Polędwiczki w sosie grzybowym. Tak delikatnego mięsa jeszcze nie jadłam

Tym razem przychodzę z przepisem na genialny obiad w jesiennym klimacie. Nie dość, że zrobisz go w szybki i prosty sposób, to jeszcze uzyskany efekt powala na kolana!

Polędwiczki w sosie grzybowymPolędwiczki w sosie grzybowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | eyecon

Mam wrażenie, że w naszych kuchniach często zapominamy o konkretnych produktach. A to duży błąd, bo drzemie w nich naprawdę ogromny potencjał. Trzeba tylko wiedzieć, jak go wykorzystać. 

I od tego masz właśnie mnie. Już za moment dowiesz się, jak na bazie polędwiczek wieprzowych wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Będzie to nie tylko smaczny obiad, ale i miła odmiana po serwowaniu na okrągło schabowych, mielonych oraz kurczaka. Zgadzasz się ze mną?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka

Dlaczego warto postawić na polędwiczki wieprzowe?

Zanim przejdziemy do szczegółowej receptury, to warto w ogóle wyjaśnić dlaczego, polędwiczki wieprzoweświetnym wyborem do przygotowania pysznego obiadu. Po pierwsze, są smaczne, a praca z nimi to czysta przyjemność. Po drugie, można przygotować je na wiele ciekawych sposobów

Warto również dodać, że polędwiczki wieprzowe są świetnym źródłem dobrej jakości białka. Mięso to jest również niskokaloryczne, dlatego jak najbardziej może często gościć na naszych stołach. Trzeba też dodać, że w polędwiczkach można znaleźć zarówno witaminy z grupy B, jak i minerały: żelazko, fosfor oraz cynk.

Polędwiczki wieprzowe to idealna baza na pyszny obiad
Polędwiczki wieprzowe to idealna baza na pyszny obiad © Adobe Stock | istetiana

Polędwiczki wieprzowe w jesiennym klimacie

Skoro już wiesz, na jakie efekty możesz liczyć, przygotowując w kuchni polędwiczki wieprzowe, czas przejść do szczegółowej instrukcji. Z dzisiejszym przepisem podasz je w iście jesiennym wydaniu, bo w towarzystwie pysznego sosu na bazie grzybów. Do tego wyjdą mega delikatne. Po prostu palce lizać!

Składniki:

  • 800 g polędwiczek wieprzowych,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 350 g grzybów,
  • 200 g śmietanki, 
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz i sól,
  • ½ świeżej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od oczyszczenia i obrania grzybów. Po czym podziel je na mniejsze kawałki.
  2. Następnie obsmaż na rozgrzanej i natłuszczonej patelni polędwiczki. 
  3. W międzyczasie obierz czosnek i cebulę. Następnie czosnek przeciśnij przez praskę, zaś cebulę pokrój w drobną kostkę. 
  4. Po zdjęciu polędwiczek z patelni, od razu podsmaż w urządzeniu cebulę oraz czosnek. 
  5. Kiedy już nabiorą złocistych rumieńców, dodaj na patelnię wcześniej przygotowane grzyby.
  6. Po kilku minutach smażenie wlej na patelnię bulion oraz śmietankę. Jednocześnie cały czas mieszaj zawartość patelni.
  7. Na patelnię przenieś ponownie polędwiczki wieprzowe, po czym duś całość, do chwili, aż mięso będzie miękkie, a sos wystarczająco zgęstnieje
  8. Oczywiście nie zapomnij doprawić mieszanki przy pomocy aromatycznych przypraw. Na koniec udekoruj całość świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Tak przygotowany obiad możesz serwować tak naprawdę z każdym dodatkiem. Świetnie spiszą się tu ziemniaki, ryż, kasza, a nawet makaron.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze