Pierś z indyka najpierw nacinam, a potem ukrywam w niej pyszne rarytasy
Znudziły ci się już wszystkie mięsne propozycje obiadowe? Potrzebujesz nowej inspiracji? Trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment poznasz genialny patent na smaczny obiad dla całej rodziny.
22.02.2024 | aktual.: 20.03.2024 13:23
Najczęściej na naszych stołach pojawia się kurczak. I oczywiście nie ma nic w tym złego, ale tym razem chciałabym zachęcić cię do małej modyfikacji. Zamiast piersi z kurczaka użyj mięsa z indyka i nafaszeruj je na bogato pysznymi dodatkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na kombinację aromatycznej zalewy na bazie przypraw, boczku oraz żółtego sera. Uwierz mi na słowo, takie trio jeszcze bardziej podkręci smak indyka. Co więcej, zamiast smażyć mięsa w grubej panierce, wybierz lżejszą i delikatniejszą formę. Indyka z dodatkami upiecz w piekarniku, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwa uczta dla każdego podniebienia.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Lekki obiad w ciekawej wersji przyda się w każdym domu. Tym bardziej, że jego przygotowanie to czysta przyjemność
Składniki:
- 600 g piersi z indyka,
- ⅓ szkl. oliwy z oliwek,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- 10 plastrów żółtego sera,
- 10 plastrów boczku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania piersi z indyka. Najpierw oczyszczam i osuszam mięso, po czym układam je na desce do krojenia i robię kilka poziomych nacięć przez całą długość.
W ten sposób udaje mi się uzyskać efekt mini kieszonek, w których można ukryć smaczne kąski.
Krok 2. Następnie biorę do ręki plaster żółtego sera. Bezpośrednio na serze układam plaster boczku i powstałą konstrukcję składam na pół. Tak przygotowaną kombinację wkładam do przygotowanych przed chwilą kieszonek.
Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo do przepisu potrzebna jest jeszcze zalewa. Aby ją przygotować, w małej misce łączę ze sobą: oliwę z oliwek, oregano, majeranek, tymianek, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól oraz pieprz.
Produkty dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 4. Powstały miks rozprowadzam na indyku z dodatkami. Dopiero w takiej formie mięso może trafić do piekarnika na 20-25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję dodatki do obiadu. Szczególnie polecam podawać pierś z indyka z kolorową sałatką. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby mięso w takim wydaniu połączyć także z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Postaw na opcję, która najbardziej ci odpowiada. I to wszystko, smacznego!