Zakręcone ziemniaki na patyku przygotujesz w swoim domu bez wydawania fortuny
Zakręcone ziemniaki na długim patyku to hit każdego festynu i nadmorskich budek z fast foodem. Z łatwością odtworzysz kultowy przysmak w swoim domu.
11.11.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:20
Smak prosto z wakacji
Za tym przysmakiem oszalały miliony Polaków. W wakacje można było znaleźć je wszędzie. Przed stoiskami, na których można było kupić proste ziemniaczane spirale, ustawiały się ogromne kolejki osób w różnym wieku. Sekret sukcesu tej przekąski tkwi w jej prostocie- w końcu ziemniaki lubi chyba każdy. Doprawić można go swoją ulubioną przyprawą: słodką papryką, suszonymi pomidorami czy też przyprawą do kurczaka. To alternatywa dla chipsów i frytek, która świetnie sprawdzi się w roli przekąski na imprezę lub na domowy wieczór filmowy.
Skąd wziął się pomysł? Dwóch studentów politechniki wyruszyło na targi do Korei Południowej. Podczas spacerów zauważyli stragan, na którym sprzedawane były ziemniaczane spirale. Młodzi studenci szybko podchwycili pomysł i postanowili przenieść go na nasze podwórko. Potencjał w projekcie dostrzegli też inni przedstawiciele gastronomi, którzy ruszyli w ślady za chłopakami. Polacy pokochali ziemniaki na patyku i szybko stały się obowiązkowym elementem nadmorskich promenad i stref gastronomicznych.
Zakręcone ziemniaki
Koszt przygotowania takich przekąsek w domu jest o wiele niższy niż kupno ich na festynie czy w restauracji. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, na punkcie którego oszaleją ni tylko dzieci.
Składniki:
- ziemniaki (najlepiej średniej wielkości i podłużne)
- olej
- patyki do szaszłyków
- ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, wędzona papryka, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj, osusz i nabij na patyk do szaszłyków. Ponacinaj ziemniaki, cały czas nimi obracając. Uważaj jednak, aby całkowicie nie przekroić ziemniaków, bo cała harmonijka się rozpadnie. Delikatnie rozciągnij ponacinane plastry tak, aby powstała spirala. Im cieńsze plastry powstaną, tym bardziej chrupiąca będzie ziemniaczana spirala.
Ziemniaki posyp solą i ulubionymi przyprawami. Nie dawaj ich zbyt dużo, bo mogą się przypalić. Tak przygotowane ziemniaki włóż do gorącego, głębokiego oleju (najlepiej frytkownicy) i smaż aż się zarumienią. Możesz również przygotować je w piekarniku. W zależności od grubości plasterków powinny piec się od 25-50 minut w 180-200 stopniach Celsjusza.
Smacznego!
Przepis na zakręcone spiralki znajdziesz na naszym kanale YouTube