WideoKurczak z gruszkowo-serową wkładką dosłownie rozpływa się w ustach

Kurczak z gruszkowo-serową wkładką dosłownie rozpływa się w ustach

Jak przygotować kurczaka, aby zachwycał smakiem już od pierwszego kęsa? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które z pewnością nigdy cię nie zawiedzie.

Kurczak z wyjątkowymi dodatkami ma w sobie to "coś"
Kurczak z wyjątkowymi dodatkami ma w sobie to "coś"
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

16.02.2024 09:50

Kurczak gości w naszych kuchniach bardzo często. Nie oznacza to jednak, że za każdym razem mamy podawać go w ten sam sposób. Warto wprowadzać różne rozwiązania, aby obiad z mięsnym dodatkiem szybko się nie znudził. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

I tak się składa, że mam genialny patent na przygotowanie kurczaka w ciekawym wydaniu. Wszystko, co musisz zrobić, to nafaszerować go na bogato domowym dressingiem, kultowym owocem i smacznym serem. Obok takiego trio nie sposób przejść obojętnie. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Bo popularne mięso z dodatkami warto upiec na pierzynce z czerwonej cebuli, która jeszcze bardziej podkręci wszystkie smaki zgromadzone w jednym daniu. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Kurczak pieczony na czerwonej cebuli skrywa pyszną niespodziankę. Czegoś tak dobrego dawno nie jadłam!

Składniki:

Dressing:

  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 1/3 szkl. miodu,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Kurczak i dodatki:

  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • 120 g sera brie,
  • 1 gruszka,
  • 2 czerwone cebule.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dressingu. W tym celu łączę ze sobą: miód, oliwę z oliwek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony tymianek, sól oraz pieprz. 

Zaczynam od przygotowania dressingu
Zaczynam od przygotowania dressingu© Licencjodawca | Pyszności

Nie zapominam też o dodaniu musztardy Dijon. Wszystkie składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi, aby stworzyły idealną kombinację smakową

Krok 2. Następnie zajmuję się filetami z kurczaka. Po oczyszczeniu i osuszeniu mięsa nacinam je przez całą długość, po czym dodatkowo rozbijam. I tu możesz użyć zarówno tłuczka do mięsa, jak i zwykłego wałka.

Następnie rozbijam mięso
Następnie rozbijam mięso© Licencjodawca | Pyszności

Mięso polecam rozbijać z dodatkiem folii spożywczej, dzięki czemu dookoła nie będzie sporego bałaganu do sprzątania. Co więcej, kuchenne gadżety nie będą wymagały długiego szorowania z resztek mięsa.

Krok 3. Na każdym kawałku mięsa w centralnym miejscu układam następnie kilka kawałków sera brie oraz cienkie plasterki gruszki. Całą konstrukcję polewam również wcześniej przygotowanym dressingiem.

Gruszka, brie i domowy dressing to idealne połączenie
Gruszka, brie i domowy dressing to idealne połączenie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Filety po złożeniu układam w formie do pieczenia, w której wcześniej umieszczam kawałki czerwonej cebuli. Mięso obficie polewam dressingiem, który mi został. Tak przygotowane danie wstawiam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. 

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Upieczone kawałki kurczaka serwuję z dodatkiem czerwonej cebuli. Danie dekoruję również świeżą natką pietruszki. Smacznego!

I obiad gotowy!
I obiad gotowy!© Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie