5 mało znanych dodatków do domowego rosołu. Smakują o niebo lepiej niż zwykły makaron!

W każdym domu rosół wygląda nieco inaczej, zaczynając od rodzaju mięsa, a kończąc na dodatkach. Rosół z makaronem jadł chyba każdy, ale to wersja z ziemniakami króluje m.in na Śląsku. Spróbuj zrobić go w swoim domu!

Obrazek
Ewa
Obrazek

Mamy i babcie to królowe rosołu

Nigdzie rosół nie smakuje tak dobrze, jak u mamy. Poza tym jest fantastyczną bazą do innych zup! W XIX wieku każda książka kucharska zaczynała się od instrukcji, jak ugotować dobry rosół. Ale zgodzić się musisz z jednym: w swoim domu smakuje najlepiej!

Rosół z ziemniakami

Na Śląsku szczególnie popularny jest rosół...z ziemniakami! Są smacznym zamiennikiem makaronu i sprawiają, że zupa staje się bardziej sycąca. Sam wywar jest nieco ostrzejszy. Ziemniaki gotuje się osobno, w osolonej wodzie i wrzuca do wywaru. Do tego koperek i pyszny obiad gotowy!

Obrazek

Kasza krakowska

Ulubiony przysmak Anny Jagiellonki- kasza gryczana niepalona! W wersji wytrawnej możemy znaleźć ją jako...zamiennik makaronu!

10 łyżek kaszy krakowskiej dokładnie przepłucz. W garnku o grubym dnie zagotuj dwie szklanki wody, wrzuć łyżkę masła, sól i kaszę i gotuj przez 20 minut, ciągle mieszając.
Nawilż półmisek wodą i włóż do niego ugotowaną kaszę. Posyp koperkiem, wystudź i pokrój w kostkę. Dorzuć do rosołu i krakowska zupa gotowa!

Obrazek

Rosół po wiedeńsku

Nie tylko Polacy kochają zupy! Wiedeński rosół wyróżnia się nietypowym dodatkiem. Zamiast makaronu znajdziesz w nim... naleśnika. Ale bynajmniej takiego z serem. Po prostu suchy naleśnik krojony jest w paski i wrzucany do ugotowanego rosołu. Prosta zmiana, a jaka pyszna!

Obrazek

Lane kluski

Rosół z lanymi kluseczkami to smak moich wakacji u prababci! Lane kluski sprawdzą się idealnie nie tylko do tej zupy, będzie super również jako dodatek do zupy mlecznej, koperkowej, jarzynowej...
Przygotowanie jest banalnie proste: roztrzep 2 jajka, dodaj do nich ok. pół szklanki mąki i wlej cienkim strumieniem do rosołu.

Obrazek

Wątrobiane kluski

Na tarce zetrzyj 400 g wątróbki drobiowej, błonki zostaną na jej powierzchni. Wymieszaj 2 szklanki mąki, 2 jajka i 1 szklankę wody. Do powstałego ciasta wrzuć startą wątróbkę, dosyp ok. 1/2 szklanki bułki tartej i kładź kluski na powierzchni rosołu.
Nietypowe, a bardzo smaczne połączenie!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇