Kroję na plastry i układam w garnku. Nawet teściowa chwali, bo jest soczysty i pyszny
Nie masz pomysłu na obiad? Schab w sosie własnym to jedno z tych dań, które robi się samo. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, aby cieszyć się pysznym, niezwykle aromatycznym obiadem, który zachwyci wszystkich domowników.
27.03.2024 08:38
Przeciętny Polak zjada aż 40 kg schabu rocznie! Przygotowujemy go na dziesiątki różnych sposobów. Uwielbiamy klasyczne schabowe, schab w sosie, pieczony czy ten w sosie własnym. To ponadczasowa klasyka, która nigdy się nie nudzi. Poznaj prosty przepis na aromatyczny schab w sosie własnym. Przygotujesz go w mniej niż 10 minut, a efekt końcowy zachwyci samą teściową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kilka składników, 10 minut roboty. Schab w sosie własnym zachwyci domowników
Dźwięk rozbijanego schabu przypomina o niedzieli. Schabowe to jedno z tych dań, które serwujemy w ostatni dzień weekendu. To klasyka polskiej kuchni, która smakuje nie tylko Polakom, ale i zagranicznym turystom. Sekretem dobrego schabu jest dokładnie rozbicie mięsa. W ten prosty sposób skrócisz obróbkę termiczną, a mięso wyjdzie miękkie i soczyste.
Nie masz czasu na rozbijanie i panierowanie? Przygotuj prosty schab w sosie własnym. Wystarczy, że przyprawisz kotlety, podsmażysz je na patelni i dodasz do nich kilku przypraw, które z pewnością masz już w domu. Pod koniec smażenia dorzuć pokrojoną w plastry cebulę, a całość zalej wodą. Patelnię przykryj pokrywką i... zajmij się sobą. To jedno z tych dań, które robi się samo. Po kilkudziesięciu minutach będziesz cieszyć się miękkim, kruchym i niezwykle aromatycznym schabem, a domownicy aż zaniemówią z wrażenia.
Schab w sosie własnym — przepis
Składniki:
- 500 g schabu,
- 2 cebule,
- 2 szklanki wody,
- 3 łyżki oleju,
- 3 liście laurowe,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki soli,
- łyżeczka oregano,
- pieprz,
- masło,
- 3 łyżki mąki.
Przygotowanie:
- Schab umyj, osusz i rozbij na cieńsze plastry (ten krok można pominąć). Oprósz go solą, pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso z dwóch stron.
- Kiedy lekko się zarumieni, zdejmij go z patelni. Nie wylewaj oleju.
- Cebulę obierz i pokrój w pióra. Przełóż ją na patelnie i smaż ją przez minutę. Po minucie dodaj posmażony schab. Dorzuć liście laurowe. Całość smaż jeszcze przez 10 minut na wolnym ogniu.
- Po 10 minutach dodaj przyprawy. Całość zalej wodą, a garnek przykryj pokrywką. Zmniejsz moc grzania i duś schab przez godzinę, aż stanie się miękki.
- Pod koniec gotowania przygotuj zasmażkę. Dwie łyżki masła rozpuść w garnku. Dodaj do niego 3 łyżki mąki, a gotową zasmażkę dodaj do duszącego się schabu. Podkręć gaz i poczekaj, aż sos się zagotuje.
- Podawaj jeszcze ciepłe. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.