Kurczak z gruszkowo-serową wkładką dosłownie rozpływa się w ustach

Jak przygotować kurczaka, aby zachwycał smakiem już od pierwszego kęsa? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które z pewnością nigdy cię nie zawiedzie.

Kurczak z wyjątkowymi dodatkami ma w sobie to "coś"Kurczak z wyjątkowymi dodatkami ma w sobie to "coś"
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Kurczak gości w naszych kuchniach bardzo często. Nie oznacza to jednak, że za każdym razem mamy podawać go w ten sam sposób. Warto wprowadzać różne rozwiązania, aby obiad z mięsnym dodatkiem szybko się nie znudził. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w takim wydaniu, znika w błyskawicznym tempie

I tak się składa, że mam genialny patent na przygotowanie kurczaka w ciekawym wydaniu. Wszystko, co musisz zrobić, to nafaszerować go na bogato domowym dressingiem, kultowym owocem i smacznym serem. Obok takiego trio nie sposób przejść obojętnie. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Bo popularne mięso z dodatkami warto upiec na pierzynce z czerwonej cebuli, która jeszcze bardziej podkręci wszystkie smaki zgromadzone w jednym daniu. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Kurczak pieczony na czerwonej cebuli skrywa pyszną niespodziankę. Czegoś tak dobrego dawno nie jadłam!

Składniki:

Dressing:

  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 1/3 szkl. miodu,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Kurczak i dodatki:

  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • 120 g sera brie,
  • 1 gruszka,
  • 2 czerwone cebule.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dressingu. W tym celu łączę ze sobą: miód, oliwę z oliwek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony tymianek, sól oraz pieprz. 

Zaczynam od przygotowania dressingu
Zaczynam od przygotowania dressingu © Licencjodawca | Pyszności

Nie zapominam też o dodaniu musztardy Dijon. Wszystkie składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi, aby stworzyły idealną kombinację smakową

Krok 2. Następnie zajmuję się filetami z kurczaka. Po oczyszczeniu i osuszeniu mięsa nacinam je przez całą długość, po czym dodatkowo rozbijam. I tu możesz użyć zarówno tłuczka do mięsa, jak i zwykłego wałka.

Następnie rozbijam mięso
Następnie rozbijam mięso © Licencjodawca | Pyszności

Mięso polecam rozbijać z dodatkiem folii spożywczej, dzięki czemu dookoła nie będzie sporego bałaganu do sprzątania. Co więcej, kuchenne gadżety nie będą wymagały długiego szorowania z resztek mięsa.

Krok 3. Na każdym kawałku mięsa w centralnym miejscu układam następnie kilka kawałków sera brie oraz cienkie plasterki gruszki. Całą konstrukcję polewam również wcześniej przygotowanym dressingiem.

Gruszka, brie i domowy dressing to idealne połączenie
Gruszka, brie i domowy dressing to idealne połączenie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Filety po złożeniu układam w formie do pieczenia, w której wcześniej umieszczam kawałki czerwonej cebuli. Mięso obficie polewam dressingiem, który mi został. Tak przygotowane danie wstawiam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. 

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Upieczone kawałki kurczaka serwuję z dodatkiem czerwonej cebuli. Danie dekoruję również świeżą natką pietruszki. Smacznego!

I obiad gotowy!
I obiad gotowy! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości