5 mało znanych dodatków do domowego rosołu. Smakują o niebo lepiej niż zwykły makaron!

W każdym domu rosół wygląda nieco inaczej, zaczynając od rodzaju mięsa, a kończąc na dodatkach. Rosół z makaronem jadł chyba każdy, ale to wersja z ziemniakami króluje m.in na Śląsku. Spróbuj zrobić go w swoim domu!

Obrazek
Ewa
Obrazek

Mamy i babcie to królowe rosołu

Nigdzie rosół nie smakuje tak dobrze, jak u mamy. Poza tym jest fantastyczną bazą do innych zup! W XIX wieku każda książka kucharska zaczynała się od instrukcji, jak ugotować dobry rosół. Ale zgodzić się musisz z jednym: w swoim domu smakuje najlepiej!

Rosół z ziemniakami

Na Śląsku szczególnie popularny jest rosół...z ziemniakami! Są smacznym zamiennikiem makaronu i sprawiają, że zupa staje się bardziej sycąca. Sam wywar jest nieco ostrzejszy. Ziemniaki gotuje się osobno, w osolonej wodzie i wrzuca do wywaru. Do tego koperek i pyszny obiad gotowy!

Obrazek

Kasza krakowska

Ulubiony przysmak Anny Jagiellonki- kasza gryczana niepalona! W wersji wytrawnej możemy znaleźć ją jako...zamiennik makaronu!

10 łyżek kaszy krakowskiej dokładnie przepłucz. W garnku o grubym dnie zagotuj dwie szklanki wody, wrzuć łyżkę masła, sól i kaszę i gotuj przez 20 minut, ciągle mieszając.
Nawilż półmisek wodą i włóż do niego ugotowaną kaszę. Posyp koperkiem, wystudź i pokrój w kostkę. Dorzuć do rosołu i krakowska zupa gotowa!

Obrazek

Rosół po wiedeńsku

Nie tylko Polacy kochają zupy! Wiedeński rosół wyróżnia się nietypowym dodatkiem. Zamiast makaronu znajdziesz w nim... naleśnika. Ale bynajmniej takiego z serem. Po prostu suchy naleśnik krojony jest w paski i wrzucany do ugotowanego rosołu. Prosta zmiana, a jaka pyszna!

Obrazek

Lane kluski

Rosół z lanymi kluseczkami to smak moich wakacji u prababci! Lane kluski sprawdzą się idealnie nie tylko do tej zupy, będzie super również jako dodatek do zupy mlecznej, koperkowej, jarzynowej...
Przygotowanie jest banalnie proste: roztrzep 2 jajka, dodaj do nich ok. pół szklanki mąki i wlej cienkim strumieniem do rosołu.

Obrazek

Wątrobiane kluski

Na tarce zetrzyj 400 g wątróbki drobiowej, błonki zostaną na jej powierzchni. Wymieszaj 2 szklanki mąki, 2 jajka i 1 szklankę wody. Do powstałego ciasta wrzuć startą wątróbkę, dosyp ok. 1/2 szklanki bułki tartej i kładź kluski na powierzchni rosołu.
Nietypowe, a bardzo smaczne połączenie!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości