Już nie dodaję mąki do placków z cukinii. Inny składnik decyduje o sukcesie

Placki z cukinii to świetny pomysł na lekki posiłek. Smakują zarówno na ciepło wprost z patelni, jak i na zimno. Przepis na nie jest niezwykle prosty, to tylko kilka składników. Wśród nich jest mąka. Jednak gdy ją zastąpisz, placki będą jeszcze lepsze.

Placki z cukinii z tym składnikiem smakują wybornie.Placki z cukinii z tym składnikiem smakują wybornie.
Źródło zdjęć: © Pixabay | hkama
Dorota Gepert

Placki z cukinii to bardzo popularne danie. Można by nawet pokusić się o stwierdzenie, że już dorównują plackom ziemniaczanym. Szybkie do zrobienia, dość lekkie i bardzo delikatne w smaku to ich najważniejsze zalety. Przepis jest banalnie prosty, właściwie wystarczy zetrzeć cukinię, wymieszać z jajkiem oraz mąką. Czy ten ostatni składnik jest niezbędny? Okazuje się, że nie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane sakiewki naleśnikowe z kurczakiem. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Mąka nie jest konieczna

Mąka wydaje się niezbędna do placków, bo przecież zagęszcza masę. Jednak coraz więcej osób ogranicza spożycia białej mąki. Potrawy przygotowane bez niej mają niższy indeks glikemiczny, co nie doprowadza do tego, że gwałtownie rośnie poziom glukozy we krwi. Na szczęście nie tylko mąka może sprawić, że masa na placki z cukinii nie będzie za rzadka. Dobrym pomysłem jest użycie zamiast niej placków owsianych, a jeszcze lepszym - włoskiego sera mozzarella.

Włoski klasyk

Mozzarella to jeden z najbardziej znanych włoskich serów. W kuchni śródziemnomorskiej jest wykorzystywany bardzo często, od potraw z warzyw, past, pizzy czy zapiekanek. Słynną przystawkę, czyli pomidory z mozzarellą i bazylią kojarzą wszyscy. Do niej stosuje się miękki ser z solanki, do placków lepiej sprawdzi się twarda mozzarella w kostce. Wystarczy ją zetrzeć i dodać do cukinii.

Mozzarella ma bardzo delikatny smak, więc nie będzie dominować w tym daniu. Sprawi zaś, że masa na placki będzie miała odpowiednią konsystencję. Na pewno też nie rozpadną się podczas smażenia. Gotowe placki są chrupiące, a ser przyjemnie się ciągnie. Możesz podawać je z jogurtem, najlepiej doprawionym czosnkiem i koperkiem.

Przepis na placki z cukinii bez mąki

Składniki:

  • średnia cukinia,
  • sól do posypania, by cukinia puściła sok,
  • 2 jajka,
  • 150 g mozzarelli w kostce,
  • sól, pieprz, curry, bazylia do smaku,
  • ząbek czosnku,
  • szczypiorek, pietruszka, koperek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z solą i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij ją z nadmiaru soku.
  2. Jajka wymieszaj widelcem, ser zetrzyj na tarce, a wybraną zieleninę drobno poszatkuj. Wszystkie te składniki wymieszaj z cukinią i dopraw przyprawami.
  3. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie, możesz też użyć masła klarowanego. Wystarczy po 2-3 minuty z każdej strony, powinny być ładnie zarumienione.
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson