Moja babcia zrobiła na obiad polędwiczki. Od razu poprosiłam o przepis
Przygotowanie polędwiczki jest wymagające - tutaj łatwo o pomyłkę, skutkującą gumowatym mięsem. Z drugiej strony odpowiednio "zaopiekowane" zachwyci miękkością i soczystością. Poznajcie patent mojej babci na kruchutką polędwiczkę.
07.10.2023 08:00
Polędwiczki wieprzowe to wyjątkowo delikatne mięso, które charakteryzuje się subtelnym smakiem i miękkością. Mogą stanowić gwiazdę zarówno dania banalnego, prostego, jak i eleganckiego, wykwintnego. Kluczem sukcesu jest odpowiednia obróbka mięsa. Moja babcia zazwyczaj dusiła wieprzowe plastry, ale tym razem postawiła na smażenie. Tak kruchej i delikatnej polędwiczki jeszcze nie jadłam.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, żeby były miękkie?
Przede wszystkim ważne jest, aby polędwiczkę wyjąć z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem przyrządzania, by nabrała temperatury pokojowej (to sprzyja równomiernemu gotowaniu mięsa). Następnie, aby wzmocnić smak i zachować soczystość mięsa, zaleca się obsmażenie polędwiczki. Można to zrobić na rozgrzanej patelni z użyciem masła, masła klarowanego, oleju lub smalcu. Ważne jest, aby patelnia była dobrze rozgrzana, a mięso obsmażamy przez około 3-4 minuty z każdej strony w przypadku większych kawałków lub 1,5-2 minuty z każdej strony dla cienkich plastrów. To pozwala na zamknięcie smaku i soków wewnątrz mięsa.
Po obsmażeniu należy dokończyć przygotowanie mięsa w zależności od preferencji. W piekarniku wystarczy około 15-20 minut, aby uzyskać miękkie i soczyste polędwiczki. Jeśli wybieramy duszenie, 15 minut to wystarczający czas. Natomiast smażenie (na mniejszym ogniu) powinno trwać dodatkowe 8 minut. Warto także eksperymentować z różnymi przyprawami i marynatami, aby dodać mięsu dodatkowego smaku (choć marynowanie nie jest konieczne). Czosnek, zioła, sok z cytryny czy rozmaryn to tylko niektóre z opcji, które można wykorzystać.
Prosty przepis na polędwiczkę wieprzową w ziołach
Składniki:
- 1 kg polędwicy wieprzowej,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki suszonego tymianku,
- 3 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- sok z 1 cytryny,
- sól, pieprz,
- oliwa lub olej.
Zobacz także
Przygotowanie:
- Z polędwicy usuń błony i srebrną skórę, a następnie pokrój ją w plastry o grubości ok. 2 cm. Plastry delikatnie rozbij.
- Przyprawy wymieszaj w misce z sokiem z cytryny i oliwą. Nie dodawaj do marynaty soli.
- Plastry polędwicy wymieszaj w marynacie i tak przygotowane odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmij polędwicę z lodówki i odstaw ją, by nabrała temperatury pokojowej przed smażeniem.
- Polędwiczki smaż na rozgrzanym tłuszczu na wysokim ogniu. Pamiętaj, by nie kłaść za wiele mięsa na patelnię.
- Polędwiczki smaż 3 minuty z każdej strony, do momentu aż się zarumienią.
- Następnie zmniejsz ogień i smaż je jeszcze po ok. 8 minut z obu stron.
- Gdy z mięsa zacznie wydobywać się bezbarwny płyn, oznacza to, że są gotowe.
- Mięso dopraw solą i pieprzem, podawaj obok ziemniaków czy kaszy i surówek.