Robię pizzę na nietypowym spodzie. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś
Jesteś wielkim fanem pizzy? Jeśli tak, koniecznie przetestuj oryginalny pomysł ze spodem na bazie mięsa. To będzie coś nowego i smacznego jednocześnie!
03.04.2024 | aktual.: 03.04.2024 11:09
Pizza to jedno z najbardziej znanych dań na całym świecie. I zwykle kojarzy się z chrupiącym ciastem, pysznym sosem pomidorowym i całą masą dodatków. I oczywiście w takim wydaniu jak najbardziej robi wrażenie. Nie oznacza to jednocześnie, że nie można poszaleć z klasyką i na jej bazie stworzyć coś ciekawego i oryginalnego.
Jak osiągnąć takie efekty? To bardzo proste, przygotuj pyszną pizzę na bazie kurczaka. Tak, dobrze przeczytałeś, pizzę można zrobić na kurczakowym spodzie. Nie musisz więc wyrabiać ciasta i czekać, aż wyrośnie. Zamiast tego rozbij filety z kurczaka, dodaj ulubione dodatki i wstaw danie do piekarnika. Już po chwili będziesz zajadał się smacznym posiłkiem. I gwarantuję ci, że już po jednym kęsie pokochasz nowy patent na domową pizzę. Innej opcji po prostu nie ma!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizza na kurczakowym spodzie zrobi furorę w każdym domu. Łatwa w przygotowaniu i genialna w smaku
Składniki:
- 1 filet z piersi z kurczaka,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta pieprzu,
- 2 łyżki sosu do pizzy,
- 30 g tartej mozzarelli,
- 6 plasterków mini salami,
- 1 garść czarnych oliwek,
- 1 pieczarka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem tradycyjnie rozpoczynam od przygotowania spodu. Aby, go zrobić, nacinam pierś z kurczaka w taki sposób, aby móc rozłożyć ją na pół.
Krok 2. Następnie każdy kawałek przykrywam folią spożywczą i rozbijam na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa. Tak przygotowanego kurczaka przekładam na blachę do pieczenia. Wcześniej kuchenny gadżet zabezpieczam przy pomocy papieru do pieczenia. I spód na przyszłą pizzę już jest.
Krok 3. Spód z kurczaka doprawiam do smaku przy pomocy słodkiej papryki, suszonego czosnku oraz suszonego majeranku. Nie zapominam również o soli i pieprzu. Kolejną warstwę tworzę z sosu do pizzy.
Krok 4. Jako kolejne składniki na pizzy lądują: starta na tarce mozzarella, mini salami, pieczarka pokrojona w cienkie plasterki oraz czarne oliwki.
Krok 5. To oczywiście nie koniec, bo na wierzchu pizzy rozprowadzam dodatkową porcję żółtego sera.
Dopiero w takim wydaniu wkładam pizzę do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowa pizza jest tak dobra, że nie wymaga żadnych dodatków. I to wszystko, smacznego!