PrzepisPrzekąskiDomowy popcorn w garnku – karmelowy, czekoladowy, czosnkowy i paprykowy. Jak zrobić w garnku i na patelni?

Domowy popcorn w garnku – karmelowy, czekoladowy, czosnkowy i paprykowy. Jak zrobić w garnku i na patelni?

Domowy popcorn w garnku – karmelowy, czekoladowy, czosnkowy i paprykowy. Jak zrobić w garnku i na patelni?
Ewa

28.01.2022 13:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Domowy popcorn to coś, co sprawdzi się zarówno podczas filmowych seansów, jak i spotkań z przyjaciółmi. Przygotowaliśmy go dziś aż w 4 odsłonach! Jak zrobić popcorn karmelowy, czekoladowy, czosnkowy i paprykowy?

Jak zrobić domowy popcorn w garnku, na patelni i w mikrofali?

Domowy popcorn to naprawdę prosta, zdrowa i tania przekąska. Jest o wiele lepszym wyborem niż chipsy i chrupki, a dzięki prostym trikom nadasz mu wyjątkowy smak.

Popcorn na patelni możesz z łatwością zrobić w swoim domu. Wystarczy kupić surowe ziarna kukurydzy. To lepszy wybór niż kupno gotowych mieszanek do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Po pierwsze, sam decydujesz, jaki smak chcesz. Po drugie, niektóre mają naprawdę kiepski skład. A żeby przygotować dobry popcorn naprawdę nie trzeba wiele!

Popcorn możesz przygotować nie tylko w garnku czy na patelni, ale również w kuchence mikrofalowej. Wystarczy, że ziarna kukurydzy wsypiesz do miski i przykryjesz całość talerzem – podobnie jak popcorn na patelni. 3 minuty przy mocy 1000 W powinny wystarczyć. Pamiętaj – używaj tylko naczyń, które możesz wkładać do mikrofali!

Domowy popcorn na słodko i słono – karmelowy, czekoladowy, czosnkowy i paprykowy. Jak zrobić w najlepszej wersji? Wybierz, która spodoba ci się najbardziej i działaj. Składniki i wykonanie poniżej.

Pyszny popcorn przygotowaliśmy w OVI SMART marki Philips

Składniki

Popcorn karmelowy – składniniki

  1. 80 g popcornu
  2. 200 g białego cukru
  3. 100 ml wody
  4. 2 łyżki masła

Popcorn paprykowy – składniniki

  1. 80 g popcornu
  2. 1 łyżka oleju roślinnego
  3. 2 łyżki słodkiej papryki
  4. 1 łyżka soli

Popcorn czosnkowy – składniniki

  1. 80 g popcornu
  2. 2 łyżki oleju roślinnego
  3. 2 łyżki suszonego czosnku
  4. 1 łyżka soli

Popcorn w czekoladzie – składniniki

  1. 80 g popcornu
  2. 100 g czekolady gorzkiej

Jak zrobić popcorn w domu?

Przygotowanie domowego popcorny zacznijmy od uprażenia ziaren kukurydzy.

Możesz to zrobić na patelni lub w garnku z dodatkiem oleju, który przykryje całe dno naczynia. Użyj koniecznie tłuszczu roślinnego i wrzuć ziarna wtedy, gdy będzie już odpowiednio rozgrzany.

My sięgnęliśmy dzisiaj po Ovi Smart. Po 5 minutach w 200 stopniach Celsjusza ziarna zamienią się w chrupiący popcorn. Co najlepsze- bez ani grama tłuszczu!

Stworzyliśmy dwie mieszanki słodkie i dwie słone, więc każdy znajdzie tutaj swojego ulubieńca. Popcorn podziel i przesyp do 4 miseczek.

Popcorn karmelowy – przepis

Kiedy nasze ziarna się już uprażą, czas nadać im wyjątkowy smak.

Zacznijmy od przygotowania popcornu karmelowego, po który chętnie sięgamy w kinie. Zrobienie go samodzielnie jest banalnie proste. W garnku umieść cukier i wodę i podgrzewaj, aż mieszanina zacznie brązowieć. Zdejmij wtedy garnek z palnika i dodaj dwie łyżki masła. Zrób to ostrożnie, bo może pryskać. Wymieszaj całość, aż masa zgęstnieje i polej nią popcorn.

Do karmelu możesz dodać również dwie szczypty soli lub odrobinę cynamonu. Smak będzie jeszcze ciekawszy!

Popcorn czosnkowy – jak go zrobić?

Fani czosnku będą zachwyceni popcornem czosnkowym!

Popcorn możesz przygotować również z dodatkiem czosnku. Wystarczy, że dodasz do niego olej roślinny, czosnek i sól. Inną opcją jest przygotowanie masła czosnkowego: bardzo drobno pokrojony czosnek wrzuć na patelnię razem z masłem. Podgrzewaj, aż masło się roztopi (nie podsmaż za długo, żeby czosnek nie zrobił się gorzki). Polej popcorn roztopionym masłem.

Przepis na popcorn paprykowy

Paprykowy popcorn to najlepszy zamiennik chipsów. I na dodatek jest o niebo zdrowszy!

Połącz popcorn z olejem roślinnym (lub roztopionym masłem). Dodaj sól, słodką paprykę i dokładnie wymieszaj. Możesz przykryć miskę z popcornem talerzykiem i kilkukrotnie potrząsnąć, żeby składniki dokładnie się połączyły. Jeśli jesteś fanem ostrzejszych smaków, dodaj odrobinę ostrej papryki. Możesz użyć również papryki wędzonej, która nada dymny aromat.

Popcorn czekoladowy w garnku. Przepis

Ostatnia propozycja to opcja dla prawdziwych łasuchów! Jak zrobić popcorn czekoladowy w garnku?

Czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej. W tym celu do garnka wlej wodę do ok. 1/3 wysokości i postaw na nim miskę z czekoladą tak, by jej dno nie dotykało wody w garnku. Włącz palnik i rozpuszczaj czekoladę. Gdy będzie już płynna- polej nią uprażone ziarna kukurydzy. Możesz również użyć pół na pół czekolady gorzkiej i mlecznej.

Gotowe!

Nasz domowy popcorn w czterech odsłonach jest już gotowy.

Jak sam widzisz, jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Smakowy popcorn będzie pyszną odmianą od klasycznego z dodatkiem soli. Taką przekąską zdecydowanie zaskoczysz swoich gości!

Palce lizać!