Sernik z cukinią i ricottą. Wytrawny sernik na słono skradnie Twoje serce. To będzie hit!
Chociaż serniki kojarzą nam się z pysznymi, słodkimi wypiekami, to dziś przygotowaliśmy coś absolutnie wyjątkowego. Wytrawny sernik z cukinią i ricottą to coś, czego jeszcze nie jadłeś! Jak zrobić sernik z cukinią i ricottą?
25.02.2022 | aktual.: 01.03.2022 14:29
Sernik z cukinią i ricottą – jak zrobić? Przepis i składniki
Kiedy słyszymy hasło sernik, przed oczami pojawia się puszysty wypiek z karmelem, który co niedzielę, po uroczystym obiedzie, serwowała nasza babcia. A jak się okazuje, sernik nie musi być podawany jedynie na słodko. Dziś pokażemy Ci, jak w szybki i prosty sposób zrobić sernik w wersji słonej, czyli przepis na sernik z cukinią i ricottą. Bazą naszego dzisiejszego sernika stała się cukinia oraz ricotta.
Przygotowany w ten sposób sernik to ciekawa alternatywa na pyszny obiad bezmięsny dla całej rodziny. Do tego forma podania z pewnością przyciąga uwagę- kto mógłby przejść obojętnie obok tortu z cukinii?
Pyszna zapiekanka serowa z cukinią w tej formie zaskoczy wszystkich. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Cukinie do tego przepisu nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Przepis na sernik z cukinią i ricottą – składniki, wykonanie krok po kroku – poniżej.
Składniki
Sernik z cukinią i ricottą – składniki
- 2 cukinie
- 2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 250 g sera ricotty
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula szalotka
- 1/3 szklanki świeżego koperku
- 1 łyżka tartej skórki z cytryny
- 100 g sera fety
Jak zrobić wytrawny sernik? Przepis na sernik z cukinią i ricottą
Pracę nad przepisem na sernik z cukinią i ricottą rozpocznij od przygotowania mieszanki m.in. z ricottą.
W tym celu połącz w dużej misce: roztrzepane przy pomocy rózgi kuchennej świeże jajka, ricottę, starty drobno na tarce parmezan, posiekany świeży koperek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę świeży czosnek.
Składniki do wytrawnego sernika – sernik z cukinią i ricottą. Jako kolejne składniki dodaj do miski: startą na tarce skórkę cytryny, pieprz oraz sól. Na koniec dodaj do mieszanki małymi partiami mleko. Jeśli chcesz, żeby masa była nieco pikantna i wyrazista w smaku- dodaj trochę więcej pieprzu lub odrobinę chilli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj
Sernik z cukinią i ricottą. Przygotowanie cukinii
Teraz zajmij się przygotowaniem kolejnego składnika do naszego sernik z cukinią i ricottą w wydaniu wytrawnym.
Umytą cukinie potnij w cienkie nitki przy pomocy Zoodlera. Dzięki urządzeniu zrobisz to w mgnieniu oka. Tak przygotowane warzywa przełóż do dużej miski, po czym dosyp do środka sól. Odstaw warzywa na 15 minut, po czym odsącz nadmiar wody. Zrób to dokładnie, żeby nasz sernik nie był zbyt mokry i się nie rozpływał. Dodanie soli do cukinii sprawia, że warzywo oddaje nadmiary wody.
Kiedy już odciśniesz cukinię, dodaj ją do miski z przygotowanymi wcześniej składnikami i dokładnie wymieszaj.
Sernik z cukinią i ricottą – pieczenie i podanie
Sernik z cukinią i ricottą – czas pieczenia.
Przygotuj formę o średnicy 21 cm. Rozprowadź w niej delikatnie olej przy pomocy kuchennego pędzelka lub miękkie masło. Dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia warzywne ciasto nie przyklei się do formy i bez problemu je wyjmiesz.
Przelej mieszankę do formy, na wierzchu rozsyp kawałki fety (możesz ją pokroić lub pokruszyć w rękach), po czym wstaw przyszłe ciasto do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do pieczenia wykorzystaj program "góra-dół".
Po upieczeniu sernika na bazie cukinii odstaw go do ostygnięcia, po czym serwuj w mniejszych kawałkach. Smacznego!
Więcej pomysłów na genialne bezmięsne obiady znajdziesz na naszej stronie internetowej. Po prostu palce lizać!