Poszła na ostrygi ze znajomymi. Gdy spróbowała, wszyscy wybuchli śmiechem

"Ostrygi są przepyszne" - brzmi tytuł filmiku, który na Facebooku robi prawdziwą furorę. Po minie dziewczyny, która na nagraniu próbuje tego owocu morza, wnioskujemy że ma inne zdanie na ten temat. Jej reakcja mówi wszystko. Czy twoja była taka sama, gdy pierwszy raz próbowałeś ostryg?

ObrazekOstrygi nie dla każdego? - Pyszności; foto: Facebook: Wesoły Kontroler

Nie każdy produkt, który w wielu krajach uchodzi za przysmak, przechodzi nam przez gardło bez problemu. A przynajmniej nie za pierwszym razem. W internecie nie brakuje nagrań z "degustacji" surströmminga, kiszonego śledzia uwielbianego przez Szwedów albo duriana, najbardziej śmierdzącego owocu świata, którego rekordowa cena osiągnęła poziom... 190 tysięcy złotych za jedną sztukę.

Obrazek
Nie wszyscy lubią ostrygi - Pyszności; foto: Canva

Nie tylko jedzenie potraw regionalnych może niejako stanowić wyzwanie. Również ekskluzywne potrawy z trzygwiazdkowych europejskich restauracji potrafią, mówiąc wprost, zaatakować podniebienie swoim nietypowym, specyficznym smakiem. Wśród nich można wyróżnić kawior z jesiotra, ślimaki, foie gras czy właśnie... ostrygi. O tym, że ich smak nie wszystkim pasuje, przekonała się dziewczyna z popularnego w mediach społecznościowych nagrania.

Nie mogła przełknąć ostrygi

Istnieją dwie szkoły jedzenia ostryg. Jedni mówią, że należy je połknąć w całości. Inni — że naturalnym sposobem jest jej pogryzienie. Nieważne jednak, która z tych metod jest ci bliższa; dziewczyna z nagrania, które pojawiło się na Facebooku i YouTube, zrobiła to po prostu źle. To niezdecydowanie dużo ją kosztowało.

Jedno jest pewne: to musiał być pierwszy raz, kiedy bohaterka filmu próbowała ostryg. Wokół piękna, nadmorska okolica, elegancka restauracja, słoneczna pogoda. Okoliczności, które ewidentnie natchnęły ją do wyjścia ze strefy komfortu i zaryzykowania. Do pewnego momentu wszystko szło dobrze. Dziewczyna, zgodnie z etykietą, przechyliła muszlę i "wlała" jej zawartość do ust.

Dopiero na tym etapie pojawił się problem. Specyficzny, morski smak ostrygi okazał się dla naszej bohaterki za mocny. Nie mogła ani przełknąć mięsa, ani go pogryźć. Dzielnie walczyła z uczuciem odrazy, ale nie była w stanie powstrzymać odruchów wymiotnych. Każda próba połknięcia kończyła się niepowodzeniem. W pewnym momencie nagrania pokazała rozbawionym towarzyszom, że mięso dalej spoczywa na jej języku. Ostatecznie dziewczyna się poddała i wypluła rozmemłaną ostrygę.

Tym, którzy zamierzają przemóc się i spróbować ostryg, ale obawiają się swojej reakcji, polecamy spożywanie ich z dodatkiem. Małże te doskonale komponują się ze słodko-kwaśnymi sosami, na przykład na bazie cytryny, octu, mango, kumkwatu czy pomarańczy. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej