Makłowicz robi najlepszą zupę grzybową. Jego sekretem jest szczególny rodzaj grzybów

Jakich grzybów używasz do swojej zupy grzybowej? Jeśli nie masz jeszcze w tej kwestii wyrobionego zdania lub szukasz inspiracji do zmiany, to koniecznie zerknij do tego artykułu. Opisujemy w nim patent samego Roberta Makłowicza na idealną grzybową. A jest nim użycie konkretnych gatunków darów lasu...

Robert Makłowicz pokazał, jak powstaje idealna zupa grzybowaRobert Makłowicz pokazał, jak powstaje idealna zupa grzybowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook

Kiedy Robert Makłowicz pokazuje, jak przyrządzić jakiś kulinarny klasyk, to warto wytężyć słuch i odstawić inne zajęcia na bok. Popularny krytyk kulinarny wie o gotowaniu bardzo wiele, a już z całą pewnością ma świadomość tego, jak nie kaleczyć kultowych i regionalnych potraw. Pokazał to już zresztą podczas rozmowy o leczo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy deser w formie śniadania? Dlaczego nie!

Tym razem autor "Podróży kulinarnych" skupił się na zupie grzybowej. Cóż, jeśli nie teraz — gdy doniesienia z lasów są więcej niż optymistyczne — to kiedy indziej skoncentrować się na tej uwielbianej przez Polaków potrawie? Makłowicz udowodnił, że zupa ta będzie idealnie pyszna, jeśli do jej ugotowania wykorzystamy tylko jeden gatunek grzybów. Specjalista postawił na prawdziwki. Jego przepis na grzybową jest równie prosty, co genialny i nie brakuje w nim akcentów typowych dla Roberta Makłowicza. Spróbuj odnaleźć je w recepturze!

Zupa grzybowa według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 500 g świeżych prawdziwków,
  • 1 l wywaru warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki,
  • 1 kieliszek porto,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • sól, pieprz.
Zupa grzybowa Makłowicza powstaje z prawdziwków i... kieliszka porto
Zupa grzybowa Makłowicza powstaje z prawdziwków i... kieliszka porto © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kosteczkę. Następnie zeszklij ją na rozgrzanym w garnku maśle. Prawdziwki oczyść i pokrój, a następnie dodaj do cebuli. Zwiększ ogień i podduszaj przez około 10 minut.
  2. Cebulę i grzyby dopraw solą i pieprzem. Dodaj również mąkę, a następnie — stopniowo i cały czas mieszając — wlej do garnka przygotowany bulion. Gotuj 30 minut.
  3. Na koniec wlej do zupy kieliszek porto i wymieszaj. Śmietankę wymieszaj z żółtkami i tą mieszanką zabiel zupę. Pamiętaj, żeby robić to powoli i na niewielkiej mocy palnika.
  4. Koperek i natkę pietruszki posiekaj. Posyp nimi każdą podaną porcję zupy grzybowej. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej