Kalafior będzie smakował jak mięso. W tej wersji przekona każdego

Kalafior podawany z bułką tartą i masłem wciąż cieszy się popularnością, ale coraz częściej przygotowujemy go inaczej. Jest pyszny po upieczeniu w piekarniku, przerobiony na kotlety czy w sałatkach. Świetnym pomysłem jest też usmażenie kawałków kalafiora w cieście z nietypowym dodatkiem. Będzie niezwykle chrupiący.

Kalafior jest idealny na przekąskę. Kalafior jest idealny na przekąskę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kalafior usmażony w różyczkach w cieście to dobry pomysł na imprezową przekąskę lub dodatek do obiadu. Smakuje na ciepło i na zimno, a jego smak świetnie podkreślają sosy, np. na bazie jogurtu czy majonezu.

Liczy się czas

Sezon na kalafiora trwa w najlepsze i pewnie jedliście go już w wielu daniach. Niektóre z nich kojarzą się z dość długim przygotowaniem. Wiadomo, to warzywo wymaga ugotowania, a przynajmniej tak nam się wydaje. W tym przepisie należy go krótko obgotować. To znacznie skraca czas przygotowania tej przekąski. Ciasto? Wystarczy wymieszać kilka składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Ależ chrupki

Składniki na ciasto przypominają te na naleśniki. Wyróżnia je jednak piwo. Ciasto wzbogacone o ten napój z bąbelki sprawia, że różyczki z kalafiora otacza złota i chrupiąca otoczka. Taka panierka jest przepyszna i chrupiąca, a dodatkowo zabezpiecza przed utratą wilgoci. Przepis na kalafiora w cieście piwnym to tylko kilka prostych kroków, nie sprawią one trudności nawet początkującym.

Nie tylko do warzyw

Dlaczego piwo? Nie tylko nadaje charakterystyczny posmak, ale też sprawia, że panierka jest lekka i puszysta. Ten patent wykorzystuje się do słynnej angielskiej fish and chips. Przygotowane w ten sposób ryby zyskują na smaku. Piwo wykorzystuje się także do marynat. Sprawia, że mięso jest bardziej miękkie i soczyste. Ten napój w przepisie na pierniki też nikogo nie zaskoczy, ale dodaje się je też do innych wypieków. Dzięki niemu są bardziej pulchne.

Kalafior w cieście piwnym

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2 szklanki piwa,
  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki octu,
  • sól, pieprz, curry, papryka do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przesianą mąkę połącz z jajkami i piwem, by powstało gładkie ciasto.
  2. Ciasto przypraw do smaku.
  3. Przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut.
  4. W tym czasie kalafiora umyj i podziel na różyczki. Potem wymocz go przez kilka minut w wodzie z dodatkiem octu.
  5. Potem go odsącz i krótko obgotuj w osolonej wodzie –wystarczy 5 minut. Po odcedzeniu, pozostaw go do wystygnięcia.
  6. Następnie różyczki kalafiora zanurzaj w cieście i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Kalafior powinien mieć złoty kolor. Potem przełóż go na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej