Smażę szybkie placki i podaję je z popcornem. Dzieci są zachwycone

Kiedy podałam te placki, na twarzach dzieci od razu pojawił się wielki uśmiech. Wyglądają jak słodkie spełnienie marzeń. Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę szybkie. Wystarczy kilka prostych składników, żeby wyczarować coś pysznego.

Placki z popcornem - PysznościPlacki z popcornem - Pyszności
Źródło zdjęć: © materiały prywatne
Ewa Malinowska

Moje dzieci przepadają ze wszelakimi placuszkami i racuchami. Zdecydowanie jest mi to na rękę, bo przygotowanie takich smakołyków jest ekspresowe. Te proste placuszki nie wymagają wyrastania, a swoją miękkość zawdzięczają proszkowi do pieczenia. Można podać je z przeróżnymi dodatkami, ale moim ostatnim odkryciem jest... popcorn.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

Proste placki z popcornem

Te placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzą się nie tylko w roli pysznego podwieczorku, ale również słodkiego drugiego śniadania. Dodatek popcornu urozmaica całość, dodaje ciekawej konsystencji i robi efekt "wow". Polecam uprażyć ziarna bez dodatku soli, najlepiej bez tłuszczu lub na niedużej ilości oleju.

Placuszki z popcornem - Pyszności
Placuszki z popcornem - Pyszności © materiały prywatne

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  2. W osobnym naczyniu mleko oraz jajka.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
  5. Wlej na patelnię porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
Placuszki śniadaniowe to nasz ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia!
Placuszki śniadaniowe to nasz ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia! © canva.com

Słony karmel - jak zrobić?

Usmażone placuszki serwuję z uprażonym popcornem i solonym karmelem. Jak zrobić pyszny słony karmel?

Słony karmel - Pyszności
Słony karmel - Pyszności © Canva | LumenSt

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej.

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie wsyp cukier i wlej wodę.
  2. Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru.
  3. Zdejmij z ognia i ostrożnie dodaj śmietankę (uwaga na gorącą parę!).
  4. Wymieszaj do połączenia.
  5. Dodaj masło i sól morską, mieszając do rozpuszczenia.
  6. Ostudź przed użyciem.

Słony karmel można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Dzięki temu słodki dodatek do placuszków, owsianek czy też innych deserów masz zawsze pod ręką.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka