Lubisz lody solony karmel? Teraz zrobisz je sam w domu i będą lepsze niż ze sklepu

Sezon na lody należy uznać za otwarty! Popularne kawiarnie i lody rzemieślnicze powoli rozpoczynają rozszerzoną działalność. A wszystko to, dzięki pięknej pogodzie i temperaturom oscylującym w granicach 20 stopni Celsjusza. Ten słodki przysmak to świetny sposób na ochłodę. A czy wiesz, że domowe lody solony karmel możesz zrobić w bardzo prosty sposób?

ObrazekDomowe lody solony karmel - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jakie są najpopularniejsze lody? Do tych najchętniej wybieranych smaków, należy z pewnością zaliczyć wanilię, truskawkę, czekoladę i solony karmel. Gdy weźmiesz pod uwagę tę ostatnią propozycję, to możesz być pewny tego, że jest to rodzaj lodów, wyróżniający się naprawdę niepowtarzalnym smakiem. Okazuje się jednak, że przepis na domowe lody solony karmel jest banalnie prosty. Zamiast iść na lody do popularnej lodziarni czy do sklepu, przygotuj je samodzielnie w swoim domu.

Domowe lody solony karmel - kremowy, słodki i prosty w przygotowaniu deser

Lody solony karmel to bez wątpienia ten smak, który jest dość chętnie wybierany przez osoby odwiedzające popularne lodziarnie. Z jednej strony lekko słony posmak, który idealnie komponuje się ze słodyczą karmelu, a z drugiej - fakt, że dobrze smakuje w połączeniu z pozostałymi gałkami, na które się zdecydowałeś. Okazuje się że takie lody naturalne, możesz przygotować również w swoim domu. Przepis na domowe lody solony karmel nie jest zbyt skomplikowany. A efekt? Dużo lepszy niż w wielu lodziarniach i kawiarniach.

Obrazek
Lody solony karmel - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Jest to bez wątpienia najlepszy przepis na domowe lody. Nie ma konieczności używania jajek, czy maszynki do lodów. Domowe lody, w takim wydaniu, są świeże i pyszne. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić domowe lody o smaku solonego karmelu, to wiedz, że jest to bardzo łatwe i przyjemne. Każdy, kto spróbuje takich lodów, na pewno będzie pozytywnie zaskoczony. Przygotuj je już dziś, szczególnie, że zapowiada się piękna pogoda, więc sezon na lody rozkręci się jeszcze bardziej.

Przepis na domowe lody solony karmel - jak je zrobić?

Będzie słodko, słono, naturalnie i orzeźwiająco. Te słowa idealnie charakteryzują domowe lody solony karmel. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je już teraz. W ten sposób, zachwycisz swoich domowników i gości. Co musisz zrobić?

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • puszka masy kajmakowej
  • płaska łyżeczka soli
  • opakowanie serka mascarpone
  • około 100 g orzeszków ziemnych prażonych, solonych.
Obrazek
Przygotowanie domowych lodów - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Sposób przygotowania:

  1. Otwórz puszkę z masą kajmakową i odłóż 3 łyżki produktu do oddzielnej miseczki. Dodaj do niej orzeszki prażone solone.
  2. Większą część masy kajmakowej przelej do miski i połącz z serkiem mascarpone. Dodaj łyżeczkę drobnej soli.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie, do uzyskania gładkiej masy. Świetnie sprawdzi się tu mikser.
  4. Ubij na sztywno śmietankę 30 proc. Pamiętaj, że musi ona być bardzo dobrze schłodzona.
  5. Dodawaj sztywną śmietankę łyżka po łyżce do masy kajmakowej połączonej z mascarpone. Mieszaj masę powoli.
  6. Przełóż masę do naczynia, w którym będziesz mrozić lody.
  7. Na wierzch masy wyłóż odłożoną masę kajmakową z orzechami.
  8. Wstaw do zamrażarki na około 5 godzin. Po tym czasie, domowe lody solony karmel będą gotowe do spożycia.

Szukasz pomysłu na słodkie i proste danie? Naleśniki ryżowe z naszego kanału wideo to dobra propozycja:

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy