Kiedyś Frytki z McDonald's były zupełnie inne. Wypłynął dawny przepis, a w oczy rzuca się jedno

Frytki z McDonald's to jeden z najchętniej kupowanych produktów. Dawna receptura bije na głowę obecną przekąskę. Z łatwością odtworzysz ją w swoim domu.

Frytki z McDonald's- Pyszności/ źródło: CanvaFrytki z McDonald's- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Frytki McDonald's są jednym z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych dań w menu tej sieci restauracji na całym świecie. Flagowy produkt zmieniał jednak kilkukrotnie swoją recepturę. Przepis sprzed 70 lat zdecydowanie ma w sobie "to coś" i smakuje o niebo lepiej niż klasyczne frytki.

Potęga ziemniaka

Troska o odpowiednie frytki zaczyna się już od samego początku. Sieć korzysta z wyselekcjonowanych upraw, a obróbką (myciem, krojeniem i pakowaniem) zajmuje się jedna z firm należących do giganta. Ziemniaki w polskich restauracjach pochodzą z upraw z Lęborka z firmy Farm Fries Poland. To właśnie oni, nieprzerwanie od 20 lat, dostarczają frytki do McDonald's. Produkcja odbywa się zgodnie z najwyższymi standardami, jest przyjazna środowisku oraz pszczołom, a sieć podejmuje wiele działań związanych z lokalną społecznością.

Frytki z McDonald's

Zebrane ziemniaki są blanszowane, osuszane, podsmażane i dopiero później głęboko mrożone. W restauracji smaży się je na oleju słonecznikowo-rzepakowym i podaje z odrobiną soli. Przed laty jednak proces przygotowywania frytek w restauracji wyglądał zupełnie inaczej. Popularny twórca internetowy Foxx Gotuje, postanowił przetestować dawną recepturę i porównać ją z obecnym smakiem frytek.

Składniki:

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki syropu kukurydzianego
  • ziemniaki o 15-16 proc. zawartości skrobi, np. fontane, ludmilla,innovator
  • tłuszcz wołowy
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

Do miski wlej wodę, wsyp cukier i dodaj syrop kukurydziany. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w słupki. Przełóż do miski, zalej przygotowaną mieszanką i wstaw do lodówki na 30 minut.

W garnku rozpuść tłuszcz wołowy z olejem roślinnym w proporcjach 12:1. To właśnie to połączenie robi największą robotę. Frytki odsącz z zalewy na kawałku ręcznika papierowego, aby nie pryskały i włóż do rozgrzanego tłuszczu. Pierwsze smażenie powinno przebiegać w 150 stopniach Celsjusza i trwać 3:30 minuty. Wyjmij frytki, rozłóż na ręczniku kuchennym i wstaw do zamrażarki na minimum 10 minut. Następnie przejdź do drugiego smażenia- 175 stopni Celsjusza i 3 minuty. Gotowe frytki posyp solą.

Smacznego!

Przepis na kultowe ciastko z McDonald's znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇