Robię pizzę na nietypowym spodzie. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś

Jesteś wielkim fanem pizzy? Jeśli tak, koniecznie przetestuj oryginalny pomysł ze spodem na bazie mięsa. To będzie coś nowego i smacznego jednocześnie!

Ta pizza to zupełnie inny wymiarTa pizza to zupełnie inny wymiar
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Pizza to jedno z najbardziej znanych dań na całym świecie. I zwykle kojarzy się z chrupiącym ciastem, pysznym sosem pomidorowymcałą masą dodatków. I oczywiście w takim wydaniu jak najbardziej robi wrażenie. Nie oznacza to jednocześnie, że nie można poszaleć z klasyką i na jej bazie stworzyć coś ciekawegooryginalnego

Jak osiągnąć takie efekty? To bardzo proste, przygotuj pyszną pizzę na bazie kurczaka. Tak, dobrze przeczytałeś, pizzę można zrobić na kurczakowym spodzie. Nie musisz więc wyrabiać ciasta i czekać, aż wyrośnie. Zamiast tego rozbij filety z kurczaka, dodaj ulubione dodatki i wstaw danie do piekarnika. Już po chwili będziesz zajadał się smacznym posiłkiem. I gwarantuję ci, że już po jednym kęsie pokochasz nowy patent na domową pizzę. Innej opcji po prostu nie ma!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robię pizzę na nietypowym spodzie. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś

Pizza na kurczakowym spodzie zrobi furorę w każdym domu. Łatwa w przygotowaniu i genialna w smaku

Składniki:

  • 1 filet z piersi z kurczaka,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki sosu do pizzy,
  • 30 g tartej mozzarelli,
  • 6 plasterków mini salami,
  • 1 garść czarnych oliwek,
  • 1 pieczarka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem tradycyjnie rozpoczynam od przygotowania spodu. Aby, go zrobić, nacinam pierś z kurczaka w taki sposób, aby móc rozłożyć ją na pół. 

Zaczynam od przygotowania kurczaka
Zaczynam od przygotowania kurczaka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie każdy kawałek przykrywam folią spożywczą i rozbijam na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa. Tak przygotowanego kurczaka przekładam na blachę do pieczenia. Wcześniej kuchenny gadżet zabezpieczam przy pomocy papieru do pieczenia. I spód na przyszłą pizzę już jest.

Spód już jest
Spód już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Spód z kurczaka doprawiam do smaku przy pomocy słodkiej papryki, suszonego czosnku oraz suszonego majeranku. Nie zapominam również o solipieprzu. Kolejną warstwę tworzę z sosu do pizzy

Oczywiście na pizzy nie może zabraknąć sosu pomidorowego
Oczywiście na pizzy nie może zabraknąć sosu pomidorowego © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako kolejne składniki na pizzy lądują: starta na tarce mozzarella, mini salami, pieczarka pokrojona w cienkie plasterki oraz czarne oliwki

Czas na dodatki
Czas na dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec, bo na wierzchu pizzy rozprowadzam dodatkową porcję żółtego sera

Sera nigdy za wiele
Sera nigdy za wiele © Licencjodawca | Pyszności

Dopiero w takim wydaniu wkładam pizzę do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Krok 6. Gotowa pizza jest tak dobra, że nie wymaga żadnych dodatków. I to wszystko, smacznego!

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej