Wiemy, kiedy to robić, a kiedy nie.

ObrazekMycie kurczaka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Czy mycie kurczaka przed gotowaniem to dobre rozwiązanie?

Przyrządzając swoje ulubione dania, z kurczakiem w roli głównej, większość z nas zupełnie odmiennie podchodzi do tematu mycia kurczaka. Jedni miłośnicy gotowania robią to zawsze, a inni nie. Wydawać by się mogło, że jest to obowiązkowe, ale rzeczywistość jest zupełnie inna. Mycie kurczaka jest błędem, który większość z nas popełnia. I nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Żyjemy w przekonaniu, że w ten sposób pozbędziemy się szkodliwych substancji, czy drobnoustrojów. Okazuje się, że popełniamy błąd.

Ścięgno z kurczaka- Pyszności
Ścięgno z kurczaka- Pyszności

Istotną i najważniejszą kwestią w tym wszystkim są bakterie z grupy Salmonella. Jeśli znajdują się one w mięsie, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że rozniosą się po całym zlewie i jego otoczeniu podczas mycia. Oznacza to, że w ten sposób możemy je przenieść na inne produkty spożywcze lub naczynia. Inne niebezpieczne bakterie to te z grupy Campylobacter, które są szczególnie groźne dla naszego żołądka.

Miej na uwadze fakt, że temperatura bieżącej wody w naszym zlewie jest zbyt niska, by w pełni pozbyć się bakterii, które ewentualnie mogą się znajdować na mięsie drobiowym. Mycie kurczaka w takim przypadku więcej zaszkodzi niż pomoże. Salmonella i inne bakterie giną w temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza, czyli podczas smażenia, gotowania lub pieczenia.

Jak oczyścić kurczaka przed gotowaniem?

Jeżeli mimo wszystko żyjesz w przekonaniu, że mycie kurczaka tuż przed jego przyrządzeniem będzie dobrym rozwiązaniem, to mamy dla Ciebie kilka alternatywnych rozwiązań. Pomogą Ci one oczyścić mięso z kurczaka w nieco inny sposób. Można go osuszyć na przykład ręcznikiem papierowym, który jest nieodłącznym elementem w każdej kuchni. Gotując obiady, żyj jednak w przekonaniu, że bakterie podczas termicznej obróbki po prostu zginą.

Udka z kurczaka- Pyszności
Udka z kurczaka- Pyszności

Pamiętaj, że wszystkie naczynia i sztućce, które miały styczność z nieumytym kurczakiem, dobrze jest potraktować później wrzącą wodą, która pozwoli wyeliminować szkodliwe bakterie, które mogą się na nich znaleźć.

Jeśli dania z kurczaka rządzą w Twoim menu, to zobacz nasz film z pomysłami na 6 wystrzałowych dań:

Wybrane dla Ciebie
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji