Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie śmietankowym
Dziś na obiad mamy dla Was fenomenalne bitki z polędwiczki wieprzowej, które upiekliśmy w kremowym sosie śmietankowym. Jak zrobić ten pyszny obiad krok po kroku? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!
01.03.2022 | aktual.: 26.09.2023 14:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bitki z polędwiczki wieprzowej - jak je zrobić?
Bitki to nic innego jak rozbite plastry polędwiczki wieprzowej lub wołowej, które można łączyć z przeróżnymi dodatkami. My postanowiliśmy trochę zaszaleć i zamiast tradycyjnych kombinacji z ziemniakami lub serem, postawiliśmy na coś zupełnie nowego. Genialne bitki wieprzowe upiekliśmy razem z zakręconym makaronem z selera i genialnym sosem śmietankowym. Obok takiego trio nie da przejść się obojętnie.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. W bitkach z polędwiczki wieprzowej ukryliśmy oryginalne i jednocześnie przepyszne dodatki, które podkręcają smak całej potrawy na 150% Nasi bliscy są zachwyceni tym przepisem i coś nam mówi, że z Tobą będzie tak samo! Prawdziwa uczta dla podniebienia już na Ciebie czeka 🥰
Makaron z selera do dzisiejszego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.
Zobacz także
Składniki
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 6 plastrów z ananasa
- 6 suszonych śliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- biała część pora
- 200 ml bulionu
- 150 ml śmietanki 30%
- 3 małe selery korzeniowe
- 5 plastrów żółtego sera
Bitki z polędwiczki wieprzowej - krok po kroku
Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynamy od przygotowania bitek z polędwiczki wieprzowej.
Na desce do krojenia ułóż polędwiczkę wieprzową, po czym podziel ją na mniejsze kawałki. Każdy element rozbij przy pomocy tłuczka na cienki placek. Mięso przed rozbiciem przykryj dodatkowo folią spożywczą, dzięki której nie zabrudzisz tłuczka i jednocześnie nie zrobisz prześwitów w mięsie.
Jeśli nie chcesz, aby deska przemieszczała się podczas pracy nad mięsem, pomiędzy deską i blatem kuchennym umieść nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy. To rozwiązanie skutecznie unieruchomi deskę na blacie kuchennym.
Każdy kawałek mięsa dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie ułóż na wierzchu plastry ananasa. Nie zapomnij również o suszonej śliwce, umieść ją bezpośrednio na środku ananasa.
Na koniec złóż rozbite mięso na pół, tworząc kieszonkę. Bitki wieprzowe obtocz w mące, po czym smaż na patelni ok. 5 minut na każdej stronie. Dopiero teraz możesz przejść do pracy nad kolejnym etapem przepisu.
Makaron z selera i sos śmietankowy
Czas przygotować warzywny makaron. Tym razem przygotujemy go z selera.
Obierz warzywa, po czym pokrój je w cienki makaron przy pomocy Zoodlera. Dzięki temu urządzeniu zrobisz to w mgnieniu oka w bardzo prosty sposób.
Na palniku ułóż patelnię. Po czym połącz na niej drobno posiekaną białą część pora oraz śmietankę 30%.
Do powstałej mieszanki nie zapomnij dodać również bulionu - możesz użyć tu gotowe produktu, który kupisz w każdym markecie, jak i wykorzystać domowy bulion. Z naszym przepisem będzie to "bułka z masłem".
Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, dodaj do niej sól oraz pieprz. Nie zapomnij również o wcześniej przygotowanym makaronie z selera. Wrzuć go na patelnię i połącz z powstałym sosem.
Pieczenie i podanie
Wystarczy, że połączymy składniki i pyszny obiad jest już gotowy!
Mieszankę z patelni rozprowadź w formie do pieczenia. Na wierzchu warzywnego makaronu ułóż podsmażone bitki z polędwiczki wieprzowej. To jednak nie koniec, na podsmażonym mięsie rozłóż plastry żółtego sera.
Całość zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego obiadu wykorzystaj program "góra-dół".
Danie przed podaniem możesz udekorować dodatkowo drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Więcej pomysłów na ciekawe i oryginalne obiady czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Znajdziesz tam całą masę kulinarnych inspiracji, którymi zachwycisz swoich bliskich.