Kroję na plastry i układam w garnku. Nawet teściowa chwali, bo jest soczysty i pyszny

Nie masz pomysłu na obiad? Schab w sosie własnym to jedno z tych dań, które robi się samo. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, aby cieszyć się pysznym, niezwykle aromatycznym obiadem, który zachwyci wszystkich domowników.

Schab w sosie własnym.Schab w sosie własnym.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yanek

Przeciętny Polak zjada aż 40 kg schabu rocznie! Przygotowujemy go na dziesiątki różnych sposobów. Uwielbiamy klasyczne schabowe, schab w sosie, pieczony czy ten w sosie własnym. To ponadczasowa klasyka, która nigdy się nie nudzi. Poznaj prosty przepis na aromatyczny schab w sosie własnym. Przygotujesz go w mniej niż 10 minut, a efekt końcowy zachwyci samą teściową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Kilka składników, 10 minut roboty. Schab w sosie własnym zachwyci domowników

Dźwięk rozbijanego schabu przypomina o niedzieli. Schabowe to jedno z tych dań, które serwujemy w ostatni dzień weekendu. To klasyka polskiej kuchni, która smakuje nie tylko Polakom, ale i zagranicznym turystom. Sekretem dobrego schabu jest dokładnie rozbicie mięsa. W ten prosty sposób skrócisz obróbkę termiczną, a mięso wyjdzie miękkie i soczyste.

Nie masz czasu na rozbijanie i panierowanie? Przygotuj prosty schab w sosie własnym. Wystarczy, że przyprawisz kotlety, podsmażysz je na patelni i dodasz do nich kilku przypraw, które z pewnością masz już w domu. Pod koniec smażenia dorzuć pokrojoną w plastry cebulę, a całość zalej wodą. Patelnię przykryj pokrywką i... zajmij się sobą. To jedno z tych dań, które robi się samo. Po kilkudziesięciu minutach będziesz cieszyć się miękkim, kruchym i niezwykle aromatycznym schabem, a domownicy aż zaniemówią z wrażenia.

Schab w sosie własnym — przepis

Składniki:

  • 500 g schabu,
  • 2 cebule,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczka oregano,
  • pieprz,
  • masło,
  • 3 łyżki mąki.

Przygotowanie:

  1. Schab umyj, osusz i rozbij na cieńsze plastry (ten krok można pominąć). Oprósz go solą, pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso z dwóch stron.
  3. Kiedy lekko się zarumieni, zdejmij go z patelni. Nie wylewaj oleju.
  4. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Przełóż ją na patelnie i smaż ją przez minutę. Po minucie dodaj posmażony schab. Dorzuć liście laurowe. Całość smaż jeszcze przez 10 minut na wolnym ogniu.
  5. Po 10 minutach dodaj przyprawy. Całość zalej wodą, a garnek przykryj pokrywką. Zmniejsz moc grzania i duś schab przez godzinę, aż stanie się miękki.
  6. Pod koniec gotowania przygotuj zasmażkę. Dwie łyżki masła rozpuść w garnku. Dodaj do niego 3 łyżki mąki, a gotową zasmażkę dodaj do duszącego się schabu. Podkręć gaz i poczekaj, aż sos się zagotuje.
  7. Podawaj jeszcze ciepłe. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej