Odkąd spróbowałam tych kotletów, nie robię już schabowych ani mielonych. Smakują sto razy lepiej
Kotlety to obiadowy klasyk. Proste, pyszne, zawsze się udają i sprawdzają... Może tylko czasami trochę nudzą i wciąż poszukujemy nowych inspiracji. Mamy przepis, który cię zaskoczy. Takiego składnika na pewno się nie spodziewasz! Sprawia, że kotlety są soczyste i smakują wybornie.
21.03.2024 07:36
Schabowy czy mielony, do tego ziemniaki i surówka? Na taki obiad skusimy się zawsze. Szybki do przygotowania, pyszny i pożywny. Nawet jeśli lubisz takie tradycyjne zestawienia, to pewnie czasami masz ochotę na coś nowego. Kotlety dają mnóstwo możliwości w kuchni. Oto ciekawa inspiracja.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z francuskim posmakiem
Na wykorzystanie zup w proszku jest sporo patentów w kuchni. A gdyby tak zupy cebulowej użyć do kotletów? Efekt może przerosnąć twoje oczekiwania. Przepis z jej użyciem pojawił się na kanale YouTube Majkel gotuje. I na pewno ma się ochotę od razu go wypróbować. Kotlety mają posmak zupy cebulowej, którą uwielbiają Francuzi. Jest delikatna, a jednocześnie świetnie doprawiona.
Kotlety w cieście cebulowym - przepis
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka,
- 100 g sera żółtego,
- 2 łyżki mąki,
- 1 opakowanie zupy cebulowej,
- jajko,
- 0,5 szklanki mleka,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka pokrój na grubsze plastry pod kątem. Posól i popieprz do smaku.
- Ser żółty, np. cheddar, zetrzyj na tarce.
- Opakowanie zupy cebulowej wymieszaj z jajkiem i mąką. Dodaj mleko i ponownie wymieszaj.
- Ser wymieszaj z mleczną masą. Do takiego ciasta włóż kawałki kurczaka i wymieszaj, by były dokładnie obtoczone w cieście.
- Kotlety smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.