Cukinię faszeruję pieczarkami i serem. Najlepszy obiad z piekarnika na lato
Masz cukinię? To nie musisz martwić się o obiad, bo z tego warzywa da się wyczarować pyszności. Jest idealne do faszerowania, więc wykorzystasz to, co akurat masz w lodówce. Do cukinii świetnie pasują inne warzywa, grzyby, mięso, a także sery. Wachlarz dodatków jest duży. Najczęściej stawiam na pieczarki i ser, bo tak przygotowana cukinia smakuje całej mojej rodzinie.
07.07.2024 09:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cukinia to idealne warzywo na lato. Smakuje chyba wszystkim, jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Nie bez znaczenia jest także to, że koi nerwy, bo zawiera sporo witamin z grupy B. To bliska kuzynka dyni. Jej nazwa pochodzi z języka włoskiego (zucchina) i oznacza małą dynię (zucca). W zależności od odmiany ma ciemnozieloną, żółtawą lub pasiastą aksamitną skórkę i delikatny soczysty miąższ.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealne danie
Cukinia to warzywo, które daje duże pole do popisu w kuchni. Można z niej zrobić zupę, dodać do gulaszu, przygotować placki, upiec ciasto... pomysły się nie kończą. Jednak na letni obiad najczęściej wybieram ją w wersji faszerowanej. Odpowiednio skomponowane dodatki sprawią, że podczas upałów takie danie zastąpi nawet cały obiad.
W dowolnej wersji
Warzywa faszerowane od kilku lat podbijają nie tylko kuchnię domową, są także często serwowane w restauracjach. Są nie tylko smaczne, można je też pięknie wyeksponować na talerzu. Moda na tak przygotowywane warzywa na ciepło zaczęła się od papryki, potem przekonaliśmy się do pomidorów, a teraz pokonała je cukinia. W takiej formie smakuje znakomicie i jest ekonomiczna. Może przyjmować różne formy, od dań z mięsem, aż po potrawy w całości wegetariańskie czy nawet wegańskie. Tak przygotowana cukinia smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. I co ważne, zrobisz ją bez żadnych specjalnych sprzętów czy trudno dostępnych produktów. W przypadku mojej ulubionej cukinii wystarczy piekarnik, pieczarki i ser.
To tylko inspiracja
Przepisy na faszerowaną cukinię warto traktować jako inspiracje. Większość składników da się tu wymieniać, choćby ryż na kasze. Ser może być dowolny. Ważne, by wykorzystywać to, co mamy w lodówce. Podczas upałów większość warzyw szybko więdnie, lepiej wykorzystywać je na bieżąco. A sama cukinia jest lekkostrawna, a właśnie takie posiłki zalecają dietetycy podczas gorących dni. Nie powinny zbytnio obciążać organizmu.
Cukinia faszerowana pieczarkami
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 250 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 60 g ugotowanego ryżu,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 100 g sera żółtego,
- 1 mozzarella w kulce,
- 1 łyżka kwaśniej śmietany,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- sól, pieprz, papryka, oregano do smaku,
- bazylia lub szczypiorek do podania.
Sposób przygotowania:
- Pokrój w drobną kostkę pieczarki oraz cebulę. Ser żółty zetrzyj na tarce, a mozzarellę pokrój w cienkie plasterki.
- Oczyść i umyj cukinie, a następnie przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie, tak aby nie przebić skórki, wydrąż miąższ i pestki. Powinno zostać tyle cukinii, by zachowała kształt. Miąższ możesz użyć do placków lub ciasta.
- Przesmaż na złoty kolor cebulę, a następnie dodaj pieczarki i duś kilka minut, aż zmiękną i odparuje z nich woda. Pod koniec dodaj sos sojowy. Potem dołóż ugotowany ryż, wymieszaj, a po kilku minutach duszenia, dopraw całość do smaku.
- Cukinie napełnij farszem. Ułóż je w naczyniu do zapiekania i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Zapiekaj ok. 25 minut.
- Wymieszaj śmietanę z passatą pomidorową i dopraw do smaku.
- Zapieczone cukinie polej sosem i posyp startym serem oraz poukładaj na wierzchu plasterki mozzarelli. Zapiekaj jeszcze około 15 minut.
- Cukinie podawaj posypaną drobno pokrojoną bazylią lub szczypiorkiem.