Przed laty była daniem biedoty. Dziś turyści płacą krocie, by choć raz spróbować we Włoszech

Pasta, pizza, risotto, caprese i tiramisu — z takimi daniami kojarzymy kuchnię włoską. Gdzie tu miejsce dla zup? Rzeczywiście nie ma ich zbyt dużo. Jednak warto znać choć jedną z nich, czyli minestrone. Włosi zajadają się nią nawet podczas upałów, bo jest pyszna, lekkostrawna i bazuje na warzywach.

Zupa minestrone - przepisZupa minestrone - przepis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

O tym, jak ważna jest to potrawa dla mieszkańców Italii, świadczy nawet jej nazwa. Minestra, czyli po prostu zupa, która bazuje na warzywach. Nie powinno w niej zabraknąć cukinii, pomidorów, fasolki, marchewki. Skład jej bogaty, ale nie zawsze tak było.

Skąd się wzięła zupa minestrone?

Zupa minestrone powstała jako bardzo prosta potrawa dla ubogich. Były to po prostu płatki orkiszowe ugotowane w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw, które akurat były dostępne. Wraz z upływem lat przepis ewaluował, więc nie ma teraz jednego uniwersalnego. W każdym domu gotuje się minestrone trochę inaczej, włoskie "mammy" mają na nią swoje sposoby. Podstawowe różnice są takie, że można ją przygotować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa. Składniki warzywne zmieniają się też w zależności od rejonu Włoch. Jednak zawsze powinna to być gęsta, aromatyczna i esencjonalna potrawa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rumpuć, czyli przepis na sycącą zupę z Wielkopolski

Pysznie i ekonomicznie

Minestrone to zupa sycąca i pełna witamin. Można ją porównać do naszej jarzynowej. Choć jej pierwotna receptura powstała setki lat temu, wciąż jest w duchu "zero waste". To idealna potrawa, by wykorzystać resztki warzyw. Ugotowane razem dadzą dobry efekt smakowy. Przynajmniej tak uważają Włosi. Oprócz minestrone cenią oni także krem z pomidorów. Najczęściej podaje się go grzankami z mozzarellą. W Toskanii gotuje się lekki, pomidorowy wywar i dodaje bakłażana. Tak powstaje zupa toskańska. W chłodne, jesienne dni, Włosi gotują ribollitę, czyli sycącą zupę z białej fasoli. Ta potrawa wywodzi się z kuchni chłopskiej. Pizza i pasta? Kuchnia włoska oferuje znacznie więcej.

Przepis na minestrone

Składniki:

  • 1 l bulionu (np. warzywnego),
  • 1 cukinia,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej,
  • puszka białej fasoli,
  • opakowanie passaty pomidorowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszony tymianek,
  • garść startego parmezanu,
  • makaron lub grzanki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię, cebulę, seler, marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem i smaż je przez 5 minut. Po 5 minutach zalej je bulionem i gotuj tak długo, aż warzywa nieco zmiękną.
  2. Kiedy bulion odparuje, dodaj passatę pomidorową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, tymianek i fasolę. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.
  3. Zupę podawaj ze startym parmezanem i chrupiącymi grzankami lub makaronem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę