Kroję na plastry i układam w garnku. Nawet teściowa chwali, bo jest soczysty i pyszny
27.03.2024 08:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie masz pomysłu na obiad? Schab w sosie własnym to jedno z tych dań, które robi się samo. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, aby cieszyć się pysznym, niezwykle aromatycznym obiadem, który zachwyci wszystkich domowników.
Przeciętny Polak zjada aż 40 kg schabu rocznie! Przygotowujemy go na dziesiątki różnych sposobów. Uwielbiamy klasyczne schabowe, schab w sosie, pieczony czy ten w sosie własnym. To ponadczasowa klasyka, która nigdy się nie nudzi. Poznaj prosty przepis na aromatyczny schab w sosie własnym. Przygotujesz go w mniej niż 10 minut, a efekt końcowy zachwyci samą teściową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kilka składników, 10 minut roboty. Schab w sosie własnym zachwyci domowników
Dźwięk rozbijanego schabu przypomina o niedzieli. Schabowe to jedno z tych dań, które serwujemy w ostatni dzień weekendu. To klasyka polskiej kuchni, która smakuje nie tylko Polakom, ale i zagranicznym turystom. Sekretem dobrego schabu jest dokładnie rozbicie mięsa. W ten prosty sposób skrócisz obróbkę termiczną, a mięso wyjdzie miękkie i soczyste.
Nie masz czasu na rozbijanie i panierowanie? Przygotuj prosty schab w sosie własnym. Wystarczy, że przyprawisz kotlety, podsmażysz je na patelni i dodasz do nich kilku przypraw, które z pewnością masz już w domu. Pod koniec smażenia dorzuć pokrojoną w plastry cebulę, a całość zalej wodą. Patelnię przykryj pokrywką i... zajmij się sobą. To jedno z tych dań, które robi się samo. Po kilkudziesięciu minutach będziesz cieszyć się miękkim, kruchym i niezwykle aromatycznym schabem, a domownicy aż zaniemówią z wrażenia.
Schab w sosie własnym — przepis
Składniki:
- 500 g schabu,
- 2 cebule,
- 2 szklanki wody,
- 3 łyżki oleju,
- 3 liście laurowe,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki soli,
- łyżeczka oregano,
- pieprz,
- masło,
- 3 łyżki mąki.
Przygotowanie:
- Schab umyj, osusz i rozbij na cieńsze plastry (ten krok można pominąć). Oprósz go solą, pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso z dwóch stron.
- Kiedy lekko się zarumieni, zdejmij go z patelni. Nie wylewaj oleju.
- Cebulę obierz i pokrój w pióra. Przełóż ją na patelnie i smaż ją przez minutę. Po minucie dodaj posmażony schab. Dorzuć liście laurowe. Całość smaż jeszcze przez 10 minut na wolnym ogniu.
- Po 10 minutach dodaj przyprawy. Całość zalej wodą, a garnek przykryj pokrywką. Zmniejsz moc grzania i duś schab przez godzinę, aż stanie się miękki.
- Pod koniec gotowania przygotuj zasmażkę. Dwie łyżki masła rozpuść w garnku. Dodaj do niego 3 łyżki mąki, a gotową zasmażkę dodaj do duszącego się schabu. Podkręć gaz i poczekaj, aż sos się zagotuje.
- Podawaj jeszcze ciepłe. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.