Domowy popcorn w garnku – karmelowy, czekoladowy, czosnkowy i paprykowy. Jak zrobić w garnku i na patelni?

Domowy popcorn to coś, co sprawdzi się zarówno podczas filmowych seansów, jak i spotkań z przyjaciółmi. Przygotowaliśmy go dziś aż w 4 odsłonach! Jak zrobić popcorn karmelowy, czekoladowy, czosnkowy i paprykowy?

Obrazek
Ewa

Jak zrobić domowy popcorn w garnku, na patelni i w mikrofali?

Domowy popcorn to naprawdę prosta, zdrowa i tania przekąska. Jest o wiele lepszym wyborem niż chipsy i chrupki, a dzięki prostym trikom nadasz mu wyjątkowy smak.

Popcorn na patelni możesz z łatwością zrobić w swoim domu. Wystarczy kupić surowe ziarna kukurydzy. To lepszy wybór niż kupno gotowych mieszanek do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Po pierwsze, sam decydujesz, jaki smak chcesz. Po drugie, niektóre mają naprawdę kiepski skład. A żeby przygotować dobry popcorn naprawdę nie trzeba wiele!

Popcorn możesz przygotować nie tylko w garnku czy na patelni, ale również w kuchence mikrofalowej. Wystarczy, że ziarna kukurydzy wsypiesz do miski i przykryjesz całość talerzem – podobnie jak popcorn na patelni. 3 minuty przy mocy 1000 W powinny wystarczyć. Pamiętaj – używaj tylko naczyń, które możesz wkładać do mikrofali!

Domowy popcorn na słodko i słono – karmelowy, czekoladowy, czosnkowy i paprykowy. Jak zrobić w najlepszej wersji? Wybierz, która spodoba ci się najbardziej i działaj. Składniki i wykonanie poniżej.

Pyszny popcorn przygotowaliśmy w OVI SMART marki Philips

Składniki

Popcorn karmelowy – składniniki

  1. 80 g popcornu
  2. 200 g białego cukru
  3. 100 ml wody
  4. 2 łyżki masła

Popcorn paprykowy – składniniki

  1. 80 g popcornu
  2. 1 łyżka oleju roślinnego
  3. 2 łyżki słodkiej papryki
  4. 1 łyżka soli

Popcorn czosnkowy – składniniki

  1. 80 g popcornu
  2. 2 łyżki oleju roślinnego
  3. 2 łyżki suszonego czosnku
  4. 1 łyżka soli

Popcorn w czekoladzie – składniniki

  1. 80 g popcornu
  2. 100 g czekolady gorzkiej

Jak zrobić popcorn w domu?

Przygotowanie domowego popcorny zacznijmy od uprażenia ziaren kukurydzy.

Możesz to zrobić na patelni lub w garnku z dodatkiem oleju, który przykryje całe dno naczynia. Użyj koniecznie tłuszczu roślinnego i wrzuć ziarna wtedy, gdy będzie już odpowiednio rozgrzany.

My sięgnęliśmy dzisiaj po Ovi Smart. Po 5 minutach w 200 stopniach Celsjusza ziarna zamienią się w chrupiący popcorn. Co najlepsze- bez ani grama tłuszczu!

Stworzyliśmy dwie mieszanki słodkie i dwie słone, więc każdy znajdzie tutaj swojego ulubieńca. Popcorn podziel i przesyp do 4 miseczek.

Popcorn karmelowy – przepis

Kiedy nasze ziarna się już uprażą, czas nadać im wyjątkowy smak.

Zacznijmy od przygotowania popcornu karmelowego, po który chętnie sięgamy w kinie. Zrobienie go samodzielnie jest banalnie proste. W garnku umieść cukier i wodę i podgrzewaj, aż mieszanina zacznie brązowieć. Zdejmij wtedy garnek z palnika i dodaj dwie łyżki masła. Zrób to ostrożnie, bo może pryskać. Wymieszaj całość, aż masa zgęstnieje i polej nią popcorn.

Do karmelu możesz dodać również dwie szczypty soli lub odrobinę cynamonu. Smak będzie jeszcze ciekawszy!

Popcorn czosnkowy – jak go zrobić?

Fani czosnku będą zachwyceni popcornem czosnkowym!

Popcorn możesz przygotować również z dodatkiem czosnku. Wystarczy, że dodasz do niego olej roślinny, czosnek i sól. Inną opcją jest przygotowanie masła czosnkowego: bardzo drobno pokrojony czosnek wrzuć na patelnię razem z masłem. Podgrzewaj, aż masło się roztopi (nie podsmaż za długo, żeby czosnek nie zrobił się gorzki). Polej popcorn roztopionym masłem.

Przepis na popcorn paprykowy

Paprykowy popcorn to najlepszy zamiennik chipsów. I na dodatek jest o niebo zdrowszy!

Połącz popcorn z olejem roślinnym (lub roztopionym masłem). Dodaj sól, słodką paprykę i dokładnie wymieszaj. Możesz przykryć miskę z popcornem talerzykiem i kilkukrotnie potrząsnąć, żeby składniki dokładnie się połączyły. Jeśli jesteś fanem ostrzejszych smaków, dodaj odrobinę ostrej papryki. Możesz użyć również papryki wędzonej, która nada dymny aromat.

Popcorn czekoladowy w garnku. Przepis

Ostatnia propozycja to opcja dla prawdziwych łasuchów! Jak zrobić popcorn czekoladowy w garnku?

Czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej. W tym celu do garnka wlej wodę do ok. 1/3 wysokości i postaw na nim miskę z czekoladą tak, by jej dno nie dotykało wody w garnku. Włącz palnik i rozpuszczaj czekoladę. Gdy będzie już płynna- polej nią uprażone ziarna kukurydzy. Możesz również użyć pół na pół czekolady gorzkiej i mlecznej.

Gotowe!

Nasz domowy popcorn w czterech odsłonach jest już gotowy.

Jak sam widzisz, jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Smakowy popcorn będzie pyszną odmianą od klasycznego z dodatkiem soli. Taką przekąską zdecydowanie zaskoczysz swoich gości!

Palce lizać!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"