Sernik z cukinią i ricottą. Wytrawny sernik na słono skradnie Twoje serce. To będzie hit!

Chociaż serniki kojarzą nam się z pysznymi, słodkimi wypiekami, to dziś przygotowaliśmy coś absolutnie wyjątkowego. Wytrawny sernik z cukinią i ricottą to coś, czego jeszcze nie jadłeś! Jak zrobić sernik z cukinią i ricottą?

Obrazek
Pyszności

Sernik z cukinią i ricottą – jak zrobić? Przepis i składniki

Kiedy słyszymy hasło sernik, przed oczami pojawia się puszysty wypiek z karmelem, który co niedzielę, po uroczystym obiedzie, serwowała nasza babcia. A jak się okazuje, sernik nie musi być podawany jedynie na słodko. Dziś pokażemy Ci, jak w szybki i prosty sposób zrobić sernik w wersji słonej, czyli przepis na sernik z cukinią i ricottą. Bazą naszego dzisiejszego sernika stała się cukinia oraz ricotta.

Przygotowany w ten sposób sernik to ciekawa alternatywa na pyszny obiad bezmięsny dla całej rodziny. Do tego forma podania z pewnością przyciąga uwagę- kto mógłby przejść obojętnie obok tortu z cukinii?

Pyszna zapiekanka serowa z cukinią w tej formie zaskoczy wszystkich. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Cukinie do tego przepisu nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Przepis na sernik z cukinią i ricottą – składniki, wykonanie krok po kroku – poniżej.

Składniki

Sernik z cukinią i ricottą – składniki

  1. 2 cukinie
  2. 2 łyżeczki soli
  3. 3 jajka
  4. 250 g sera ricotty
  5. 1/2 szklanki tartego parmezanu
  6. 1/2 szklanki mleka
  7. 1 cebula szalotka
  8. 1/3 szklanki świeżego koperku
  9. 1 łyżka tartej skórki z cytryny
  10. 100 g sera fety

Jak zrobić wytrawny sernik? Przepis na sernik z cukinią i ricottą

Pracę nad przepisem na sernik z cukinią i ricottą rozpocznij od przygotowania mieszanki m.in. z ricottą.

W tym celu połącz w dużej misce: roztrzepane przy pomocy rózgi kuchennej świeże jajka, ricottę, starty drobno na tarce parmezan, posiekany świeży koperek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę świeży czosnek.

sernik z cukinią i ricottą

Składniki do wytrawnego sernika – sernik z cukinią i ricottą. Jako kolejne składniki dodaj do miski: startą na tarce skórkę cytryny, pieprz oraz sól. Na koniec dodaj do mieszanki małymi partiami mleko. Jeśli chcesz, żeby masa była nieco pikantna i wyrazista w smaku- dodaj trochę więcej pieprzu lub odrobinę chilli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj

sernik z cukinią i ricottą

Sernik z cukinią i ricottą. Przygotowanie cukinii

Teraz zajmij się przygotowaniem kolejnego składnika do naszego sernik z cukinią i ricottą w wydaniu wytrawnym.

Umytą cukinie potnij w cienkie nitki przy pomocy Zoodlera. Dzięki urządzeniu zrobisz to w mgnieniu oka. Tak przygotowane warzywa przełóż do dużej miski, po czym dosyp do środka sól. Odstaw warzywa na 15 minut, po czym odsącz nadmiar wody. Zrób to dokładnie, żeby nasz sernik nie był zbyt mokry i się nie rozpływał. Dodanie soli do cukinii sprawia, że warzywo oddaje nadmiary wody.

Kiedy już odciśniesz cukinię, dodaj ją do miski z przygotowanymi wcześniej składnikami i dokładnie wymieszaj.

Na koniec dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy kuchennej rózgi.

Sernik z cukinią i ricottą – pieczenie i podanie

Sernik z cukinią i ricottą – czas pieczenia.

Przygotuj formę o średnicy 21 cm. Rozprowadź w niej delikatnie olej przy pomocy kuchennego pędzelka lub miękkie masło. Dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia warzywne ciasto nie przyklei się do formy i bez problemu je wyjmiesz.

Przelej mieszankę do formy, na wierzchu rozsyp kawałki fety (możesz ją pokroić lub pokruszyć w rękach), po czym wstaw przyszłe ciasto do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do pieczenia wykorzystaj program "góra-dół".

Na koniec dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy kuchennej rózgi.

Po upieczeniu sernika na bazie cukinii odstaw go do ostygnięcia, po czym serwuj w mniejszych kawałkach. Smacznego!

Na koniec dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy kuchennej rózgi.

Więcej pomysłów na genialne bezmięsne obiady znajdziesz na naszej stronie internetowej. Po prostu palce lizać!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej