PoradyOdkąd spróbowałam tych kotletów, nie robię już schabowych ani mielonych. Smakują sto razy lepiej

Odkąd spróbowałam tych kotletów, nie robię już schabowych ani mielonych. Smakują sto razy lepiej

Kotlety to obiadowy klasyk. Proste, pyszne, zawsze się udają i sprawdzają... Może tylko czasami trochę nudzą i wciąż poszukujemy nowych inspiracji. Mamy przepis, który cię zaskoczy. Takiego składnika na pewno się nie spodziewasz! Sprawia, że kotlety są soczyste i smakują wybornie.

Te kotlety smakuje wybornie!
Te kotlety smakuje wybornie!
Źródło zdjęć: © Getty Images | XIEWENHUI

21.03.2024 07:36

Schabowy czy mielony, do tego ziemniaki i surówka? Na taki obiad skusimy się zawsze. Szybki do przygotowania, pyszny i pożywny. Nawet jeśli lubisz takie tradycyjne zestawienia, to pewnie czasami masz ochotę na coś nowego. Kotlety dają mnóstwo możliwości w kuchni. Oto ciekawa inspiracja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z francuskim posmakiem

Na wykorzystanie zup w proszku jest sporo patentów w kuchni. A gdyby tak zupy cebulowej użyć do kotletów? Efekt może przerosnąć twoje oczekiwania. Przepis z jej użyciem pojawił się na kanale YouTube Majkel gotuje. I na pewno ma się ochotę od razu go wypróbować. Kotlety mają posmak zupy cebulowej, którą uwielbiają Francuzi. Jest delikatna, a jednocześnie świetnie doprawiona. 

Kotlety w cieście cebulowym - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 opakowanie zupy cebulowej,
  • jajko,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka pokrój na grubsze plastry pod kątem. Posól i popieprz do smaku.
  2. Ser żółty, np. cheddar, zetrzyj na tarce.
  3. Opakowanie zupy cebulowej wymieszaj z jajkiem i mąką. Dodaj mleko i ponownie wymieszaj.
  4. Ser wymieszaj z mleczną masą. Do takiego ciasta włóż kawałki kurczaka i wymieszaj, by były dokładnie obtoczone w cieście.
  5. Kotlety smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie