PrzepisPrzekąskiEwa Wachowicz dzieli na różyczki i układa w słoikach. Bije na głowę konserwowe ogórki

Ewa Wachowicz dzieli na różyczki i układa w słoikach. Bije na głowę konserwowe ogórki

Tak przygotowany kalafior jest pyszny!
Tak przygotowany kalafior jest pyszny!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.06.2024 18:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cudowna, słoneczna pogoda... kto by tam myślał o robieniu przetworów. Zdziwicie się może, ale Ewa Wachowicz już się za nie zabrała. Jeśli chodzi o przetwory z kalafiorem w roli głównej to nadszedł na nie czas. Teraz kalafiory są najsmaczniejsze. Znana restauratorka ma świetny przepis na to warzywo w zalewie octowej. Postawiła na nietypową przyprawę.

Warzywa w octowej zalewie, czyli popularne pikle, jesienią czy zimą przypominają nam letnie smaki. To dobry dodatek do obiadu, można je także dodawać do sałatek. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne.

Kalafior w zalewie z dodatkiem kurkumy

Najbardziej znane warzywa w zalewie octowej to oczywiście ogórki. Jednak to dobry sposób na właściwie wszystkie warzywa. Ewa Wachowicz postanowiła tak przygotować kalafiora. Ocet kojarzy się z bardzo mocnym, nieprzyjemnym smakiem. Jednak w przetworach jest tylko składnikiem zalewy, jego smak łagodzi woda i cukier. Dodatkowo restauratorka doprawia ją pieprzem, zielem angielskim, listkami laurowymi i co ciekawe, kurkumą. Ta modna przyprawa nadaje kalafiorowi ciekawy posmak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj na zapas

Są tak smaczne, że mogą nie doczekać do jesieni. Jednak może to być plus. Gdy teraz je wypróbujesz, z pewnością przygotujesz więcej słoiczków na zapas. Pikle są gotowe bardzo szybko, już po kilku godzinach ocet wsącza się w strukturę komórkową warzyw i nadaje im doskonały smak. Takie przetwory potrzebują zaś kilku dni, żeby nabrać pełni smaku, zwłaszcza jeśli do zalewy dodajemy przyprawy. Ich aromaty potrzebują więcej czasu, żeby się rozejść po równomiernie po całym roztworze.

Kalafior marynowany według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2 marchewki.

Marynata:

  • 6 szklanek wody,
  • 0,75 szklanki octu 10 proc.,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego,
  • pół łyżeczki kurkumy.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zalewy. Wszystkie składniki zalewy wymieszaj i zagotuj. Potem ją wystudź.
  2. Kalafior podziel na małe różyczki i obgotuj w osolonym wrzątku. Odsącz go, a potem wystudź.
  3. Potem wkładaj różyczki kalafiora w słoiku, od czasu do czasu przekładaj pokrojoną w plastry marchewką. Zalej wystudzoną marynatą.
  4. Słoiki dobrze zakręcaj i wstawiaj do garnka wyścielonego ściereczką. Zalej je wodą do 2/3 wysokości słoika. Pasteryzuj je przez 20 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także