Zakręcone ziemniaki na patyku przygotujesz w swoim domu bez wydawania fortuny

Zakręcone ziemniaki na długim patyku to hit każdego festynu i nadmorskich budek z fast foodem. Z łatwością odtworzysz kultowy przysmak w swoim domu.

Zakręcone ziemniaki- Pyszności/ źródło: CanvaZakręcone ziemniaki- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Smak prosto z wakacji

Za tym przysmakiem oszalały miliony Polaków. W wakacje można było znaleźć je wszędzie. Przed stoiskami, na których można było kupić proste ziemniaczane spirale, ustawiały się ogromne kolejki osób w różnym wieku. Sekret sukcesu tej przekąski tkwi w jej prostocie- w końcu ziemniaki lubi chyba każdy. Doprawić można go swoją ulubioną przyprawą: słodką papryką, suszonymi pomidorami czy też przyprawą do kurczaka. To alternatywa dla chipsów i frytek, która świetnie sprawdzi się w roli przekąski na imprezę lub na domowy wieczór filmowy.

Skąd wziął się pomysł? Dwóch studentów politechniki wyruszyło na targi do Korei Południowej. Podczas spacerów zauważyli stragan, na którym sprzedawane były ziemniaczane spirale. Młodzi studenci szybko podchwycili pomysł i postanowili przenieść go na nasze podwórko. Potencjał w projekcie dostrzegli też inni przedstawiciele gastronomi, którzy ruszyli w ślady za chłopakami. Polacy pokochali ziemniaki na patyku i szybko stały się obowiązkowym elementem nadmorskich promenad i stref gastronomicznych.

Zakręcone ziemniaki

Koszt przygotowania takich przekąsek w domu jest o wiele niższy niż kupno ich na festynie czy w restauracji.  Będą świetnym dodatkiem do obiadu, na punkcie którego oszaleją ni tylko dzieci.

Składniki:

      
  • ziemniaki (najlepiej średniej wielkości i podłużne)
  • olej
  • patyki do szaszłyków
  • ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, wędzona papryka, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj, osusz i nabij na patyk do szaszłyków. Ponacinaj ziemniaki, cały czas nimi obracając. Uważaj jednak, aby całkowicie nie przekroić ziemniaków, bo cała harmonijka się rozpadnie. Delikatnie rozciągnij ponacinane plastry tak, aby powstała spirala. Im cieńsze plastry powstaną, tym bardziej chrupiąca będzie ziemniaczana spirala.

Zakręcone ziemniaki- Pyszności
Zakręcone ziemniaki- Pyszności

Ziemniaki posyp solą i ulubionymi przyprawami.  Nie dawaj ich zbyt dużo, bo mogą się przypalić. Tak przygotowane ziemniaki włóż do gorącego, głębokiego oleju (najlepiej frytkownicy) i smaż aż się zarumienią. Możesz również przygotować je w piekarniku. W zależności od grubości plasterków powinny piec się od 25-50 minut w 180-200 stopniach Celsjusza.

Smacznego!

Przepis na zakręcone spiralki znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę