WideoSkładana tortilla z kurczakiem. Każdy kęs to raj dla podniebienia

Składana tortilla z kurczakiem. Każdy kęs to raj dla podniebienia

Tortilli w takim wydaniu nie sposób powiedzieć nie
Tortilli w takim wydaniu nie sposób powiedzieć nie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
10.02.2024 13:06

Brakuje ci pomysłów na ciekawe, szybkie i smaczne przepisy? Chciałbyś zaskoczyć swoich bliskich i podać im coś zupełnie nowego? Tortilla z bogatym nadzieniem to jest właśnie to, czego potrzebujesz!

Tym razem w twojej kuchni pojawią się akcenty z przepysznej kuchni meksykańskiej. A wszystko to zasługa szybkiego, prostego i ciekawego przepisu na składaną tortillę. Pysznościom w takim wydaniu nie będzie w stanie oprzeć się nawet największy niejadek

Bazą całego posiłku będzie podpieczona tortilla. Co zaś można znaleźć w środku? Genialne guacamole, kurczaka w panierce z nachosów, sałatę lodową, czerwoną cebulę, dużą porcję sera oraz kremowy sos. Prawda, że brzmi smacznie? A to dopiero początek, bo całe danie świetnie też się prezentuje!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz dość nudy w kuchni? Przygotuj kolorową tortillę z pysznymi dodatkami, a na pewno nie pożałujesz

Składniki:

  • 10 polędwiczek z kurczaka,
  • 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 220 g nachosów,
  • 5 pszennych tortilli,
  • 300 g guacamole,
  • 1 mała sałata lodowa,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 5 łyżek sosu,
  • 150 g tartego cheddara.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania polędwiczek z kurczaka. W tym celu najpierw dokładnie myję i osuszam mięso. Następnie każdy kawałek obtaczam w mące, zanurzam w roztrzepanych jajkach i na koniec obsypuję panierką z rozdrobnionych nachosów.

Najpierw panieruję polędwiczki z kurczaka
Najpierw panieruję polędwiczki z kurczaka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Polędwiczki w panierce przekładam następnie do formy do pieczenia, po czym piekę je w piekarniku przez 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza. 

Kurczak w panierce trafia do piekarnika
Kurczak w panierce trafia do piekarnika© Licencjodawca | Pyszności

W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki: szatkuję sałatę lodową, dzielę na mniejsze kawałki czerwoną cebulę oraz ścieram na tarce cheddar. Nie zapominam również o przygotowaniu guacamole. Do przepisu wykorzystuję także sos. I tu kolejna dobra wiadomość. Możesz postawić na ulubioną mieszankę. Polecam też stosować różne rozwiązania, aby tortilla z dodatkami szybko się nie znudziła. 

Krok 3. Kiedy mięso jest już gotowe, na desce do krojenia umieszam placek tortilli. Następnie nacinam go w jednym miejscu, dzięki czemu złożenie tortilli na mniejsze części to bułka z masłem. Każdą tortillę dzielę na 4 części, po czym rozprowadzam na niej kolejno: guacamole, sałatę lodową i czerwoną cebulę, dwa kawałki mięsa w panierce z dodatkiem sosu oraz żółty ser. 

W tym daniu kolorów z pewnością nie zabraknie
W tym daniu kolorów z pewnością nie zabraknie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Placki tortilli z dodatkami składam 3 razy — zaczynając od części z guacamole. Na koniec całą konstrukcję podpiekam na rozgrzanej patelni z każdej strony, aby stała się ona idealnie chrupka. I to wszystko, smacznego!

I można zabierać się do jedzenia!
I można zabierać się do jedzenia!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także