PrzepisDeserySmażę szybkie placki i podaję je z popcornem. Dzieci są zachwycone

Smażę szybkie placki i podaję je z popcornem. Dzieci są zachwycone

Placki z popcornem - Pyszności
Placki z popcornem - Pyszności
Źródło zdjęć: © materiały prywatne
02.04.2024 10:28

Kiedy podałam te placki, na twarzach dzieci od razu pojawił się wielki uśmiech. Wyglądają jak słodkie spełnienie marzeń. Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę szybkie. Wystarczy kilka prostych składników, żeby wyczarować coś pysznego.

Moje dzieci przepadają ze wszelakimi placuszkami i racuchami. Zdecydowanie jest mi to na rękę, bo przygotowanie takich smakołyków jest ekspresowe. Te proste placuszki nie wymagają wyrastania, a swoją miękkość zawdzięczają proszkowi do pieczenia. Można podać je z przeróżnymi dodatkami, ale moim ostatnim odkryciem jest... popcorn.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste placki z popcornem

Te placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzą się nie tylko w roli pysznego podwieczorku, ale również słodkiego drugiego śniadania. Dodatek popcornu urozmaica całość, dodaje ciekawej konsystencji i robi efekt "wow". Polecam uprażyć ziarna bez dodatku soli, najlepiej bez tłuszczu lub na niedużej ilości oleju.

Placuszki z popcornem - Pyszności
Placuszki z popcornem - Pyszności© materiały prywatne

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  2. W osobnym naczyniu mleko oraz jajka.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
  5. Wlej na patelnię porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
Placuszki śniadaniowe to nasz ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia!
Placuszki śniadaniowe to nasz ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia!© canva.com

Słony karmel - jak zrobić?

Usmażone placuszki serwuję z uprażonym popcornem i solonym karmelem. Jak zrobić pyszny słony karmel?

Słony karmel - Pyszności
Słony karmel - Pyszności© Canva | LumenSt

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej.

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie wsyp cukier i wlej wodę.
  2. Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru.
  3. Zdejmij z ognia i ostrożnie dodaj śmietankę (uwaga na gorącą parę!).
  4. Wymieszaj do połączenia.
  5. Dodaj masło i sól morską, mieszając do rozpuszczenia.
  6. Ostudź przed użyciem.

Słony karmel można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Dzięki temu słodki dodatek do placuszków, owsianek czy też innych deserów masz zawsze pod ręką.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także