Nie musisz dodawać ani grama mąki do placków z cukinii. Z innym składnikiem wyjdą chrupiące

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Jednym z ulubionych dań z tego warzywa są placki. Można powiedzieć, że są już poważną konkurencją dla tych ziemniaczanych. Placki z cukinii są delikatne, pyszne, pasują do wielu sosów. Można je przygotowywać na wiele sposobów, także bez mąki.

Placki z cukinii to dobry pomysł na lekki posiłek.Placki z cukinii to dobry pomysł na lekki posiłek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Przepis na placki jest banalnie prosty. Wystarczy zetrzeć cukinię i dodać... no właśnie tu możliwości jest sporo. W klasycznym przepisie cukinię miesza się z jajkiem oraz mąką. Jednak te dwa składniki wcale nie są konieczne. Można je łatwo zastąpić.

Na cenzurowanym

Mąka wydaje się niezbędna do placków, bo zagęszcza masę. Jednak coraz więcej osób ogranicza spożycia białej mąki. Potrawy przygotowane bez niej mają niższy indeks glikemiczny, co nie doprowadza do tego, że rośnie poziom glukozy we krwi. Jednak nie tylko mąka może sprawić, że masa na placki z cukinii nie będzie za rzadka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na obiad gołąbki w zupełnie nowym wydaniu. Każdy poprosi o dokładkę

Ser czy płatki

Wiosną pisałam, że mąkę w plackach można zastąpić serem mozzarella. Przygotowane w ten sposób przyjemnie się ciągną i są delikatne w smaku. Jednak jeśli w plackach najbardziej cenicie chrupkość, warto postawić na jeszcze inny składnik. Chodzi o płatki owsiane. Dzięki nim placki zyskają lekkość i właśnie tak pożądaną chrupkość.

Nie tylko na obiad

Gdy takie placki podasz z sałatką i sosem jogurtowym czy czosnkowym, mogą być nawet daniem obiadowym. Smakują także na zimno. Łatwo je spakować i zabrać do pracy czy na piknik. Jeśli chcesz, żeby placki były mniej tłuste, zanim je smażyć je na patelni, upiecz je w piekarniku.

Placki z cukinii z dodatkiem płatków owsianych

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 130 g płatków owsianych,
  • 2 jajka,
  • marchewka, opcjonalnie,
  • po kilka gałązek natki pietruszki, mięty, koperku
  • sól, pieprz, czosnek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, a potem zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż ją do miski, dodaj płatki owsiane i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie cukinia puści wodę, która rozmiękczy płatki owsiane.
  2. Potem dodaj do masy jajka, dopraw ją przyprawami oraz dołóż posiekane zioła i wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej oleju i smaż placki z obu strony na złocisty kolor.
  4. Możesz też je upiec. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Łyżką nabieraj masę i formuj placuszki. Piecz je w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna