Kiedyś Frytki z McDonald's były zupełnie inne. Wypłynął dawny przepis, a w oczy rzuca się jedno

Frytki z McDonald's to jeden z najchętniej kupowanych produktów. Dawna receptura bije na głowę obecną przekąskę. Z łatwością odtworzysz ją w swoim domu.

Frytki z McDonald's- Pyszności/ źródło: CanvaFrytki z McDonald's- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Frytki McDonald's są jednym z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych dań w menu tej sieci restauracji na całym świecie. Flagowy produkt zmieniał jednak kilkukrotnie swoją recepturę. Przepis sprzed 70 lat zdecydowanie ma w sobie "to coś" i smakuje o niebo lepiej niż klasyczne frytki.

Potęga ziemniaka

Troska o odpowiednie frytki zaczyna się już od samego początku. Sieć korzysta z wyselekcjonowanych upraw, a obróbką (myciem, krojeniem i pakowaniem) zajmuje się jedna z firm należących do giganta. Ziemniaki w polskich restauracjach pochodzą z upraw z Lęborka z firmy Farm Fries Poland. To właśnie oni, nieprzerwanie od 20 lat, dostarczają frytki do McDonald's. Produkcja odbywa się zgodnie z najwyższymi standardami, jest przyjazna środowisku oraz pszczołom, a sieć podejmuje wiele działań związanych z lokalną społecznością.

Frytki z McDonald's

Zebrane ziemniaki są blanszowane, osuszane, podsmażane i dopiero później głęboko mrożone. W restauracji smaży się je na oleju słonecznikowo-rzepakowym i podaje z odrobiną soli. Przed laty jednak proces przygotowywania frytek w restauracji wyglądał zupełnie inaczej. Popularny twórca internetowy Foxx Gotuje, postanowił przetestować dawną recepturę i porównać ją z obecnym smakiem frytek.

Składniki:

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki syropu kukurydzianego
  • ziemniaki o 15-16 proc. zawartości skrobi, np. fontane, ludmilla,innovator
  • tłuszcz wołowy
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

Do miski wlej wodę, wsyp cukier i dodaj syrop kukurydziany. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w słupki. Przełóż do miski, zalej przygotowaną mieszanką i wstaw do lodówki na 30 minut.

W garnku rozpuść tłuszcz wołowy z olejem roślinnym w proporcjach 12:1. To właśnie to połączenie robi największą robotę. Frytki odsącz z zalewy na kawałku ręcznika papierowego, aby nie pryskały i włóż do rozgrzanego tłuszczu. Pierwsze smażenie powinno przebiegać w 150 stopniach Celsjusza i trwać 3:30 minuty. Wyjmij frytki, rozłóż na ręczniku kuchennym i wstaw do zamrażarki na minimum 10 minut. Następnie przejdź do drugiego smażenia- 175 stopni Celsjusza i 3 minuty. Gotowe frytki posyp solą.

Smacznego!

Przepis na kultowe ciastko z McDonald's znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba