Już nie smażę kotletów z mięsa mielonego. Teraz furorę na stole robią hiszpańskie klopsiki
Bogaty sos pomidorowy i skąpane w nim aromatyczne, soczyste klopsiki pokocha każdy, kogo choć raz urzekły smaki południa. Hiszpańskie albondigas bez problemu przygotujesz w domu ze składników dostępnych w każdym sklepie. Zobacz przepis.
04.10.2023 15:19
Doskonała alternatywa dla tradycyjnych mielonych, jednak czasochłonna. Chcąc przygotować hiszpańskie klopsiki, z pewnością spędzisz w kuchni więcej czasu niż w przypadku pulpetów czy mielonych. Ręczę jednak, że bogaty smak dania i uwodzicielski aromat wynagrodzi trud i czas włożone w przygotowanie albondigas.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Albondigas - hiszpańskie klopsiki. Od teraz zamiast klasycznych mielonych
Albondigas przyrządza się z mielonej wołowiny, wieprzowiny lub mieszaniny obu. Klopsiki najpierw lekko podsmaża się, a następnie dusi na wolnym ogniu w bogatym sosie na bazie pomidorów. Danie to dostępne jest w każdym zakątku Hiszpanii. Tam albondigas podawane są jako przystawka, tapas lub w większej ilości jako danie główne. W Ameryce Łacińskiej serwuje się je w zupie lub z łagodnym sosem chipotle.
Słowo albondigas w języku hiszpańskim oznacza dosłownie klopsiki. Istnieje jednak teoria, że nazwa ta pochodzi z języka arabskiego, konkretniej od słowa al-bunduq i oznacza orzech laskowy lub - w tym przypadku - mały, okrągły przedmiot. Uważa się bowiem, że albóndigas powstało jako danie berberyjskie lub arabskie, które importowano do Hiszpanii w okresie rządów muzułmańskich.
Hiszpańskie klopsiki w sosie. Przepis
KLOPSIKI
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 125 ml mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki klarowanego masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka wytrawnego białego wina,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek.
SOS
- 2 szklanki bulionu drobiowego,
- 2 pomidory,
- 125 ml wytrawnego białego wina,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Zobacz także
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania klopsików. Masło rozpuść w rondelku i połącz z mąką, energicznie mieszając. Do tego dolej mleko i gotuj jeszcze przez chwilę powstałą masę, aż składniki połączą się i całość zgęstnieje. Po tym odstaw masę do ostygnięcia.
- Kiedy masa będzie chłodna, połącz ją z mięsem mielonym, dwoma łyżkami posiekanej natki pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i winem. Całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i słodką paprykę. Gotową masę mięsną odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Następnie formuj z masy mięsnej małe kuleczki wielkości mandarynki, oprósz je mąką pszenną i smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż staną się rumiane. Gotowe wyłóż na talerz.
- Przygotuj sos. Pomidory obierz ze skóry, usuń nasiona i pokrój w kosteczkę. Cebulę również pokrój w kosteczkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Cebulę usmaż na rozgrzanej patelni, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż całość delikatnie i dodaj pomidory oraz marchewkę. Warzywa dopraw papryką, solą i pieprzem. Duś na średnim ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
- Następnie dodaj mąkę i wlać wino. Wymieszaj sos i gotuj około 5 minut. Po tym czasie zmiksuj go na gładko i dodaj bulion. Zagotuj.
- Do gorącego sosu włóż usmażone klopsiki i duś całość pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj ok. 5 minut. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.