Rewolucyjne lody bez zamrażania, gotowe w dokładnie 3 minuty. Wakacyjny hit na upalne dni

Naszła cię ochota na lody? To normalne, przecież nikt przy takich upałach nie myśli o jedzeniu ciepłych posiłków. Mamy więc ekspresowy przepis na lody bez zamrażania, które zrobisz w kilka minut. Smakują obłędnie i nie wymagają od nas zbyt wielu składników.

Obrazek
Paulina

Lody w sklepach to często mieszanka składników, o których nie słyszeliśmy. Wiele barwników i konserwantów oraz dodatków sprawia, że nie są one najzdrowszym wyborem. Dlatego mamy alternatywę na gorące dnia. Zaczniemy od naszych ulubionych, czyli lodów truskawkowych z mascarpone i wiórkami kokosowymi. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i zarazem zdrowego, wykonaj te przepisy.

Obrazek
Lody - Pyszności; Fotka: Canva.com

Przepis na domowe lody bez zamrażania truskawkowe:

Składniki:

  • 200g mrożonych truskawek
  • 90g mascarpone
  • 60g masła orzechowego
  • 60g wiórek kokosowych
  • 10g erytrytolu

Sposób przygotowania lodów:

Połącz dokładnie wszystkie składniki: mrożone owoce, mascarpone, masło orzechowe, słodzik i wiórki kokosowe przy pomocy blendera w dużym naczyniu. Lody po połączeniu wszystkich składników są gotowe do jedzenia. Lody możesz przełożyć do pucharków i udekorować przed podaniem świeżą miętą.

Obrazek

Jogurtowe lody mango

Składniki:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 50 g serka mascarpone
  • 1 dojrzałe mango
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki erytrytolu

Sposób przygotowania: 

Pokrój mango na małe kawałki. Do przygotowania lodów użyj jogurtu greckiego. Możesz również wybrać inny, bardzo gęsty jogurt naturalny Słodzik rozpuść z dwiema łyżkami ciepłej wody.  Mango, lekki syrop, sok wyciśnięty z limonki, mascarpone i jogurt zmiksuj na gładko, najlepiej ręcznym blenderem.  Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku. Możesz też zjeść od razu.

Obrazek
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Czy erytrol jest zdrowy?

Przepisy na lody mają w swoim składzie bardzo popularny słodzik, jakim jest erytrol (erytrytol). Jest to bardzo dobra alternatywa dla białego cukru. Substancja ta jest równie słodka, jak cukier, a nie zawiera kalorii. Jest zdrowa i bezpieczny do stosowania. Osoby na diecie redukcyjnej nie muszą rezygnować w ten sposób ze słodkiego smaku. Skorzystają też osoby, które zmagają się z cukrzycą i insulinoopornością, ponieważ ten słodzik ma 0 indeks glikemiczny.

Oto reszta naszych sprawdzonych przepisów na domowe lody: 

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy