Makłowicz robi najlepszą zupę grzybową. Jego sekretem jest szczególny rodzaj grzybów

Jakich grzybów używasz do swojej zupy grzybowej? Jeśli nie masz jeszcze w tej kwestii wyrobionego zdania lub szukasz inspiracji do zmiany, to koniecznie zerknij do tego artykułu. Opisujemy w nim patent samego Roberta Makłowicza na idealną grzybową. A jest nim użycie konkretnych gatunków darów lasu...

Robert Makłowicz pokazał, jak powstaje idealna zupa grzybowaRobert Makłowicz pokazał, jak powstaje idealna zupa grzybowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook

Kiedy Robert Makłowicz pokazuje, jak przyrządzić jakiś kulinarny klasyk, to warto wytężyć słuch i odstawić inne zajęcia na bok. Popularny krytyk kulinarny wie o gotowaniu bardzo wiele, a już z całą pewnością ma świadomość tego, jak nie kaleczyć kultowych i regionalnych potraw. Pokazał to już zresztą podczas rozmowy o leczo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy deser w formie śniadania? Dlaczego nie!

Tym razem autor "Podróży kulinarnych" skupił się na zupie grzybowej. Cóż, jeśli nie teraz — gdy doniesienia z lasów są więcej niż optymistyczne — to kiedy indziej skoncentrować się na tej uwielbianej przez Polaków potrawie? Makłowicz udowodnił, że zupa ta będzie idealnie pyszna, jeśli do jej ugotowania wykorzystamy tylko jeden gatunek grzybów. Specjalista postawił na prawdziwki. Jego przepis na grzybową jest równie prosty, co genialny i nie brakuje w nim akcentów typowych dla Roberta Makłowicza. Spróbuj odnaleźć je w recepturze!

Zupa grzybowa według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 500 g świeżych prawdziwków,
  • 1 l wywaru warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki,
  • 1 kieliszek porto,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • sól, pieprz.
Zupa grzybowa Makłowicza powstaje z prawdziwków i... kieliszka porto
Zupa grzybowa Makłowicza powstaje z prawdziwków i... kieliszka porto © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kosteczkę. Następnie zeszklij ją na rozgrzanym w garnku maśle. Prawdziwki oczyść i pokrój, a następnie dodaj do cebuli. Zwiększ ogień i podduszaj przez około 10 minut.
  2. Cebulę i grzyby dopraw solą i pieprzem. Dodaj również mąkę, a następnie — stopniowo i cały czas mieszając — wlej do garnka przygotowany bulion. Gotuj 30 minut.
  3. Na koniec wlej do zupy kieliszek porto i wymieszaj. Śmietankę wymieszaj z żółtkami i tą mieszanką zabiel zupę. Pamiętaj, żeby robić to powoli i na niewielkiej mocy palnika.
  4. Koperek i natkę pietruszki posiekaj. Posyp nimi każdą podaną porcję zupy grzybowej. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce