Składana tortilla z kurczakiem. Każdy kęs to raj dla podniebienia
Brakuje ci pomysłów na ciekawe, szybkie i smaczne przepisy? Chciałbyś zaskoczyć swoich bliskich i podać im coś zupełnie nowego? Tortilla z bogatym nadzieniem to jest właśnie to, czego potrzebujesz!
10.02.2024 13:06
Tym razem w twojej kuchni pojawią się akcenty z przepysznej kuchni meksykańskiej. A wszystko to zasługa szybkiego, prostego i ciekawego przepisu na składaną tortillę. Pysznościom w takim wydaniu nie będzie w stanie oprzeć się nawet największy niejadek.
Bazą całego posiłku będzie podpieczona tortilla. Co zaś można znaleźć w środku? Genialne guacamole, kurczaka w panierce z nachosów, sałatę lodową, czerwoną cebulę, dużą porcję sera oraz kremowy sos. Prawda, że brzmi smacznie? A to dopiero początek, bo całe danie świetnie też się prezentuje!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Masz dość nudy w kuchni? Przygotuj kolorową tortillę z pysznymi dodatkami, a na pewno nie pożałujesz
Składniki:
- 10 polędwiczek z kurczaka,
- 1/2 szkl. mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 220 g nachosów,
- 5 pszennych tortilli,
- 300 g guacamole,
- 1 mała sałata lodowa,
- 1 mała czerwona cebula,
- 5 łyżek sosu,
- 150 g tartego cheddara.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania polędwiczek z kurczaka. W tym celu najpierw dokładnie myję i osuszam mięso. Następnie każdy kawałek obtaczam w mące, zanurzam w roztrzepanych jajkach i na koniec obsypuję panierką z rozdrobnionych nachosów.
Krok 2. Polędwiczki w panierce przekładam następnie do formy do pieczenia, po czym piekę je w piekarniku przez 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.
W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki: szatkuję sałatę lodową, dzielę na mniejsze kawałki czerwoną cebulę oraz ścieram na tarce cheddar. Nie zapominam również o przygotowaniu guacamole. Do przepisu wykorzystuję także sos. I tu kolejna dobra wiadomość. Możesz postawić na ulubioną mieszankę. Polecam też stosować różne rozwiązania, aby tortilla z dodatkami szybko się nie znudziła.
Krok 3. Kiedy mięso jest już gotowe, na desce do krojenia umieszam placek tortilli. Następnie nacinam go w jednym miejscu, dzięki czemu złożenie tortilli na mniejsze części to bułka z masłem. Każdą tortillę dzielę na 4 części, po czym rozprowadzam na niej kolejno: guacamole, sałatę lodową i czerwoną cebulę, dwa kawałki mięsa w panierce z dodatkiem sosu oraz żółty ser.
Krok 4. Placki tortilli z dodatkami składam 3 razy — zaczynając od części z guacamole. Na koniec całą konstrukcję podpiekam na rozgrzanej patelni z każdej strony, aby stała się ona idealnie chrupka. I to wszystko, smacznego!