Układam na plastrach sera i zwijam w roladkę. Każdy, kto spróbuje, sięga po dokładkę
Ten przepis przyda ci się, jeśli zdarza ci się przygotowywać imprezę dla znajomych albo po prostu lubisz dobrze zjeść podczas oglądania filmu. Roladki serowe z przepysznym, śmietankowym nadzieniem, polecają się zresztą nie tylko na takie okazje. Sam się przekonaj!
27.03.2024 09:18
"Pyszne i ładnie wyglądają. Idealne na imprezę i na śniadanie dla ukochanego" - napisała o roladkach serowych pani Magda, autorka przepisu zamieszczonego na portalu przyslijprzepis.pl. Cóż, trudno się z nią nie zgodzić. Roladki serowe rzeczywiście prezentują się doskonale, smakują obłędnie, a chociaż skład to prozaiczne połączenie najprostszych składników na świecie, to efekt może wprawić drugą połówkę w zachwyt. Kto powiedział, że do tego jest niezbędny kawior z jesiotra i ostrygi?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki serowe to świetny przykład na to, że czasem wystarczą proste produkty z lodówki, by stworzyć pyszną przekąskę, która na pewno umili nam wieczór lub poranek. Serek śmietankowy, warzywa, ser i trochę przypraw: nic więcej nie będzie ci potrzebne. Byłbym zapomniał: jeszcze szczypiorek, który posłuży ci nie tylko do doprawienia nadzienia, ale również... związania rolad. Powodzenia!
Roladki serowe
Składniki:
- 12 cienkich plasterków sera żółtego,
- 150 g serka śmietankowego typu Almette,
- 1/2 średniej papryki,
- większa garść posiekanego szczypiorku,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 średniej czerwonej cebuli,
- pieprz,
- dodatkowo: 24 kawałki szczypiorku do zawiązania roladek.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i paprykę drobno posiekaj i przełóż je do naczynia. Dodaj serek śmietankowy, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem. Sól raczej nie będzie ci potrzebna, ale sam o tym zadecyduj.
- Plastry sera rozłóż na desce. Na dłuższej krawędzi rozłóż nadzienie i zawiń roladki.
- Ruloniki przekrój teraz na pół — możesz to zrobić po skosie, żeby ładnie wyglądały. Delikatnie przewiąż je szczypiorkiem, żeby się nie rozpadały. Smacznego!