Odkąd spróbowałam tych kotletów, nie robię już schabowych ani mielonych. Smakują sto razy lepiej

Kotlety to obiadowy klasyk. Proste, pyszne, zawsze się udają i sprawdzają... Może tylko czasami trochę nudzą i wciąż poszukujemy nowych inspiracji. Mamy przepis, który cię zaskoczy. Takiego składnika na pewno się nie spodziewasz! Sprawia, że kotlety są soczyste i smakują wybornie.

kotletyTe kotlety smakuje wybornie!
Źródło zdjęć: © Getty Images | XIEWENHUI
Dorota Gepert

Schabowy czy mielony, do tego ziemniaki i surówka? Na taki obiad skusimy się zawsze. Szybki do przygotowania, pyszny i pożywny. Nawet jeśli lubisz takie tradycyjne zestawienia, to pewnie czasami masz ochotę na coś nowego. Kotlety dają mnóstwo możliwości w kuchni. Oto ciekawa inspiracja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W środku pysznych kotlecików czeka smaczna niespodzianka. W połączeniu z pomidorowym sosem smakują jeszcze lepiej

Z francuskim posmakiem

Na wykorzystanie zup w proszku jest sporo patentów w kuchni. A gdyby tak zupy cebulowej użyć do kotletów? Efekt może przerosnąć twoje oczekiwania. Przepis z jej użyciem pojawił się na kanale YouTube Majkel gotuje. I na pewno ma się ochotę od razu go wypróbować. Kotlety mają posmak zupy cebulowej, którą uwielbiają Francuzi. Jest delikatna, a jednocześnie świetnie doprawiona. 

Kotlety w cieście cebulowym - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 opakowanie zupy cebulowej,
  • jajko,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka pokrój na grubsze plastry pod kątem. Posól i popieprz do smaku.
  2. Ser żółty, np. cheddar, zetrzyj na tarce.
  3. Opakowanie zupy cebulowej wymieszaj z jajkiem i mąką. Dodaj mleko i ponownie wymieszaj.
  4. Ser wymieszaj z mleczną masą. Do takiego ciasta włóż kawałki kurczaka i wymieszaj, by były dokładnie obtoczone w cieście.
  5. Kotlety smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem