Domowy popcorn w garnku – karmelowy, czekoladowy, czosnkowy i paprykowy. Jak zrobić w garnku i na patelni?
Domowy popcorn to coś, co sprawdzi się zarówno podczas filmowych seansów, jak i spotkań z przyjaciółmi. Przygotowaliśmy go dziś aż w 4 odsłonach! Jak zrobić popcorn karmelowy, czekoladowy, czosnkowy i paprykowy?
28.01.2022 13:00
Jak zrobić domowy popcorn w garnku, na patelni i w mikrofali?
Domowy popcorn to naprawdę prosta, zdrowa i tania przekąska. Jest o wiele lepszym wyborem niż chipsy i chrupki, a dzięki prostym trikom nadasz mu wyjątkowy smak.
Popcorn na patelni możesz z łatwością zrobić w swoim domu. Wystarczy kupić surowe ziarna kukurydzy. To lepszy wybór niż kupno gotowych mieszanek do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Po pierwsze, sam decydujesz, jaki smak chcesz. Po drugie, niektóre mają naprawdę kiepski skład. A żeby przygotować dobry popcorn naprawdę nie trzeba wiele!
Popcorn możesz przygotować nie tylko w garnku czy na patelni, ale również w kuchence mikrofalowej. Wystarczy, że ziarna kukurydzy wsypiesz do miski i przykryjesz całość talerzem – podobnie jak popcorn na patelni. 3 minuty przy mocy 1000 W powinny wystarczyć. Pamiętaj – używaj tylko naczyń, które możesz wkładać do mikrofali!
Domowy popcorn na słodko i słono – karmelowy, czekoladowy, czosnkowy i paprykowy. Jak zrobić w najlepszej wersji? Wybierz, która spodoba ci się najbardziej i działaj. Składniki i wykonanie poniżej.
Pyszny popcorn przygotowaliśmy w OVI SMART marki Philips
Składniki
Popcorn karmelowy – składniniki
- 80 g popcornu
- 200 g białego cukru
- 100 ml wody
- 2 łyżki masła
Popcorn paprykowy – składniniki
- 80 g popcornu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka soli
Popcorn czosnkowy – składniniki
- 80 g popcornu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki suszonego czosnku
- 1 łyżka soli
Popcorn w czekoladzie – składniniki
- 80 g popcornu
- 100 g czekolady gorzkiej
Jak zrobić popcorn w domu?
Przygotowanie domowego popcorny zacznijmy od uprażenia ziaren kukurydzy.
Możesz to zrobić na patelni lub w garnku z dodatkiem oleju, który przykryje całe dno naczynia. Użyj koniecznie tłuszczu roślinnego i wrzuć ziarna wtedy, gdy będzie już odpowiednio rozgrzany.
My sięgnęliśmy dzisiaj po Ovi Smart. Po 5 minutach w 200 stopniach Celsjusza ziarna zamienią się w chrupiący popcorn. Co najlepsze- bez ani grama tłuszczu!
Stworzyliśmy dwie mieszanki słodkie i dwie słone, więc każdy znajdzie tutaj swojego ulubieńca. Popcorn podziel i przesyp do 4 miseczek.
Popcorn karmelowy – przepis
Kiedy nasze ziarna się już uprażą, czas nadać im wyjątkowy smak.
Zacznijmy od przygotowania popcornu karmelowego, po który chętnie sięgamy w kinie. Zrobienie go samodzielnie jest banalnie proste. W garnku umieść cukier i wodę i podgrzewaj, aż mieszanina zacznie brązowieć. Zdejmij wtedy garnek z palnika i dodaj dwie łyżki masła. Zrób to ostrożnie, bo może pryskać. Wymieszaj całość, aż masa zgęstnieje i polej nią popcorn.
Do karmelu możesz dodać również dwie szczypty soli lub odrobinę cynamonu. Smak będzie jeszcze ciekawszy!
Popcorn czosnkowy – jak go zrobić?
Fani czosnku będą zachwyceni popcornem czosnkowym!
Popcorn możesz przygotować również z dodatkiem czosnku. Wystarczy, że dodasz do niego olej roślinny, czosnek i sól. Inną opcją jest przygotowanie masła czosnkowego: bardzo drobno pokrojony czosnek wrzuć na patelnię razem z masłem. Podgrzewaj, aż masło się roztopi (nie podsmaż za długo, żeby czosnek nie zrobił się gorzki). Polej popcorn roztopionym masłem.
Przepis na popcorn paprykowy
Paprykowy popcorn to najlepszy zamiennik chipsów. I na dodatek jest o niebo zdrowszy!
Połącz popcorn z olejem roślinnym (lub roztopionym masłem). Dodaj sól, słodką paprykę i dokładnie wymieszaj. Możesz przykryć miskę z popcornem talerzykiem i kilkukrotnie potrząsnąć, żeby składniki dokładnie się połączyły. Jeśli jesteś fanem ostrzejszych smaków, dodaj odrobinę ostrej papryki. Możesz użyć również papryki wędzonej, która nada dymny aromat.
Popcorn czekoladowy w garnku. Przepis
Ostatnia propozycja to opcja dla prawdziwych łasuchów! Jak zrobić popcorn czekoladowy w garnku?
Czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej. W tym celu do garnka wlej wodę do ok. 1/3 wysokości i postaw na nim miskę z czekoladą tak, by jej dno nie dotykało wody w garnku. Włącz palnik i rozpuszczaj czekoladę. Gdy będzie już płynna- polej nią uprażone ziarna kukurydzy. Możesz również użyć pół na pół czekolady gorzkiej i mlecznej.
Gotowe!
Nasz domowy popcorn w czterech odsłonach jest już gotowy.
Jak sam widzisz, jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Smakowy popcorn będzie pyszną odmianą od klasycznego z dodatkiem soli. Taką przekąską zdecydowanie zaskoczysz swoich gości!
Palce lizać!