Lubisz lody solony karmel? Teraz zrobisz je sam w domu i będą lepsze niż ze sklepu
24.04.2023 11:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sezon na lody należy uznać za otwarty! Popularne kawiarnie i lody rzemieślnicze powoli rozpoczynają rozszerzoną działalność. A wszystko to, dzięki pięknej pogodzie i temperaturom oscylującym w granicach 20 stopni Celsjusza. Ten słodki przysmak to świetny sposób na ochłodę. A czy wiesz, że domowe lody solony karmel możesz zrobić w bardzo prosty sposób?
Jakie są najpopularniejsze lody? Do tych najchętniej wybieranych smaków, należy z pewnością zaliczyć wanilię, truskawkę, czekoladę i solony karmel. Gdy weźmiesz pod uwagę tę ostatnią propozycję, to możesz być pewny tego, że jest to rodzaj lodów, wyróżniający się naprawdę niepowtarzalnym smakiem. Okazuje się jednak, że przepis na domowe lody solony karmel jest banalnie prosty. Zamiast iść na lody do popularnej lodziarni czy do sklepu, przygotuj je samodzielnie w swoim domu.
Domowe lody solony karmel - kremowy, słodki i prosty w przygotowaniu deser
Lody solony karmel to bez wątpienia ten smak, który jest dość chętnie wybierany przez osoby odwiedzające popularne lodziarnie. Z jednej strony lekko słony posmak, który idealnie komponuje się ze słodyczą karmelu, a z drugiej - fakt, że dobrze smakuje w połączeniu z pozostałymi gałkami, na które się zdecydowałeś. Okazuje się że takie lody naturalne, możesz przygotować również w swoim domu. Przepis na domowe lody solony karmel nie jest zbyt skomplikowany. A efekt? Dużo lepszy niż w wielu lodziarniach i kawiarniach.
Jest to bez wątpienia najlepszy przepis na domowe lody. Nie ma konieczności używania jajek, czy maszynki do lodów. Domowe lody, w takim wydaniu, są świeże i pyszne. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić domowe lody o smaku solonego karmelu, to wiedz, że jest to bardzo łatwe i przyjemne. Każdy, kto spróbuje takich lodów, na pewno będzie pozytywnie zaskoczony. Przygotuj je już dziś, szczególnie, że zapowiada się piękna pogoda, więc sezon na lody rozkręci się jeszcze bardziej.
Zobacz także
Przepis na domowe lody solony karmel - jak je zrobić?
Będzie słodko, słono, naturalnie i orzeźwiająco. Te słowa idealnie charakteryzują domowe lody solony karmel. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je już teraz. W ten sposób, zachwycisz swoich domowników i gości. Co musisz zrobić?
Składniki:
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- puszka masy kajmakowej
- płaska łyżeczka soli
- opakowanie serka mascarpone
- około 100 g orzeszków ziemnych prażonych, solonych.
Sposób przygotowania:
- Otwórz puszkę z masą kajmakową i odłóż 3 łyżki produktu do oddzielnej miseczki. Dodaj do niej orzeszki prażone solone.
- Większą część masy kajmakowej przelej do miski i połącz z serkiem mascarpone. Dodaj łyżeczkę drobnej soli.
- Wymieszaj wszystko dokładnie, do uzyskania gładkiej masy. Świetnie sprawdzi się tu mikser.
- Ubij na sztywno śmietankę 30 proc. Pamiętaj, że musi ona być bardzo dobrze schłodzona.
- Dodawaj sztywną śmietankę łyżka po łyżce do masy kajmakowej połączonej z mascarpone. Mieszaj masę powoli.
- Przełóż masę do naczynia, w którym będziesz mrozić lody.
- Na wierzch masy wyłóż odłożoną masę kajmakową z orzechami.
- Wstaw do zamrażarki na około 5 godzin. Po tym czasie, domowe lody solony karmel będą gotowe do spożycia.
Szukasz pomysłu na słodkie i proste danie? Naleśniki ryżowe z naszego kanału wideo to dobra propozycja: