Domowa kostka rosołowa. Jak zrobić? Zdrowy przepis bez sztucznych dodatków

Domowa kostka rosołowa bez sztucznych dodatków to coś, czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Ich przygotowanie jest naprawdę proste!

Obrazek
Ewa

Jak zrobić domową kostkę rosołową?

Gotowanie bulionu bywa naprawdę czasochłonne, więc nic dziwnego, że czasami szukamy alternatyw. Sklepowe półki aż uginają się pod gotowymi kostkami rosołowymi w przeróżnych wariacjach smakowych.

Niestety, bardzo rzadko stoi za nimi jakość. Wzmacniacze smaku w postaci glutaminianu sodu, barwniki karmelowe, utwardzone tłuszcze i wręcz horrendalna ilość soli- to nie brzmi jak przepis na zdrowie!

Żeby wzmocnić smak potraw, nie musimy sięgać po sztuczne dodatki i wspomagacze! Przepis na domową kostkę rosołową jest prosty, a w jej składzie jest to, co najlepsze!

Domowa kostka rosołowa – składniki

W naszej domowej kostce rosołowej ukryliśmy po prostu warzywa, zioła i przyprawy. To one odpowiadają w głównej mierze za smak potraw. Dzięki temu nasze kostki są uniwersalne- sprawdzą się jako baza do wielu zup, również bezmięsnych, a także jako dodatek do sosów i naturalna przyprawa. Dzięki temu doskonale wiesz, co jesz, a przygotowanie domowej, pysznej zupy nie będzie Ci straszne.

Domowa kostka rosołowa pozwoli na przygotowanie wywaru warzywnego i będzie świetna dla osób na diecie wegetariańskiej. Jeśli chcesz zrobić podobną kostkę w wersji mięsnej, to oliwę zamień na tłuszcz zwierzęcy lub dodaj ugotowane, zmiksowane mięso.

Składniki

Domowa kostka rosołowa – składniki

  1. 1 cebula
  2. 3 marchewki
  3. 1/2 selera
  4. 1 por
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 1 łyżka lubczyku
  7. 1 łyżka tymianku
  8. 1 łyżka ziół prowansalskich
  9. 1 łyżka kurkumy
  10. 6 łyżeczek soli
  11. 3 łyżki oliwy

Jak zrobić domową kostkę rosołową?

Zacznij od przygotowania warzyw do domowej kostki rosołowej.

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz. Żeby dokładnie umyć pora z piasku przekrój go wzdłuż i pokrój na plasterki. Marchewkę, selera i cebulę zetrzyj na tarce do warzyw lub przy pomocy malaksera z odpowiednią końcówką. Czosnek bardzo drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż ze sobą warzywa.

Jeśli chcesz, to do mieszanki możesz dorzucić również inne warzywa: seler naciowy, natkę pietruszki lub korzeń.

Czas na przyprawy!

Gdy warzywa lekko już się przesmażą, dodaj lubczyk, zioła prowansalskie, kurkumę, tymianek i sól. Lubczyk jest tutaj naprawdę kluczowy- to właśnie jemu zawdzięczamy "rosołowy smak". Możesz użyć suszonego lub świeżego.

Warzywa z przyprawami dokładniej wymieszaj i podsmaż przez chwilę, żeby smaki ładnie się przegryzły.

Przechowywanie domowej kostki rosołowej

Przygotuj foremkę do lodu.

Przełóż mieszankę do formy na kostki lodu i wstaw do zamrażarki. Jeśli planujesz zużyć je szybciej, to włóż do słoiczka, zakręć i schowaj do lodówki, sól spełni rolę konserwantu do miesiąca. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak mrożenie- w każdej chwili możesz wyciągnąć potrzebną kostkę.

Jak oceniasz nasz przepis na domową kostkę rosołową?

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości