Moja babcia zrobiła na obiad polędwiczki. Od razu poprosiłam o przepis

Przygotowanie polędwiczki jest wymagające - tutaj łatwo o pomyłkę, skutkującą gumowatym mięsem. Z drugiej strony odpowiednio "zaopiekowane" zachwyci miękkością i soczystością. Poznajcie patent mojej babci na kruchutką polędwiczkę.

Miękkie polędwiczki zachwycą każdegoMiękkie polędwiczki zachwycą każdego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Polędwiczki wieprzowe to wyjątkowo delikatne mięso, które charakteryzuje się subtelnym smakiem i miękkością. Mogą stanowić gwiazdę zarówno dania banalnego, prostego, jak i eleganckiego, wykwintnego. Kluczem sukcesu jest odpowiednia obróbka mięsa. Moja babcia zazwyczaj dusiła wieprzowe plastry, ale tym razem postawiła na smażenie. Tak kruchej i delikatnej polędwiczki jeszcze nie jadłam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanego kalafiora nigdy wcześniej nie jadłam. Z tymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, żeby były miękkie?

Przede wszystkim ważne jest, aby polędwiczkę wyjąć z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem przyrządzania, by nabrała temperatury pokojowej (to sprzyja równomiernemu gotowaniu mięsa). Następnie, aby wzmocnić smak i zachować soczystość mięsa, zaleca się obsmażenie polędwiczki. Można to zrobić na rozgrzanej patelni z użyciem masła, masła klarowanego, oleju lub smalcu. Ważne jest, aby patelnia była dobrze rozgrzana, a mięso obsmażamy przez około 3-4 minuty z każdej strony w przypadku większych kawałków lub 1,5-2 minuty z każdej strony dla cienkich plastrów. To pozwala na zamknięcie smaku i soków wewnątrz mięsa.

Po obsmażeniu należy dokończyć przygotowanie mięsa w zależności od preferencji. W piekarniku wystarczy około 15-20 minut, aby uzyskać miękkie i soczyste polędwiczki. Jeśli wybieramy duszenie, 15 minut to wystarczający czas. Natomiast smażenie (na mniejszym ogniu) powinno trwać dodatkowe 8 minut. Warto także eksperymentować z różnymi przyprawami i marynatami, aby dodać mięsu dodatkowego smaku (choć marynowanie nie jest konieczne). Czosnek, zioła, sok z cytryny czy rozmaryn to tylko niektóre z opcji, które można wykorzystać.

Co zrobić, żeby polędwica wieprzowa była miękka?
Co zrobić, żeby polędwica wieprzowa była miękka? © Pixabay

Prosty przepis na polędwiczkę wieprzową w ziołach

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 3 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól, pieprz,
  • oliwa lub olej.

Przygotowanie:

  1. Z polędwicy usuń błony i srebrną skórę, a następnie pokrój ją w plastry o grubości ok. 2 cm. Plastry delikatnie rozbij.
  2. Przyprawy wymieszaj w misce z sokiem z cytryny i oliwą. Nie dodawaj do marynaty soli.
  3. Plastry polędwicy wymieszaj w marynacie i tak przygotowane odstaw do lodówki na 2 godziny.
  4. Po tym czasie wyjmij polędwicę z lodówki i odstaw ją, by nabrała temperatury pokojowej przed smażeniem.
  5. Polędwiczki smaż na rozgrzanym tłuszczu na wysokim ogniu. Pamiętaj, by nie kłaść za wiele mięsa na patelnię.
  6. Polędwiczki smaż 3 minuty z każdej strony, do momentu aż się zarumienią.
  7. Następnie zmniejsz ogień i smaż je jeszcze po ok. 8 minut z obu stron.
  8. Gdy z mięsa zacznie wydobywać się bezbarwny płyn, oznacza to, że są gotowe.
  9. Mięso dopraw solą i pieprzem, podawaj obok ziemniaków czy kaszy i surówek.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀