PrzepisZupyPrzed laty była daniem biedoty. Dziś turyści płacą krocie, by choć raz spróbować we Włoszech

Przed laty była daniem biedoty. Dziś turyści płacą krocie, by choć raz spróbować we Włoszech

Pasta, pizza, risotto, caprese i tiramisu — z takimi daniami kojarzymy kuchnię włoską. Gdzie tu miejsce dla zup? Rzeczywiście nie ma ich zbyt dużo. Jednak warto znać choć jedną z nich, czyli minestrone. Włosi zajadają się nią nawet podczas upałów, bo jest pyszna, lekkostrawna i bazuje na warzywach.

Zupa minestrone - przepis
Zupa minestrone - przepis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.06.2024 | aktual.: 18.06.2024 22:06

O tym, jak ważna jest to potrawa dla mieszkańców Italii, świadczy nawet jej nazwa. Minestra, czyli po prostu zupa, która bazuje na warzywach. Nie powinno w niej zabraknąć cukinii, pomidorów, fasolki, marchewki. Skład jej bogaty, ale nie zawsze tak było.

Skąd się wzięła zupa minestrone?

Zupa minestrone powstała jako bardzo prosta potrawa dla ubogich. Były to po prostu płatki orkiszowe ugotowane w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw, które akurat były dostępne. Wraz z upływem lat przepis ewaluował, więc nie ma teraz jednego uniwersalnego. W każdym domu gotuje się minestrone trochę inaczej, włoskie "mammy" mają na nią swoje sposoby. Podstawowe różnice są takie, że można ją przygotować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa. Składniki warzywne zmieniają się też w zależności od rejonu Włoch. Jednak zawsze powinna to być gęsta, aromatyczna i esencjonalna potrawa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pysznie i ekonomicznie

Minestrone to zupa sycąca i pełna witamin. Można ją porównać do naszej jarzynowej. Choć jej pierwotna receptura powstała setki lat temu, wciąż jest w duchu "zero waste". To idealna potrawa, by wykorzystać resztki warzyw. Ugotowane razem dadzą dobry efekt smakowy. Przynajmniej tak uważają Włosi. Oprócz minestrone cenią oni także krem z pomidorów. Najczęściej podaje się go grzankami z mozzarellą. W Toskanii gotuje się lekki, pomidorowy wywar i dodaje bakłażana. Tak powstaje zupa toskańska. W chłodne, jesienne dni, Włosi gotują ribollitę, czyli sycącą zupę z białej fasoli. Ta potrawa wywodzi się z kuchni chłopskiej. Pizza i pasta? Kuchnia włoska oferuje znacznie więcej.

Przepis na minestrone

Składniki:

  • 1 l bulionu (np. warzywnego),
  • 1 cukinia,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej,
  • puszka białej fasoli,
  • opakowanie passaty pomidorowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszony tymianek,
  • garść startego parmezanu,
  • makaron lub grzanki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię, cebulę, seler, marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem i smaż je przez 5 minut. Po 5 minutach zalej je bulionem i gotuj tak długo, aż warzywa nieco zmiękną.
  2. Kiedy bulion odparuje, dodaj passatę pomidorową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, tymianek i fasolę. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.
  3. Zupę podawaj ze startym parmezanem i chrupiącymi grzankami lub makaronem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie