Domowa kostka rosołowa. Jak zrobić? Zdrowy przepis bez sztucznych dodatków
Domowa kostka rosołowa bez sztucznych dodatków to coś, czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Ich przygotowanie jest naprawdę proste!
28.02.2022 13:00
Jak zrobić domową kostkę rosołową?
Gotowanie bulionu bywa naprawdę czasochłonne, więc nic dziwnego, że czasami szukamy alternatyw. Sklepowe półki aż uginają się pod gotowymi kostkami rosołowymi w przeróżnych wariacjach smakowych.
Niestety, bardzo rzadko stoi za nimi jakość. Wzmacniacze smaku w postaci glutaminianu sodu, barwniki karmelowe, utwardzone tłuszcze i wręcz horrendalna ilość soli- to nie brzmi jak przepis na zdrowie!
Żeby wzmocnić smak potraw, nie musimy sięgać po sztuczne dodatki i wspomagacze! Przepis na domową kostkę rosołową jest prosty, a w jej składzie jest to, co najlepsze!
Domowa kostka rosołowa – składniki
W naszej domowej kostce rosołowej ukryliśmy po prostu warzywa, zioła i przyprawy. To one odpowiadają w głównej mierze za smak potraw. Dzięki temu nasze kostki są uniwersalne- sprawdzą się jako baza do wielu zup, również bezmięsnych, a także jako dodatek do sosów i naturalna przyprawa. Dzięki temu doskonale wiesz, co jesz, a przygotowanie domowej, pysznej zupy nie będzie Ci straszne.
Domowa kostka rosołowa pozwoli na przygotowanie wywaru warzywnego i będzie świetna dla osób na diecie wegetariańskiej. Jeśli chcesz zrobić podobną kostkę w wersji mięsnej, to oliwę zamień na tłuszcz zwierzęcy lub dodaj ugotowane, zmiksowane mięso.
Składniki
Domowa kostka rosołowa – składniki
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1/2 selera
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka lubczyku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka kurkumy
- 6 łyżeczek soli
- 3 łyżki oliwy
Jak zrobić domową kostkę rosołową?
Zacznij od przygotowania warzyw do domowej kostki rosołowej.
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz. Żeby dokładnie umyć pora z piasku przekrój go wzdłuż i pokrój na plasterki. Marchewkę, selera i cebulę zetrzyj na tarce do warzyw lub przy pomocy malaksera z odpowiednią końcówką. Czosnek bardzo drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż ze sobą warzywa.
Jeśli chcesz, to do mieszanki możesz dorzucić również inne warzywa: seler naciowy, natkę pietruszki lub korzeń.
Czas na przyprawy!
Gdy warzywa lekko już się przesmażą, dodaj lubczyk, zioła prowansalskie, kurkumę, tymianek i sól. Lubczyk jest tutaj naprawdę kluczowy- to właśnie jemu zawdzięczamy "rosołowy smak". Możesz użyć suszonego lub świeżego.
Warzywa z przyprawami dokładniej wymieszaj i podsmaż przez chwilę, żeby smaki ładnie się przegryzły.
Przechowywanie domowej kostki rosołowej
Przygotuj foremkę do lodu.
Przełóż mieszankę do formy na kostki lodu i wstaw do zamrażarki. Jeśli planujesz zużyć je szybciej, to włóż do słoiczka, zakręć i schowaj do lodówki, sól spełni rolę konserwantu do miesiąca. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak mrożenie- w każdej chwili możesz wyciągnąć potrzebną kostkę.
Jak oceniasz nasz przepis na domową kostkę rosołową?