Już nie dodaję mąki do placków z cukinii. Inny składnik decyduje o sukcesie

Placki z cukinii to świetny pomysł na lekki posiłek. Smakują zarówno na ciepło wprost z patelni, jak i na zimno. Przepis na nie jest niezwykle prosty, to tylko kilka składników. Wśród nich jest mąka. Jednak gdy ją zastąpisz, placki będą jeszcze lepsze.

Placki z cukinii z tym składnikiem smakują wybornie.Placki z cukinii z tym składnikiem smakują wybornie.
Źródło zdjęć: © Pixabay | hkama
Dorota Gepert

Placki z cukinii to bardzo popularne danie. Można by nawet pokusić się o stwierdzenie, że już dorównują plackom ziemniaczanym. Szybkie do zrobienia, dość lekkie i bardzo delikatne w smaku to ich najważniejsze zalety. Przepis jest banalnie prosty, właściwie wystarczy zetrzeć cukinię, wymieszać z jajkiem oraz mąką. Czy ten ostatni składnik jest niezbędny? Okazuje się, że nie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane sakiewki naleśnikowe z kurczakiem. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Mąka nie jest konieczna

Mąka wydaje się niezbędna do placków, bo przecież zagęszcza masę. Jednak coraz więcej osób ogranicza spożycia białej mąki. Potrawy przygotowane bez niej mają niższy indeks glikemiczny, co nie doprowadza do tego, że gwałtownie rośnie poziom glukozy we krwi. Na szczęście nie tylko mąka może sprawić, że masa na placki z cukinii nie będzie za rzadka. Dobrym pomysłem jest użycie zamiast niej placków owsianych, a jeszcze lepszym - włoskiego sera mozzarella.

Włoski klasyk

Mozzarella to jeden z najbardziej znanych włoskich serów. W kuchni śródziemnomorskiej jest wykorzystywany bardzo często, od potraw z warzyw, past, pizzy czy zapiekanek. Słynną przystawkę, czyli pomidory z mozzarellą i bazylią kojarzą wszyscy. Do niej stosuje się miękki ser z solanki, do placków lepiej sprawdzi się twarda mozzarella w kostce. Wystarczy ją zetrzeć i dodać do cukinii.

Mozzarella ma bardzo delikatny smak, więc nie będzie dominować w tym daniu. Sprawi zaś, że masa na placki będzie miała odpowiednią konsystencję. Na pewno też nie rozpadną się podczas smażenia. Gotowe placki są chrupiące, a ser przyjemnie się ciągnie. Możesz podawać je z jogurtem, najlepiej doprawionym czosnkiem i koperkiem.

Przepis na placki z cukinii bez mąki

Składniki:

  • średnia cukinia,
  • sól do posypania, by cukinia puściła sok,
  • 2 jajka,
  • 150 g mozzarelli w kostce,
  • sól, pieprz, curry, bazylia do smaku,
  • ząbek czosnku,
  • szczypiorek, pietruszka, koperek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z solą i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij ją z nadmiaru soku.
  2. Jajka wymieszaj widelcem, ser zetrzyj na tarce, a wybraną zieleninę drobno poszatkuj. Wszystkie te składniki wymieszaj z cukinią i dopraw przyprawami.
  3. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie, możesz też użyć masła klarowanego. Wystarczy po 2-3 minuty z każdej strony, powinny być ładnie zarumienione.
Wybrane dla Ciebie
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯