Robert Makłowicz wytyka błąd Polakom. Większość źle gotuje leczo

Kiedy kuchnia Polaków znajdzie się pod surowym okiem poważanego krytyka kulinarnego to wiedz, że będzie się działo. Robert Makłowicz wtrącił swoje trzy grosze na temat tego, jak nad Wisłą przyrządza się leczo. Według niego wielu z nas popełnia podczas gotowania tej potrawy karygodny błąd.

ObrazekRobert Makłowicz wpada w szał, gdy do leczo dodaje się pewien składnik - Pyszności; foto: Canva, Facebook

Robert Makłowicz nie należy do ludzi, którzy lekceważąco podchodzą do swojego zawodu. Ten uznany i popularny krytyk kulinarny przez długie lata swojej intensywnej kariery wyrobił sobie własne zdanie na temat każdego możliwego aspektu świata kulinariów i gastronomii. Nie wierzysz? Jeszcze nie tak dawno temu pisaliśmy o tym, że według niego podczas grillowania ważne jest nawet prawidłowe ułożenie węgla.

Obrazek
Czego, według Roberta Makłowicza, nie powinno zawierać leczo? - Pyszności; foto: Canva

Krytyk niepochlebnie wypowiadał się już na wiele tematów, w tym sposobu, w jaki Polacy gotują rosół. Teraz ponownie zatrząsł posadami nadwiślańskiej kuchni, bo chociaż leczo jest potrawą węgierską, to w polskich domach przyrządza się je bardzo często. A także, jak twierdzi Makłowicz, niepoprawnie. Czym znów Polacy narazili się dziennikarzowi?

Robert Makłowicz mówi, jak NIE powinno wyglądać leczo

Wszystko zaczęło się od tego, że pewien sympatyk Roberta Makłowicza zapytał go, jak przyrządzić idealne leczo. Krytyk, udzielający odpowiedzi w jednym z odcinków swojego programu na YouTube, postanowił nie ograniczać się w słowach. Zdecydowanie potępił to, jak Polacy przygotowują tę słynną węgierską potrawę. Według Makłowicza kaleczymy leczo popularnym składnikiem — cukinią. 

Leczo to tylko cebula, papryka. Nie ta papryka, którą najczęściej można kupić w sklepach, hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka. Zatem cebula, papryka, czosnek, papryka w proszku, również węgierska, no i tłuszcz. Albo olej, albo smalec, albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny. I pomidory, i sól. Nic więcej. Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. To nie jest leczo
Obrazek
Cukinia, pieczarki, kabaczki... to nie jest leczo! - Pyszności; foto: Canva

- cedził ostre słowa Makłowicz, po czym dodał, że to, co Polacy nazywają leczem, w rzeczywistości bardziej przypomina francuskie ratatouille i nie ma nic wspólnego z węgierskim gulaszem. My jednak, w ramach obrony polskich metod przyrządzania tej potrawy, chcemy tylko zaznaczyć, że w kulinarnym słowniku Polaków często używa się zwrotu "leczo z cukinią". Czy taka forma nazewnictwa byłaby jakimkolwiek usprawiedliwieniem w oczach Makłowicza? Tego nie wiemy, i szczerze mówiąc — boimy się zapytać!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości